Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja to ja i juz

malzenstwo mieszane

Polecane posty

Gość ja to ja i juz

mam pytanie, co o tym sadzicie: ja jestem rzymokatoliczka a moj narzeczony grekokatolikiem, zdecydowalismy sie na slub w cerkwi bo to ja bede przechodzic na wiare przyszlego meza, tam tez chcemy wychowywac dzieci, czy slub w cerkwii to dobry pomysl? moja rodzinka nie jest zbyt szczesliwa z tego powodu:(

Gość ja to ja i juz
a niby to zwsze slub powinien byc u panny mlodej...

Ważne żebyś Ty była szczęśliwa, no i mąż:) a rodzina to przecież goście, więc niech nie wybrzydzają tylko się cieszą że zaprosiłaś:) skoro przechodzisz na tę wiarę to znaczy że coś cie z nią łączy, bardziej niż z rzymskokatolicką w każdym razie, więc to logiczne że bierzesz tam ślub, no i tam będziesz chrzcić dzieci, więc jak dla mnie zupełnie ok. Poza tym o ile wiem grekokatolickie obrzędy są wystawniejsze, więc i ślub będzie ładniejszy:)

Gość ja to ja i juz
dzieki:) tez tak mysle :) ale zachowanie mojej rodziny mnie troche przytlacza:( i chcialam wiedziec czy moja decyzja to naprwde jakas okropna sprawa

ślub rzymskokatolicki jest dosyć ponury :D A tak serio : to Twoja decyzja i co ma rodzinka do tego? Powinni się przejmować tylko Twoim szczęściem i dobrze Ci życzyć :)

Gość ja to ja i juz
wiem:) i cisze sie z tego, tzn staram sie cieszyc choc jest mi ciezko pzez moja rodzinke, zwlaszcza mame:( ona czuje sie jakbym ja oszukala i zdradzila swoja wiare, tak mi powiedziala:( a przeciez miedzy rzymokatolikami a grekokatolikami nie ma az takiej roznicy! strasznie sie boje ze ktos mi zniszczy ten dzien:( a przeciez slub w cerkwi moim zdaniem nie jest niczym strasznym ani okropnym! a u mnie zachowuja sie jakbym nie wiem co miala zrobic:( o slubie i weselu rozmawia sie pod warunkiem ze nie wraca sie do tej "drazliwej kwestii" ze to jednak bedzie w cerkwii:( a Bog jest przeciez wszedzie ten sam!

Gość ja to ja i juz
juz nie wiem jak z nimi rozmawiac i co im oweidziec zeby zrozumieli ze to nie jest niczym strasznym ani zlym:(

Gość ja to ja i juz
jesli ktos wie jak mam ich przekonac ze to nic zlego to prosze o pomoc, jakies porady, argumenty. mam nadzieje ze z czasem im przejdzie... chce aby to byl piekny dzien.. najpiekniejszy...

Gość A ja powiem...
Bóg jest jeden. To Twoja sprawa w jakim kościele chcesz być. Ale... pod warunkiem że robisz to dla siebie, a nie dla swojego męża.

Gość Evangeline
Wazne bys to Ty czula sie szczesliwa:-)

Gość
Starą się nie przejmuj, jak chce niech idzie do zoo i w imie wiary nakarmi są lwa, czy innego tygrysa... :o Ważne by ci było dobrze i by przy chrzcinach dzieci nie wynikła jakaś regularna wojna domowa o to, w jakim obrządku będzie chrzcić swoją progeniturę.

Powiedz że to ta sama wiara katolicka, ten sam Bóg, Biblia i przykazania, i wszystko dokłądnie to samo, tylko inne obrzędy bo tak się ustaliło przez wieki i już. Przecież to też KATOLICYZM. Czytałam ostatnio, że rzymskokatolickie dziecko ochrzcił prawosławny (a więc dalej niż grekokatolicki) pop, bo ksiądz nie chciał bo rodzice mieli tylko ślub cywilny. I pop uznał że to tylko różnica obrządku, a chrzest liczy się tak samo przed Bogiem. Tak samo będzie liczył sie Twoj slub dla Boga katolików rzymskich, skoro liczy sie dla greckich. Powiedz mamie ze to róznica tylko i wyłącznie ceremonii, i że cerkiew to nie to samo co prawosławie:)

Gość ja to ja i juz
dzieki:) mam nadzieje ze jakos sie przekona... ze to zrozumie... dla mnie to moja mama zachowuje sie tak, jakby nie potrafila zrozumiec wlasnie tego, ze Bog jest jeden. a przeciez wszystkie te podzaily wymyslili sobie ludzie. trzymajcie za mnie kciuki:)

Gość tvnstyle
Tvn Style poszukuje rodzin z dziećmi do programu pt. "Idealna niania". Zdjęcia do programu nagrywane będą w lipcu i w sierpniu 2012r. Wymagania: - min. 1 dziecko w wieku od kilku miesięcy do kilku lat - miejsce zamieszkania dom lub szeregowiec - Warszawa i okolice Chętnych rodziców prosimy o kontakt na poniższy adres: a.wojcik@michannel.pl

Gość gość tvn
PROGRAM TELEWIZYJNY !:) Kochani !!! Szukamy mieszanych par/małżeństw, które mają różnice w podejściu do wychowywania swoich dzieci. Jeśli jesteś zainteresowana/y lub znasz takie osoby to wyślij mi wiadomość priv, chętnie odpiszę i opowiem Ci więcej szczegółów na ten temat. kontakt: fauctyna.kowal89@gmail.com Pozdrawiam serdecznie.

Gość gość
Temat stary, ale dziwie się zdziwieniu Autorki, która przechodzi na inną wiarę, grekokatolicką, i nie rozumie, ze ma wziąc slub w cerkwi. A niby gdzie?? Tak samo, jak kobiety wychodzące za muzułmanów, przechodzą automatycznie na islam. Nie ma innej opcji. Islam, szariat, Koran, te sprawy...

Gość gość
powiedz ze jak ci nie pozwola za grekokatolika to wyjdziesz za araba jeszcze cie beda prosic zebys wyszla za pierwszego

Gość gość
chyba spóźniłem z moją radą

Gość gość roman tyczka
biorąc ślub w cerkwi wcale nie musi zmieniać wiary, dalej może być katoliczką, piszesz jakieś durnoty, to tyle

Gość gość
PROGRAM TELEWIZYJNY !:) Kochani !!! Szukamy mieszanych par/małżeństw, które mają różnice w podejściu do wychowywania swoich dzieci. Jeśli jesteś zainteresowana/y lub znasz takie osoby to wyślij mi wiadomość priv, chętnie odpiszę i opowiem Ci więcej szczegółów na ten temat. faustyna.kowal89@gmail.com Pozdrawiam serdecznie.

Gość gość
Temat bardzo stary, ale szokujące jest to, że nikt nie wskazał że greko i rzymskotalicy różnią się tylko liturgią a wiarę mają taką samą i podlegają temu samemu papieżowi.