Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zszokowana US

Od czego zależy vat 7, i jak sie go nalicza

Polecane posty

Gość zszokowana US

bo u mnie wyszedł taki wielki za 1 miesiąc że jestem w szoku.

Gość zszokowana US
nikt sie nie zna?

Gość Allergowicz
Różnica między tym co kupiłeś a tym, co sprzedałeś. Proste. Skorzystaj z programu: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1525&Ksiega+Express+STD+5.1.00 to ci sam dokładnie wyliczy. No, ale jak się więcej kupuje niż sprzedaje - to nie ma bata :) Płacić trzeba :)

Gość zszokowana US
czyli jeżeli mam więcej faktur zakupowych niż sprzedażowych to mam zapłacić aż tyle ?

naliczany jest na usługi np. budowlane dot. obiektów mieszkalnych , sakralnych i jeszcze paru innych rzeczy stawka 7 % . Co do róznicy miedzy zakupem i sprzedaża - owszem ale to może dotyczyć także 22 %

Gość zszokowana US
ja mam na wszystko vat 22%, i z biura mi księgowego pezyszło mi teraz że mam zapłacić taką kase jak co miesiąc płacilśmy 1/3 tego. dlatego jestem tak zdziwiona

skoro masz stawkę 22 to po co pytanie o 7 % ?.......... swoją drogą to bardzo prosta odpowiedz...... duża sprzedaż i tyle

Gość zszokowana US
moze i proste, ale ja sie na tym zupelnie nie znam. a przyszedł mi kwit z US że mam zapłacić podatek Vat 7 co miesiąc mamy takie ale nie na taką kwotę. Może i uznacie że jestem głupia, ale czy ma jakieś konsekwencje jeżeli nie oddaje wszystkich fv zakupowych do biura księgowego bo np. zgubie albo zapomne

Gość Allergowicz
Nie radzę gupić bądź zapominać o fakturach zakupowych. To one pomniejszają sam podatekVAT. 39 ma rację - miałaś dużą sprzedaż, a małe koszty własne. Dlatego tak wyszło.

Gość zszokowana US
dzięki, bo ta moja księgowa jak sie jej o coś pytam to mi przysyła ustawy z których nic nie rozumiem, pytam bo mam kilka fv które sie znalazły po roku czy kilku miesiącach, ale na małe kwoty, i tak sie zastanawiam czy jezeli ich nie oddałam to moge mieć problemy z US, czy oni to sprawdzą jeżeli firma która ją wystawiła sie z niej rozliczyła a ja nie. . Nie wiem wogóle dla mnie to tunel bez światła.

VAT-7 - to oznaczenie deklaracji nie stawki 7% . No faktycznie jesli nie ksiegujesz wszystkich zakupów to automatycznie zmniejszasz swoje koszty .

Gość zszokowana US
staram sie wszystkie, czasami mi zostaje 1 czy 2 fv

Gość Allergowicz
Z reguły wystawca faktury rozlicza ją z US - a jak ma kasę fiskalną to już na 100% rozlicza. Poza tym - zawsze istnieje niebezpieczeństwo tzw. kontroli krzyżowej w obu firmachi wtedy wszystko wyjdzie. Staraj się nie zapominać o fakturach, które dokumentują poniesione przez Ciebie koszty. I jak masz jakieś zagubione bądź zapomniane faktury - to wrzuć je w rozliczenie roczne. Warto :)

jesli biuro ksiegowe nie spełnia Twoich oczekiwń poprostu je zmień . pozdrawiam

Gość zszokowana US
ale wszędzie pisałam że vat 7 a nie vat 7%

Gość Allergowicz
39 ma racje - powinnaś jak najszybciej zmienić biuro rachunkowe. Masz je od tego by Ci dokładnie WYJAŚNIONO wszystkie zawiłości, a nie od odsyłania do ustaw. Od ustaw masz net :)

Gość zszokowana US
dobra, czyli jeżeli wezmą fv od nich i ode mnie to bedę miała kłopoty że ich nie rozliczyłam? czy tylko jak bym miała swoje sprzedażowe nie rozliczone? to są małe fv za materiały nie ma chyba rzadnej przekraczającej 300zł

Gość Allergowicz
Większych kłopotów nie będzie :) Ludzie w US to też ludzie :) Ale trzeba się wtedy tłumaczyć. A po co się tłumaczyć ? Lepiej mieć porządek w papierach :)

faktycznie nie pisałaś 7 % - sorki ... nie doczytałam

Gość zszokowana US
i jeszcze jak jesteście tak mili że mi pomagacie, możecie mi powiedzieć czy istnieje coś takiego jak anulowanie fv vat? bo czytałam w internecie ze istnieje a księgowa mówi że nie

wszystko zalezy o jaką sprzedaz chodzi , można wystawić korektę ale w szczególnych przypadkach . Zmień to biuro skoro nie ufasz im i musisz tu szukać porad które pochodzić mogą od zupełnych ignorantów podatkowych .... hahah

Gość zszokowana US
nie szkodzi 39:), dzięki za pomoc, a z tą księgową to chyba rzeczywiście zrobie porządek, nic mi nie chce nigdy pomóc, tylko ustawy 50 stron. A najlepsze jak mnie ochrzania za przygotowanie dokumentów do ksiegowości. nigdy mi nic nie tłumaczyła a ciągle ma pretensje ze nie tak opisuje

Gość eja
anulowac możesz wówczas gdy nie puściłaś jej dalej w obieg.czyli kiedy nie ma jej twój odbiorca ani nie trafiła do księgowej.

Gość zszokowana US
no właśnie nie puściłam, dałam jej dwie z opisem dlaczego anulowana to dostałam opier...

Gość eja
warto by było żebyś troszkę poczytała na te tematy bo jak się prowadzi swoja działalność trzeba co nieco wiedzieć a księgowa faktycznie do wymiany bo powinna ci pomagać a nie stresować dodatkowo

Gość zszokowana US
właśnie staram sie czytć, niedługo ide na kurs tyle że mam teraz takie bieżace sprawy zjak własnie te i nie weim jek je rozegrać i co zrobić.Ale bardzo dziękuje za pomoc.

Gość podatnik może ale nie musi
odliczać sobie zakupów. Ale warto. problem jest jeśli nie wykazuje w deklaracji faktur sprzedażowych - za to US może go ścigać. Jeśli więc znajdziesz jakieś zaległe f-ry zakupowe to warto skorygować stare deklaracje VAT-7, US odda ci kasę za nie zapłaconą kasę jeśli udowodnisz (przedstawisz kopie f-r i rejestry), że miałaś prawo odliczyć sobie z nich podatek. Anulować f-ry można jeśli 1) wystawiono ją na podstawie zamówienia, które zostało anulowane, nie doszło do zawarcie umowy itp. albo 2) f-ra została wystawiona z 'rozpędu' na usługę której nie wykonano albo towary, których zamówienie nie obejmowalo. Jeśli taka faktura nie została przekazana nabywcy nie wywołuje skutków prawnych, należy wówczas zniszczyć oryginał i kopię albo spiąć obie wersje, wsadzić w akta na wypadek kontroli i opisać, że np. zamówienie anulowano.

Gość zszokowana US
no właśnie tak zrobiłam, wzięłam oryginały i kopie, spięłam, opisałam że nie doszłao do transakcji na podstawie zamówienia a teraz księgowa każe mi wystawiać fv korygujące. nie wiem czy ona sie na tym zna, prze to wszystko boje jej sie oddać stare fv zakupowe bo każda rozmowa z nią to osąd jaka jestem głupia.

Gość eja
sprawdź to sama.weź wszystkie swoje faktury sprzedaży jakie wystawiłaś za miesiąc marzec i wszystkie faktury zakupu to co było dla ciebie kosztem za miesiąc marzec.zlicz vat w jednych i drugich fakturach różnicę tego co ci wyjdzie musisz zapłacic do urzędu skarbowego.

Gość eja
czyli im większa sprzedaż a mniejsze koszty tym większy vat do zapłaty