Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zszokowana US

Od czego zależy vat 7, i jak sie go nalicza

Polecane posty

Gość zszokowana US
tak zrobie, kurcze, jestem tym załamana, mam 24 lata, a ta księgowa traktuje mnie jak śmiecia, nie mam wykrztałcenia rochunkowego i dlatego korzystam z biura, powinna zrozumieć tym bardziej że im sie za to płaci

Gość podatnik może ale nie musi
oj, chyba tej księgowej się robić nie chce :P Jeśli f-ra nie dotarła do kupującego to można ją właśnie tak opisać i wystornować z rejestrów. Podrzuć jej te zakupowe, łaski nie robi, choć z pewnością wkur... jest korygowanie każdego miesiąca bo 'klient zapomniał donieść faktur'.

Gość zszokowana US
tak zrobie, a niech robi, jak ją poprosiłam żeby mi powiedziała jak opisać fv to mi przysłała 50 stron jakiś ustaw. dobrze że poprosiłam znajomą księgową to mi w kilku zdaniach powiedziała co i jak.

Gość podatnik może ale nie musi
ogólnie rozliczanie deklaracji nie jest jakieś super trudne, warto poznać podstawy żeby choćby sprawdzić czy biuro wszystko porządnie robi. Zawsze też można spytać w US albo zadzwonić do Krajowej Informacji Podatkowej.

Gość zszokowana US
muszę sie za to wziąć bo mnie już ta pipa denerwuje:) taki mam przez to wszystko stres że ciągle mi nie dobrze. dziękuje za pomoc. musze najwidoczniej uzupełnić braki w wiedzy:)

Gość oplapla
Mam zmienic księgową bo jej nie tłumaczy? Księgowej czas nie jest po to by tłumaczyć zawiłości ustawy o VAt. jak Ci mówi, że masz zrobić fkorygującą, to zrób. Nie ma czegos takiego, zę nie pusciłaś faktury w obieg? W ogóle po co ją wystawiałaś? Nie doszło do sprzedaży? fre wystawia się aby udokumentować sprzedaż. Czyli po fakcie, masz 7 dni na jej wystawienie. Rób tak, aby nie wygladało że kombinujesz. I nie myśl sobie, ze księgowa jest złośliwa, ona szanuje swój czas. Po nauki to gdzie indziej, ona za naukę nie wystawi ci fry tylko za inną usługę. A tak wogóle to mogłabys sama się dokształcić, wiedziałbys więcej i wiedziałabyć jak mozna sobie regulować wysokość VAT.

Gość zszokowana US
różne rzeczy sie zdarzają że fv może nie iść w obieg, miałam tylko 2 razy taki przypadek. i prosiłam o radę a nie o coś takiego. nie wiem czemu jesteś taka zawistna. jestem pewna że też nie znasz sie na wszystkim, ja też nie muszę.

Gość zszokowana US
i skoro istnieją przypadki że fv można anulować to znaczy że innym też sie to zdarza.

Gość Allergowicz
oplapla-----trochę się z Tobą nie zgadzam. Owszem - ludzie często mylą biuro rachunkowe z doradztwem podatkowym, ale założycielka tego topiku ma dopiero 24 lata i - jak sądzę - nieduże doświadczenie w handlu. Sama chyba wiesz, że pewne rzeczy wychodzą "w praniu":) Kiedy nabędzie większego doświadczenia - to potem sama będzie udzielała porad a propos VAT, tak jak my jej teraz udzielamy :) Wszystko kwestią doświadczenia. A w jednej kwestii się z Wami nie zgadzam - są w Polsce US, w których pomaga się podatnikowi. Ale są i takie - gdzie nie pomogą. Przez litość nie podam, który US w Polsce mam na myśli.

Gość oplapla
najpierw musisz sobie uswiadomić, ze z kwoty sprzedaży twoim przychodem jest tylko 81,97procent (jesli stawka VAT 22%). Reszta to VAT należny US. To musisz odłożyć, to jest VAT do US nie twoje pieniadze. Dopiero jesli robisz zakupy związane z tą sprzedażą mozesz ten VAT należny sobie uszczuplić (odjąć) o VAT naliczony przy zakupach. Uswiadom sobie tę zasadę a nie bedziesz miała problemu z tym, że musisz VAT zapłaćić. Czyli sprzedaz na 244 zł to twój przychód 200zł. 44zł odkładasz dla US. Zakupy na 183 zł w tym VAT 33zł, twój koszt 150 zł. Kupiłas za 150 sprzedalaś za 200. Przychód ze sprzedaży 50 (potem odejmujesz inne koszty i masz dochód). VAT 44 odjąć 33 do US 11zł. Zapamietaj sobie, VAT to nie twoje pieniadze tylko US. VAT to jest podatek od wartości dodanej. Te 33 zł ktos inny odprowadził do US a ty odprowadzasz 11 zł.(razem 44 zł). Troche skomplikowane, ale nie umiem prosciej.

Gość oplapla
Ty odprowadzasz od 50 zł, 11 zł VAT. Potem jesli kupujesz np. energię, ma to wpływ na wyższa cene twojego towaru (usługi) też odliczasz VAT od zakupionej energii. I tak to się toczy... Nie mozna prowadzić własnego biznesu, jesli nie zna się takich rzeczy. I nie jest to złosliwość z mojej strony. Raz pojmiesz do końca zycia bedziesz wiedziała. Powodzenia.

Gość oplapla
I jeszcze jedno wszystko takie proste, jeśli masz sprzedaż ze stawką 22%. Jeśli dochodzi stawka zw. wtedy liczy się inaczej.