Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agniesia878787

co bedzie a tegorocznej maturze?

Polecane posty

Gość na polskim
grudzinski chyba mi blizszy albo nalkowskiej medaliony

ja slyszalam ze ma byc dzuma, takie przecieki niby sa, nie jestem w 100% pewna ale warto przeczytac, przypomniec sobie

Gość na polskim
p co sie stresowac i czytac zeby maslo w glowie robic? przeciez i tak piszesz na pods. podanego fragmentu a nie zawsze masz sie odniesc do calosci utworu.

Gość na polskim
dzume to akurat czytalam i konwickego apokalipse. polecam

A jak będzie niespodzianka i jednak pojawi się "na podstawie podanego fragmentu i całości..."?

Gość puparupaa
hahahah. ja mam pewniaka... 13 czesc Pana Tadeusza... 100%

wypracowanie zawsze piszesz odnośnie fragmenu, najczesciej na podstawie dwóch róznych fragmentów celem porównania ich albo masz do zinterpretowania wiersz tylko na podstawie odnosisz sie czasem do całości lektury, ale rzadko ale ja piszę rozszerzenie

Gość matura niedłogu i ja
zazwyczaj trzeba się odnieść do całości lektury, a nawet jesli tego nie pisze to by wypadało, żeby było widać, że wiesz o co chodzi i, że przeczytałeś :P

Gość na polskim
troche racja, jak sie trzeba bedzie odniesc do utworu to pozostaje sciemniac albo nie odnosic sie i juz. mniej punktow i wtedy naprawde trzeba dobrze rozwiazac tescik. a z tym tez loteria. sama kupilam sobie taka ksiazke z tekstami i niektore zrobilam na 18 pkt a niektore na 9. mnie sie wydaje, ze teraz matura nie swiadczy o wiedzy a o farcie.

Gość matura niedłogu i ja
Ja całe liceum się uczyłam, prawie zawsze z lekcji na lekcje (mielismy wymagającą nauczycielkę, jednak teraz jestem jej za to baaardzo wdzięczna), na dodatek profil rozszerzony... Wypracowania od zawsze pisałam na 5. A na maturze próbnej co? Połowa punktów za wypracowanie... :/.

Gość na polskim
candywomen ja sie mocno nacielam, bo balam sie rozszerzonej i pisalam podstawowa z historii, ktora byla trudniejsza od rozszerzonej. oj zapieniona bylam na maxa. ale gund, ze zdalam. nie rewelacyjnie ale. gdybym pisala rozszerzona poszloby mi lepiej

nie :P nikt nie ma czasu na takie głupoty :P Ja planuje od przyszłego tygodnia czytać streszczenia wszystkich obowiązkowych lektur żeby chcoiaz znać głowne wątki i problemy. Polak chyba jest najgorszy, przynajmniej dla mnie ;p

Gość hmm podstawowa
to podobno wiedza, rozszerzona to umiejętność myslenia :P

ja czytam lektury, nie przeczytałam tylko "Potopu", bo mi sie nie podobał:P ja mam zamiar "zapoznać się z modelem odpowiedzi" z polskiego i nauczyć sie pod niego pisać wypracowania, bo najmniej punktów dostaje własnie za rozwinięcie tematu:) mam dobre pomysły, ładnie formułuję mysli ale nie "pod klucz" dlatego uważam, że obecna matura z polskiego jest dla debili myslącach schematem:)

Gość stara byla latwiejsz
i sciagawki byly przydatne. a teraz to nie wiadomo czego sie spodziewac. podstawowa to wiedza? rozszerzona myslenie? chyba nie bardzo msz pojecie o czym piszesz

Gość katarzyna88888888888
kurcze,jak ktos bedzie miał wiarygodne newsy to piszcie

Gość agniesiaaaaaaaaaaa
ja pedziele juz nie długo matura.... słuchajcie nie wiecie co bedzie??tzn nie przypuszczacie ci bedzie na polskim?

Tak mi sie wydaje ze unia. Obserwujac matury z poprzednich lat ktore znam juz na pamiec (bo moja metoda nauki jest rozwiazywanie testow;P) stwierdzam ze malo unii bylo... malo! Wiec moze sie pojawic. Wole Unie niz prawa czlowieka alboo polityke. (ochyda). A na probnej obstawilam zanim jeszcze pojawily sie odpowiedzi ze beda ludzie bezdomni. I byly. A tak na marginesie to sie boje, ze na poslkim bedzie jakis motyw zydow czy cos o czym mnie mam pojecia.

no w sumie w tym roku jest 65 lecie walk w getcie wiec moze? mnie by pasowalo, najbardziej lubie literature międzywojnia, wspolczesna, powojenna gdybym np miala temat: \"analiza porownawcza fragmentu z \'dzumy\' i \'zdazyc przed panem Bogiem\'\" to bym tam padla ze szczescia;) ale to jest niemozliwe, bo ja zdaje rozszerzona:( a Unia sie juz pojawiala czesto, zreszta nic ciekawego sie ostatnio nie wydarzylo praw czlowieka raczej nie bedzie, ja tez tego nie lubie;) a polityka, transformcje ustrojowe po \'89, \"Solidarność\" i \'te sprawy\', by mi nawet pasowalo:) bo lubie:)

Prawa czlowiekaa.... polityka te wszytskie systemy wiekszosciowe. To nie dla mnie taki roztrzeany czlowiek jak ja nie rozroznia czy wiekszosciowy wzgledny czy bezwzgledny. A co do Unii to shengen te klimaty. No warto powtorzyc. A z polskiego tez licze na lit. od 1900 powiedzmy:D Bo mniej wiecej od tego roku dzialy dzie rzczy wzglednie ciekawe, poezje, erotyki :P pozniej wojenna lit, czyli tez cos poczytac mozna. Nie co te dziedy cholerne wogole najarany mickiewicz pisal o duchach kogo interesują jego paranoje.

ja Mickiewicza nie trawie, i bez wzgledu na jaki jego utwor trafie, to bede zalamana nadmuchany \'wieszcz\' ani sie umywa do Słowackiego :) a skoro nie czujesz sie dobrze w polityce to dlaczego zdajesz wos?