Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dzindzer

Co sądzicie o imieniu Dorian??

Polecane posty

Gość griszka
pretensjonalne

mnie się bardzo podoba :) ekstra imię, znam jednego chłopaka o tym imieniu i jest przewspaniały! :)

Gość hiacynata
a mi kojarzy się z pretorianem

Gość śliczne imię

rozważam takie imię dla chłopca ale nie wiem czy by nie było zbyt nietypowe, pozatym podoba mi sie jeszcze Konrad,Adrian, Emil i Dawid

Gość Portret Doriana Graya
Oskara Wilde'a . Dorian - postac raczej tragiczna, powiesc ma podtekst homoseksualny. Ja bym nie zapeszała.

Gość griszka
konrad lepsze-moim zdaniem oczywiście,niczego nie sugeruję.To Ty podejmujesz decyzję.

wiem ze decyzja nalezy do mnie, właściwie to nie wiem czy to będzie chłopiec czy dziewczynka, ale mam jakies przeczucie na chłopca ;) z imieniem dla dziewczynki nie bedzie większego problemu :)

Gość griszka
A dla dziewczynki jakie imię masz?

Dla dziewczynki bardzo podoba mi sie Blanka. Myślałam tez o Nadii albo Ninie, ale Blanka najbardziej :)

Gość griszka
A czemu Blanka?

Gość BIDET
Z Doriana to mogą się rówieśnicy nabijać. Sam mam nietypowe nazwisko i coś o tym wiedziałem/

z tego co mi wiadomo te imię pochodzi z czasów Chrystusa i nosił je zły Anioł. poszukaj na ten temat czegoś więcej.

Gość mnie się podoba
ale tylko w serialu Hoży doktorzy :D Dorian to przesympatyczny półgłówek ;)

Gość kaczka klikaczka.
ładne, oryginalne i bardzo mi się podoba :)) tylko jak zdrabniać ? Dorek ?

Gość ladnie imiee...
znam Doriana:) :classic_cool:

BIANKA Pochodzenia włoskiego, od przymiotnika bianca, oznacza: biała, jasna. Inne formy: Biana, Bianca. BOHATEROWIE SZTUKI: Bianka z komedii Poskromienie złośnicy W. Shakespeare’a (1593). NA EKRANIE: Ekranizacja komedii Poskromienie złośnicy w reż. F. Zeffirelliego (1966). BLANKA Pochodzenia starogermańskiego, od słowa blankus (biały, jasny), lub z romańskiego (Bianka). Łaciński odpowiednik: Kandida, a włoski Bianka. Imię to rzadko występowało w Polsce w średniowieczu, stało się modne dopiero współcześnie. Zdrobnienia: Blaneczka. Inne formy: Bianka. Obce formy: Blanka, Bianka (ogólnie przyjęta forma), Blanche, Gwen (ang.), Blanche (fr.). Forma męska: Blank. NAZWISKA: Blanc, Blank, Blanke, Blankiewicz, Błank. PATRONKA: Św. Blanka, córka króla Kastylii Alfonsa IX. Miała znaczny wpływ na syna, króla Francji Ludwika IX. (Wspomnienie 2 grudnia). BOHATEROWIE SZTUKI: Blanche z powieści F. Dostojewskiego Gracz (1866). Blanka z dramatu Bramy raju J. Andrzejewskiego (1960). NA EKRANIE: Film Bramy raju w reż. A. Wajdy (1967). AFORYZM: Stara się solidna Blanka, by w miłości nie mieć manka. Bogusław Chmielarczyk EMIL Pochodzenia etruskiego, ukształtowane w języku łacińskim. Wywodzi się ze słowa aemulus (ten, który rywalizuje, współzawodniczy z kimś; zazdrośnik) lub od nazwy rodu rzymskiego Emiliuszy (Aemilius). Imię to stało się popularne na zachodzie Europy w XVIII, w Polsce upowszechniło się dopiero w XIX wieku. Zdrobnienia: Emilek, Milek. Inne formy: Emilian, Emiliusz, Obce formy: Emil (ogólnie przyj. forma), Émile (fr.), Emil, Ämil (niem.), Emilio (hiszp., włosk.), Emilijus, Emilis (litew.), Aimilios, Emilios (gr.). Forma żeńska: Emilia, Emiliana. PATRON: Św. Emil z Kordoby (IX w.). ZNANE POSTACIE: Karol Emil Boratyński, malarz pol. (ur. 1810). Émile Augier, fr. komediopisarz (17 IX 1820-25 X 1889). Émile Edouard Charles Antoine Zola, pisarz fr. (2 IV 1840-28 IX 1902). Émile Gallé, fr. projektant szkła artyst. (4 V 1846-23 IX 1904). Emil Holub, czes. podróżnik, badacz Afryki (7 X 1847-21 II 1902). Emil Herman Fischer, niem. chemik i biochemik (9 X 1852-15 VII 1919). Emil Adolph von Behring, lekarz niem., laureat Nagrody Nobla (15 III 1854-31 III 1917). Emil Cohl, właśc. Emile Eugene Courtet, fr. karykat., pionier filmu rysunkowego (4 I 1857-20 I 1938). Émile Durkheim, fr. socjolog i filozof (15 IV 1858-13 XI 1917). Emil Ertl, austr. pisarz (ur. 1860). Émile Antoine Bourdelle, malarz fr. i rzeźbiarz (30 X 1861-1 X 1929). Emil Nolde, właśc. Emil Hansen, malarz niem. i grafik (7 VIII 1867-13 IV 1965). Emil Młynarski, kompozytor pol., dyrygent, skrzypek (18 VII 1870-5 IV 1935). Emil Godlewski, pol. embriolog (12 VIII 1875-25 IV 1944). Emil Adamiè, słoweń. kompozytor (ur. 1877). Othon-Émile Friesz, malarz fr. (6 II 1879-10 I 1949). Emiliano Zapata, przywódca rewolucji w Meksyku 1910-11 (8 VIII 1879-10 IV 1919). Emil Jannings, właśc. Theodor Friedrich Emil Janenz, aktor niem. (23 VII 1884-2 I 1950). Vincente Emilio Sojo, wenez. kompozytor (ur. 1887). Emil Zegadłowicz, pol. pisarz (1888-1941). August Emil Fieldorf, generał, zast. dowódcy Armii Krajowej (20 III 1895-24 II 1953). Emil Chroboczek, pol. agrotechnik (18 IX 1902-25 IX 1978). Emilio Fernandez, meksyk. reżyser i aktor filmowy (26 III 1904-6 VIII 1986). Emil František Burian, czes. reżyser i kompozytor (4 VI 1904-9 VII 1959). Konrad Emil Bloch, chemik amer., laureat Nagrody Nobla (ur. 21 I 1912). Emil Karewicz, aktor pol. (ur. 1923). Emil Gilels, ros. pianista (19 X 1916-14 X 1985). BOHATEROWIE SZTUKI: Emil, czyli o wychowaniu, traktat pedagogiczny J.J. Rousseau. Emil z powieści Demian. Dzieje młodości Emila Sinclaira H. Hesse. Emil i detektywi, powieść dla młodzieży E. Kästnera (1928). Emil z powieści A. Kuśniewicza Król Obojga Sycylii. Emil ze Smalandii szwedzkiej pisarki Astrid Lindgren. NA EKRANIE: Film wg powieści Emil i detektywi E. Kästnera w reż. G. Lamprechta (1931), rolę Emila odtwarzał Rolf Wenkhaus. PRZYSŁOWIA: Na Emila babie lato się przesila. (związane ze świętem 11 października) Wielka księga imion ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ DORIAN Pochodzenie nieokreślone, prawdopodobnie wywodzi się od greckiej nazwy plemienia Dorów lub krainy przez nich zamieszkanej, Dorydy. Zdrobnienia: Dorek, Dorianek. Obce formy: Dorian (ogólnie przyj. forma). Forma żeńska: Doriana. BOHATEROWIE SZTUKI: Portret Doriana Graya, powieść O. Wilde’a (1890). NA EKRANIE: Film wg pow. Portret Doriana Graya O. Wilde’a w reż. A. Lewina (1945), rolę Doriana odtwarzał Hurd Hatfield.

Gość lfdddd
KASJAN??????? Chyba cię Bóg opuścił. Oto jak własni rodzice mogę dziecku przechlastać życie na wstępie.

Gość lfdddd
Dorian - też poroniony pomysł. Zepsuty, homoseksualny morderca z powieści Wilda. Gratulacje.

Gość wieś tańczy i śpiewa 2
Kasjan, Dorian :o

Gość lfdddd
dokładnie. To samo się tyczy Bianek i Blanek.

Gość wieś tańczy i spiewa 2
Andżeliki, Nikolki itp. a Blanki 2 które niestety znam to straszne kurwiszony.

Gość ale Kasjan
to już kurwa szok!