Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bywalec1

TOKSOPLAZMOZA - nie lekceważcie tego zagrożenia!!!!!!

Polecane posty

Gość gako
No to jeszcze raz - w kilku krokach TOXO G(S) IGG Mój wynik: 1.9 strzałka w górę IU/ml (nie rozumiem...) w. ujemny:

Gość gako
TOXO G(S) IGG Mój wynik: 1.9 strzałka w górę IU/ml; w. ujemny:

Gość gako
TOXO M(S) IgM; Mój wynik: =0.55 do =0.65 TOXO G(S) IGG Mój wynik: 1.9 strzałka w górę IU/ml; w. ujemny:

Gość gako
No nie...:( ciągle coś jest nie tak... Jeszcze raz spróbuję

tak mi wlazł w oczy twoj temat i jako milosniczka kotów bede ciskać gromy! zartuję hehe :P nie bede się zagłebiać w łąncuchy pokarmowe i cykle rozwojowe, co jest zakazeniem posrednim a co bezposrednim, wazne jest to ze nie od kota najczesciej sie łąpie tokso (ja z kotami najrózniejszej masci od dziecka i nie mialam nigdy) ale od surowego mięsa i ewentualnie z ziemi. Malo się mowi o mięsie i najczesciej kobiety w ciazy bez kontaktu z kotem bagatelizują toxo. Jak już się podjąłeś krucjaty to bądź rzetelny!

Gość gako
TOXO G(S) IGG Mój wynik: 1.9 strzałka w górę IU/ml (mieści się w kategorii w.wątpliwy:1.6 do

Gość gako
kurcze - innym przechodzą posty (CAŁE) a mi jakies urwane fragmenty :(

Gość gako
co znaczy wynik wątpliwy dla Toxo IGG? mam 1.9 (wątpliwy jest dla 1.6

gako ----> nie wiem czy to trudności techniczne czy tesz jakiś dziwny zapis wyników :o Nc z tego nie rozumiem. Wyniki powinny zawierać : wartości liczbowe mian przeciwciał i normy stosowane przez laboratorium ależne głownie od metody badania i stosowanyc odczynników. Wowczas można okreśłic w ktorym sz przedziłąów: ujemny-atpliwy- dodatni znajduję sie wynik. Czsem, zwalaszcza prz IgM laboratorim podaje tylko slownie np. ujemny. rozcimkana-----> Jeśli mozna mówić że rozpetalem tu jakaś krucjatę to na pewnio nie przeciw kotom: tylko: - niedouczeniu niektórych lekarzy - olewactwu tychże - niedoinformowaniu pacjentek Pisalem juz kilka razy: posadanie lub nie kota nie ma bezposredniego przełożenia na mozliwaść infekcji. Zakażenie bezpośredni od kota stanowi znikoma mniejszosć przypadow. Fajnie, że tu zajrzałaś :) Po starej znajomości: 😘 ;)

ty bo jak cie ciumne....! sie nie spoufalaj :P a tekst o kotach zartowny był :o nie czytalam wszystkiego tylko wybiorczo i takie wrazenie odnioslam ze zapominasz o miesie trujac kotami :P

Gość aga090778
bywalec dziekuje ze wrociles i mogles odpowiedziec na moje pytanie, postaram sie zrobic badanie igg oraz awidnosc choc nie wiem czy to robi kazde laboratorium ,gin powiedzial ze jesli moje igm jest dodatnie to nie musze robic reszty badan bo napewno jest to swieza a nawet od klkunastu dni infekcja , wiem tez ze jesli jest to swieza infekcja to jest to gorzej dla dzidzi, jestem w 8 tyg ciazy ale troche mnie podniosles na duchu ze moze to byc stara infekcja pozdrawiam

rozciumkana -----> daje się zauważyć że nie czytałaś topiku i przenosisz tu klimaty z innych miejsc na cafe. Nie mam o to pretensji ale jeśli chcesz pogadać na luzie to zapraszam do zajazdu (link w stopce) lub podzekaj az Was znow odwiedzę :P Tu jest powazżny topik ktory nazwalbym eksperckim gdyby nie to że .... na cafe nie ma topików eksperckich :) aga0907..-----> "gin powiedzial ze jesli moje igm jest dodatnie to nie musze robic reszty badan bo napewno jest to swieza a nawet od klkunastu dni infekcja " Absolutnie NIEPRAWDA!!! To MOŻE być świeża infekcja ale nie musi! Pisząc wczoraj późną porą nie zauważylęm że nierobilaś też IgG. Oczywiście przy lekko dodatnim IgM nalezy je zrobić! Do tego od razu awidność. (nie wszystkie laboratoria robią). Gdyby okazało się, że IgM wzrosło znaczaco a IgG jest ujemne - faktycznie świeża infekcja. ale bardziej prawdopodobne jest że IgG bedzie dodatnie, Igm na podobnym poziomie. A jeśli do tego jeszcze awidność wysoka - na bank infekcja miała miejsce kilka lub klilanaście miesięcy temu i dziecku nic nie grozi. Sytuację nalezy więc wyjaśnić. Kolejny przypadek niedouczonego gina - zlecil samo IgM - OK, tak się robi chociaz lepieizrobić od razu też IgG. Ale przy dodatnim IgM prz powtorce - obowiązkowo IgG a dobrze też od razu awidność.

Gość AGr
bywalec1 Nie będę odbierać Ci "chleba", wierzę, że temat toxo juz mnie nie dotyczy. Zaświadczenie już mam. Było dołączone do mojej karty. Lekarka musiała je wypisać w dniu gdy podawała mi telefonicznie, ze badania wykluczyły świeżą infekcję. Tkwi jednak we mnie obawa, że może to drugie laboratorium coś pomieszało (chociaż badanie było na Wolskiej). Myślę np. o pomyleniu próbki krwi. Zakupiłam książkę "Moc pozytywnego myślenia" żeby nie zgłupieć od ciągłego martwienia się.

GAr----> Nie zabierasz mi chleba bo na chlecb zarabiam całkiem inną działalnością. Moje pisanie w necie ma charakter non-profit :) Bardzo się cieszę, że uczestniczki wymieniaja tu z soba informacje i doswiadczenia; że te ktore mają ich więcej dzielą się z mniej dosiwadczonymi. Jestem założycielem i animatorem tego topiku ale broń Boże nie uważam go za swoją wlasność. A w ostatnich dniach gdy z różnych pryzczyn nie mogłem tu zajrzeć wraz z Sklwią dzielnie podtrzymałyście rozmowe za co jestem bardzo Wam wdzięczny. Co do Twojego przypadku - tak należy myśleć pozytywnie. Szpital na Wolskiej ma dobra renomę, wyniki ich laborotorium uważa się za w pełni wiarygodne. Skoro lekarka podpisala takie zaświadczenie to bierze odpowiedzialność za swoja diognozę i myśłlę e nie robi tego pochopnie. Moim zdaniem wszystko jest OK! :) Pozdrawiam! 🖐️

... wraz z Sylwią.... Przepraszam za tę i inne literówki. 🌻 Chyba nigdy sie ich nie oduczę :o

Gość wika21
Bywalec dzieki wielkie za Twoje cenne rady! jestes the best!!! Ja mam takie pytanko. IgM (-) ale IgG Wątpliwy (bardzo mało ma plusie). Awidnosc zero %. O czym to swiadczy?

Najprawdopodobniej nie przechodzilaś toxo. Wtpliwe IgG to wynik jichś zaklceń badań. awidniość IgG zerowa bo.... nie ma IgG!!! Najważneijsze że IgM jest ujemne. :)

Gość aga090778
bywalec dzieki bardzo ,ciesze sie ze sa jeszcze ludzie tacy dobrzy ktorzy potrafia wytlumaczyc bo widze ze na lekarzy nie ma co liczyc pozdrawiam -jutro zrobie igg mam nadzieje ze bedzie to infekcja stara i ze wszystko bedzie ok

Gość gako
Nie wiem jak rozumieć wyniki TOXO (zwłaszcza wynik wątpliwy 1.9 strzałka skierowana w górę IU/ml 1. TOXO M(S) IgM Mój wynik: =0.55 do =0.65 2.TOXO G(S) IGG Mój wynik: 1.9 strzałka w górę IU/ml w. ujemny:

Gość maaggss
do bywalca - tak to ja po miesiacach ciązy powracam - z moją piękną zdrową dzidzią - wszystko z nią w porządku jest zdrowa i piekną - do wszystkich dziewczyn które martwią sie o swoje fasolki - natychmiast do lekarza i jeżeli tylko są podejrzenia to jeść rovamycynę (chyba zrobiłam literówkę) i nie martwić się tylko cieszyć macierzyństwem, ja się 9 miesiecy martwiłam , tak że nie mogłam rodzić naturalnie , a wszystko siedziało w głowie - w większości przypadków wartości wskazujące na przebycie choroby "skaczą" w ciąży, tak jak to było w moim przypadku - miałam kontak z toxo długo przed ciążą = urodzialam w marcu ale dopiero teraz mam odwage popatrzec na SŁOWO toksoplazmoza..... pozdrawiamy

Gość maggs
do malwiny - jeżeli jeszcze odwiedzasz to forum - mam nadzieje że już nie jesteś taka podla i zgryźliwa......

maaggs------> Bardzo się cieszę i serdecznie gratuluje pociechy! 🖐️🌻 Zajrzalem na str 7-8 i przypomnialem sobie to o czym pisalaś. Od początku piosalem że nie bylo u Ciebie zagrożenia. Dziś sama widziśż że IgG czasem "skacze" w czasie ciązy i nie jest to nic groźnego. A strach... ma wielkie oczy :) Pozdrawiam! 🖐️

Witam!Chciałabym prosić o wypowiedź w sprawie moich wyników na toxo. wynik z dn.01.08.2009 IgG >300 wartości dodatnie >10 IgM 1.12 wartości dodatnie >0.65 Robiąc te wyniki byłam w ciąży.Ginekolog zalecił mi rovamycynę 2x1 przez 20 dni. po kuracji powtórzyłam wynik- IgM 1.04 Niestety ciąża okazała się martwa.Lekarze mówią że to nie toksoplazmoza była przyczyną. obecnie jestem po konsultacji w poradni chorób zakaźnych. Zalecono mi Daraprim 1x1 i Biseptol 2x1 (kuracja na 2 tygodnie) Proszę mi powiedzieć czy moje leczenie jest prawidłowe i kiedy mogę starać się o dziecko????

Gość maaggss
do blondi - muszę się niestety zapytać w którym tygodniu ciąży zrobiłaś badania na toxo. z tego co się naczytałam to w pierwszych tygodniach ciąży jeżeli ten pierwotniak przeniknie przez łożysko to raczej na pewno spowoduje śmierć dzidzia. skoro obydwa wyniki miałaś pozytywne to znaczy że przechodziłaś wtedy toxo, ale skoro lekarze twierdzą że to nie była przyczyna.... na jakiej podstawie oni tak twierdzą? jeżeli chorowałaś na toxo to w następnej ciąży już nie możesz ponownie zachorować - oczywiście trzeba odczekać min. 4 mieś. ale skoro to nie toxo było powodem to moim zdaniem powinnaś się najpierw przebadać na wszystko co się da łącznie z tarczycą, itd., poziomem cukru, dokładnym usg twojej macicy, a nawet sprawdziła czy nie mam próchnicy zębów (to brzmi śmiesznie ale zarazki jakie tam siedzą też mogą być groźne dla maleństwa). pozdrawiam

Droga maaggss dziękuję za wypowiedź! Badanie na toxo robiłam jak byłam w 5 tygodniu. Lekarze twierdzą że do zakażenia doszło przed ciążą (wysoki wynik IgM), a nie w momencie zajścia.Dlatego też choroba nie jest groźna dla dzidzi. wiem też że drugi raz nie zachoruję ale czy któraś z Was była leczona takimi lekami jak ja? pozdrawiam maaggss

Droga maaggss dziękuję za wypowiedź! Badanie na toxo robiłam jak byłam w 5 tygodniu. Lekarze twierdzą że do zakażenia doszło przed ciążą (wysoki wynik IgM), a nie w momencie zajścia.Dlatego też choroba nie jest groźna dla dzidzi. wiem też że drugi raz nie zachoruję ale czy któraś z Was była leczona takimi lekami jak ja? pozdrawiam maaggss

Gość maaggss
ja nie jadłam nic ( bo nie byłam chora:) ale wszystkie dziewczyny na forach, które będąc w ciąży zachorowały na toxo - pisze że brały rovamycynę, niektóre nawet były wysyłane do szpitala na czas takiego leczenia. niestety nie mogę w tej kwesti więcej dodać, pomóc. pozdrawiam.

Gość sylwkas
Witam. Dzisiaj odebrałam wyniki na toxo. Czy mogę prosić o pomoc w interpretacji, bo wizytę u lekarza mam dopiero w piątek :( IgG 12, IgM i=0,07 Serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Blondi - na podstawie tych wyników nie można jednoznacznie stwierdzić czy istotnie infekcja zakończyla się przed ciąża i czy toxo nie byla przyczyną smierci plodu. Być może lekarze stwierdzili to na innej podstawie np. badania histopatologicznego. Co do reszty zgadzam się z maaggss - odczekać ok. 4 m-ce i w międzyczasie zrobic trochę badań. Sylwkas-----> interpretacja wynikow polega zawsze na porownaniu ich z normami ktorych nie podajesz. Kozde laboratorium ma inne. B. niskie iGM świadczy że infekcji obecnie nie przechodzisz ani ostatnio ni eprzechodzilaś. Wynik IgG nic nie mowi bo brak tu normy --------------------------- Zapraszam do obejrzenia fotoreportażu z targów MOJE DZIECKO autorstwa Stanislawa Bywalskiego :) http://www.nie-zla-mama.com/Targi-Moje-Dziecko-h23.htm