Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bywalec1

TOKSOPLAZMOZA - nie lekceważcie tego zagrożenia!!!!!!

Polecane posty

magda b -----> pisząc o opieraniu się na jednych wynikach miałem na myśli że w końcu maja nie zrobiono IgM tylko samo IgG które nie mogło wnieść nic nowego. A szkoda bo potwierdzenie ujemnego IgM ostatecznie rozwiałóby resztkę wątpliwości. IgG może maleć lub wzrastać - nie ma to już obecnie znaczenia. Podobnie nie ma potrzeby badania awidności IgG bo wiadomo że infekcja miła miejsce dawno. Myślę że sprawę możesz uznać za pomyślnie wyjaśnioną. o autorka_ ----> Proszę - wuluzuj! :) Zachowuj zwykłą w Twojej syutacji ostrożność ale nie snuj katastroficznych wizji.Bo obawiam się że jutro zapytasz czy skoro drogę przebiegł ci kot (prawdopodbnie nosiciel toxo) a ty nie zawróciłaś to czy mogłaś się zarazić ;) o myszata_m ----> wyniki wskazują że infekcję toxo przechodziłaś niedawno lub jeszcze ją przechodzisz. W tej sytuacji zaciążenie byłoby nieco ryzykowne. Powinnaś wstrzymać się 1-2 cykle i monitorować sytuację ponawiając badania - najlepiej komplet IgG+IgM+ awidnosć IgG co ok. 4 tygodnie. Jeśli nie masz objawów kuracja antybiotykowa nie jest potrzebna chyba że lekarz uzna że moze ona skrócić czas infekcji a Wam zależy na czasie.

Gość magda b
bywalcu,ze wzgledu na to,ze twoje zdanie jest dla mnie bardzo wazne,dzis rano pobieglam i zrobilam obie klasy jeszcze raz,jutro wyniki,mam nadzieje ze igm bedzie nadal ujemne,wielkie dzieki za opinie,magda

Gość autorka_
bywalcu bardzo Ci dziekuje za twoja odpowiedz. Taką miłą i dowcipną. Na innym topicu zostałam wyśmiana, wyzwana od histeryczek, wysyłana do psychiatry oraz straszono mnie ze zabijam własne dziecko stresem który przezywam co mnie jescze bardziej zdołowało. W piątek albo sobote ide pobrac krew a w poniedziałek bede miec wyniki i modle sie zeby były ujemne

Tak, ciąża powinna być czasem radosnego oczekiwania na ukochane maleńswo! :) Czasem ta radość bywa zmącona jakimiś obawami, złymi wynikami badań czy innymi trudnościami. Nie warto jednak marwić się na zapas! U Ciebie wszystko jest na razie OK i miejmy nadzieję ze tak będzie nadal - nie tyllko w kwestii toxo :)

Gość zmartwionaania
do Rogalik12345 konsultacja u P. doc. Paul kosztuje 100 zł. (Też się tam wybieram)

Gość magda b
witam, zalamalam sie moimi dzisiejszymi wynikami, igm jakosciowo dodatni-bez jakiegos zakresu,igg ilosciowo dodatni 53,28 gdzie powyzej 10,5 dodatni,zrobilam je w innym laboratorium niz poprzednio,[ale dokladnie w tym samym co marcu]bo tam bylo szybciej,pobieglam z wynikami do lekarza,dal skierowanie do zakaznego ale wizyta dopiero w przyszly czwartek,lekarz powiedzial ze nie powinno byc zle bo zakazona bylam juz w marcu czyli przd ciaza,no i znowu stres

magda b ----> Hmmm.. taka jest rzeczywistość naszych laboratoriów ... :( wyniki różne i nie wiadomo ktorym wierzyć. Wyrzucam sobie że nie całkiem precyjnie wyraziłem się w poscie z 11.09 g. 9.42 i przez to jest zamieszanie. Pisząc : ...miałem na myśli że w końcu maja nie zrobiono IgM tylko samo IgG które nie mogło wnieść nic nowego." (tu się pomylilem - chodziło o koniec marca) skrytykowałem tok postępowania lekarza który zlecil nie te badania ktore byly potrzebne. Bo WÓWCZAS (w marcu) miało to znaczenie. Ale dziś, gdy od stwierdzenia że na toxo chorowałaś minęło już pół roku - jak powiedzial Twój gin - zagrożenia już nie ma! Infekcja nabyta w ciąży lub tuz przed nią w fazie niebezpiecznej dla dziecka trwa kilka lub kilkanaście tygodni. Z calą pewnością przeszlaś ją więc przed ciażą. Dlatego wspomniany post zakończylem słowami: "Myślę że sprawę możesz uznać za pomyślnie wyjaśnioną. " A więc - niezależnie od tego czy błędny był wynik IgM ujemny z marca czy dodatni obecnie (bo któryś musi być) - nie masz powodu do zmartwień. Oczywiście idź do zakaźnika skoro już masz skierowanie ale nie sądzę by byl on innego zdania.

Gość zmartwionaania
Bywalcu mam jeszcze jedno pytanie. Czy teraz kiedy już mam toksoplazmozę też muszę szczególnie dbać o higienę tzn. wyparzanie desek do krojenia, przygotowanie mięsa w rękawicach itp?(Lub też unikanie kotów) Czy też może jak już się raz zaraziłam to już nie ma to znaczenia? Proszę o odpowiedź.

Gość zdesperowana do bywalca
Zmartwiona a jakie miałaś IgM przy drugim badaniu?

zmartwionaania ----> jeśli chodzi o toxo to ostrożność nie jest już konieczna ale przecież toksoplazmoza to nie jedyna zakaźna "choroba brudnych rąk" których podczas ciąży trzeba się wystrzegać więc higiena trzeba w tym czasie zawsze zachowywać starannie. :)

Gość zmartwionaania
Problem w tym, że nie miałam drugich badań, bo nikt mnie na nie skierował, no i to mnie niepokoi! Ale niestety takie jest leczenie na kasę chorych, lekarze nie wykazują zainteresowania jak się nie posmaruje! Dlatego postanowiłam zmienić lekarza i zacząć leczyć się prywatnie, bo nie ma nic ważniejszego od zdrowia dziecka.Do tej pory moja gin wysyłała mnie do poradni patologii ciąży w Poznaniu na Polną bo sama czuła się chyba słabo w tym temacie, a poza tym mówiła, że ma kiepski sprzęt. Ogólnie jestem bardzo zawiedziona tymi wizytami na Polnej.Sprzęt to może i mają najlepszy, ale podejście do pacjenta pozostawia wiele do życzenia...Żaden z lekarzy nie wgłębia się za bardzo w temat, a poradnia chorób zakaźnych znajduje się kilka kroków od poradni patologi, ale nawet tam mnie nikt nie skierował, dlatego poszukałam sobie lekarza prywatnie, który ma bardzo dobrą opinię, mam nadzieję, że od teraz leczenie będzie wyglądało inaczej.

Gość Rogalik12345
Moniś, łaziłam po lekarzach, brałam Rova do samego końca, a teraz jestem mamą Tomusia. Urodził się z IGM - i IGG mojego poziomu. Teraz jadę do Dr. Paul z Poznania z dodatkowymi badaniami (dzisiaj pobierałam małemu krew) do niej na konsultacje. Serdeczne dzięki za odpowiedź ile kosztuje ta wizyta, bo bym jechała jakaś nerwowa, a tak przynajmniej wiem ile... Z forum zniknęłam ponieważ nie mogłam sobie poradzić z własną wyobraźnią. Zaspokoiłam tutaj swoją potrzebę posiadania na temat tokso wiedzy, za co jestem wdzięczna, ale potem wkręciłam sobie, że biorę Rova i będzie wszystko dobrze... Moniaszku a co u Was? P.S. Poród był naturalny, mały ważył przeszło 4 kg i dostał 10! :)

Gość m1979
Bardzo proszę o pomoc ,czy moje wyniki są zagrożeniem dla obecnej ciąży? 11.09.13 igm-0,600 index gdzie dodatnie zaczyna się od 0,60 igg-138IU\ml gdzie dodatni powyżej 8 awidność 0,55index gdzie wysoka jest powyżej 0,3 Jestem w 10 tyg ciąży, rok temu poroniłam i po poronieniu robiłam wyniki na toxo i były następujace: 26.06 12 igg-147 igm-0,74 awidnosc-0,43 24.07.12 igg-50,5 igm-0,75. Lekarz nie zalecił żadnego leczenia myślałam ,że problem mam z głowy .A w tym roku znów .Proszę o odpowiedz

Gość moniaszek
Rogaliku to gratuluje!!!Fajnie ze sie tu znowu znalazlas.inne dziewczyny tez o Ciebie pytaly.do dzis mamy kontakt,Spiderka utworzyla nowe forum i tam pisEmszemy.jak bedzies chciala czasem napisac pare slow to.moge podac Ci link.Ja jestem od 28maja mamą malego Olafa,tez porod naturalny,10pkt;waga 3900:-) pozdrowionka

Gość moniaszek
Rogalik na stronie 160 jest moj post i tam podalam link na nasze drugie forum:-)

Gość moniaszek
nie napisalam najwazniejszego ze powimo swiezego zakazenia toxo w ciazy Synus urodzil sie zdrowy!!!!!!!!! igm ujemne ,igg po mnie ale kontrolujemy to i spadają:-) robilismy tez dbadanie dna oja,tam tez wsz.wporzadku.

Gość zmartwionaania
Witam dziewczyny! Napiszcie od którego tc bierzecie (brałyście) rowamycynę. Ja biorę od 12 tc aczkolwiek boję się pomyśleć, że do zakażenia mogło dojść przed tymi 12 tygodniami.

Gość autorka_
Witam. Odebrałam dzisiaj wyniki. Przeciwciała igg i igm mam ujemne. Ufff... Wiem ze musze na siebie uważac i powtarzac badania. Dziekuje bardzo za wsparcie i zycze wszystkim powodzenia i zdrowych dzieciaczków.

Gość moniaszek
Zmartwionaania,ja bralam rova od 9tc do porodu.w chwili obcnej moj synus ma 14tygodni i jest zdrowy!!!Nie bylo na tym forum dziewczyny ktora by urodzila chore dziecko a teoche tu Nas jest wiec glowa do GORY!!!

m1979 ---> W mojej ocenie wszystko jest OK :) Infekcje przecodziłaś dawno przed obecną ciążą więc zagrożenia nie ma. Swiadczą o tym powoli opadające i będące już na granicy normy + IgM oraz wysoka awidność. o KOMUNIKAT OJCA ZAŁOŻYCIELA WĄTKU ;) INFORMUJE ŻE DZIŚ UDAJĘ SIĘ NA DWUTYODNIOWY URLOP I NIE BEDZIE MNIE NAFORUM. Również nie będzie ze mną w tym czasie kontaktu mailowego i telefonicznego. Liczę że uczestniczki będą sobie udzielały na wzajem wsparcia w walce z toxo. Do zobaczenia w końcu września! 🖐️

Gość zmartwionaania
Moniaszek dzięki za słowa otuchy, są dla mnie pocieszeniem, ale czy jesteś pewna, że wszystkie urodzily zdrowe dzieci?, a co z Rogalik12345?. Mam nadzieję, że u niej też wszystko będzie ok

Gość moniaszek
zmartionaania ,Rogalik urodzila zdrowego synka ,Igm mial ujemne a na konsultacje do dr jedzie napeqno po to zeby aie upewnic ze wszysyko jest dobrzr. Ja w tamtym roku w listopadzie zawitalam na te forum,przewertowalam wszystkie strpny,czytalam wszystkie wpisy,byly rozne przypafki toxo i zdrowe dzieci.bedzie dobrze,mowie to Ja Najwieksza Panikara.jak sie dowiedzialam o toxo to chyba nie musz mowic jak zareagowalam..ryczalam dzien w dzien,te wlasnie forum. baaaardzo Mi pomoglo,bylo dla mnie duzym wsparciem . Ja mialam niby swieze zakazenie,kolosalne igm i mam zdrowe dziecko!!! Takze i u Coebie/ubWas dziewczyby bedzie wszystko wpirzadku.bierzecie rova ,do tego pizytywne myslenie,usg u gina i bedzie ok:-)

Gość zmartwionaania
Moniaszek dzięki za wsparcie :) Dziewczyny napiszcie czy stosujecie (stosowałyście) rova podczas posiłku. Bo ja właściwie nie zwracałam na to uwagi, ale z tego co wiem przy niektórych antybiotykach ma to znaczenie.

Gość gość
Widzę, że jak nie ma bywalca to forum nie istnieje ;) Bywalcu...wracaj....!

Gość edzia400
witajcie robiłam toxo i wyszło igg 66,00 (+) gdzie do 6,4 nieobecne od 6,4 do 9,9 watpliwe i od 10 obecne igm ostatnio miałam watpliwe gdzie 0.90 nieobecne od .090-099 watpliwe od 1,0 obecne po 2 tyg robiłam powtórke w tym samym laborze i wyszło mi igg 77,00 igm 0,65 czyli (-) troche sie zmartwiłam ze igg wzrosło wizyte mam dopiero na 27 wrzesnia obecnie jestem w 14 tyg ciazy dziekuje za pomoc w wyjasnieniu tej zagadki

Gość zmartwionaania
Witam po raz kolejny. Dziewczyny napiszcie czy przechodzicie (przechodziłyście) toksoplazmozę bezobjawowo? Ja przechodziłam w 6 tc chorobę o nazwie rumień guzowaty (miałam podwyższone ASO). Doczytałam dziś w necie, że ten rumień jest objawem toksoplazmozy. Czy w związku z tym, że miałam objawy tokso była zwiększona możliwość przeniknięcia pierwotniaka do płodu? Nie wiem jak dotrwam do porodu, chyba zwariuję z tych nerwów!!! Znając mojego pecha wszystko jest możliwe

Gość moniaszek
Zmartwionaania,moim objawen byl powiekszony wezel ale wtedy nawet nie pomyslalam ze to toxo.

Witam Widzę,że bywalca nie ma do końca miesiąca(niestety),ale pomimo tego miłego wypoczynku. Proszę zerknijcie na mój topik,i napiszcie co myślicie o wynikach,moje igG 1498:(((