Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jvvvjhbkn

Można pic alkohol w ciąży???

Polecane posty

Gość klaudynaaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... Robilam test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu : http://tnij.org/testosobowosci

Gość UsKtuSdenWtka
Witam jestem studentką III r Pedagogiki rewalidacyjne z nauczaniem przedszkolnym. Podczas zajęć z Psychologii klinicznej zainteresował mnie temat dzieci z zespołem FAS( płodowy zespół alkoholowy) i chciałabym ostrzec mamy lub przyszłe mamy o negatywnych skutkach i następstwach spożywania alkoholu w ciąży. Gdyż nawet niewielka ilość alkoholu może powodować negatywne skutki czyli płodowy zespół alkoholowy FAS. Szczególną uwagę należy zwrócić na wczesny etap ciąży(pierwszy trymestr) lub nawet na czas prawdopodobieństwa zajście w ciąże. Zwłaszcza jeśli trafi się na tak zwany krytyczny moment kiedy trwają ważne przemiany w płodzie. Dlatego chciałabym podkreślić aby nie spożywać alkoholu nawet w niewielkich ilościach podczas ciąży. Jeśli rozbudziłam tym postem podejrzenie lub zainteresowanie zespołem FAS, przedstawię kilka charakterystyczne cechy umożliwiające stwierdzenie wystąpienie tego zespołu u dziecka. Specyficzny wygląd charakterystyczny układ czaszki do twarzoczaszki(wypukła) Szeroko rozstawione oczy Brak rynienki pod nosowej Obniżony obwód głowy Nieprawidłowe działanie Płatów mózgowych- zaburzenia motoryczne i ruchowe Niska masa urodzeniowa, która później trudno jest także nadrobić Zwiększona podatność na infekcje Dzieci te często bywają niespokojne, reaktywne, wzmożone nie śpią tyle ile trzeba Pozdrawiam Małgorzata G