Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jvvvjhbkn

Można pic alkohol w ciąży???

Polecane posty

Gość brudna spirs111
a mozna pic nie swiadomie?? ktos w gebe leje???

mozna pic nie swiadomie, o ciązy sie dowiedzialam w 5 tyg a 3 tyg wlali mi do geby pół kubka spirytusu oczywiscie nie na sile, myslalam ze to wódka, nie wiedzialam ze jestem w ciąży

Gość angelllla
ale ja niemowie ze kazda...jest tylko jakies tam prawdopodobienstwo...ale jakbym ja pila w ciazy i moje dziecko jako dorosly czlwoiek tez by pil i byl alkoholikiem to najpierw bym miala pretensje do siebie....moja tesciowa do siebie niema zadnych pretensji... zreszta zalezy od podejscia czlowieka... a tak wogole bedac w ciazy to do 7 tyg niewiedzialam ze jestem w ciazy...i do 7 tyg co? normalnie chodzilam na imprezy, oblewalam zdane egzaminy na sesji , obchodzilam urodziny i sie swietnie bawilam a pilam nawet 4 piwka przy weekendzie w towarzystwie..czasami jakas wodke drinki itd....jak to bywaa czasami w takim swiecie mloidych ludzi.... doweidzialam sie dopiero w 7 tyg ze jestem w ciazy.... moje dziecko jest kochane itd ale urodzilo sie z pewna wada serca i co? ja siebie obwiniam o to.....fakt ta wada jest do wyleczenia i nie jest powazna ale jednak jest....dlatego jezeli jestescie w ciazy to niepijcie zebyscie sobie potem niemialy nic do zarzucenia....

Gość brudna spirs111
wiec bylas nieswiadoma ciazy a nie picia hahhahahha

Gość brudna spirs111
ale kto ci powiedzial ze to przez alkohol? moja siostra urodzila dziecko z wada serca choc nie pila!!! dziecko zmarlo bo mialo wielka niewydolnosc i od czego?? nawet nie palila fajek :O

Gość angelllla
a zebys wiedziala ze mam uszkodzenie spoleczne....jak Ci sie urodzi zdrowe dziecko to nawet palac i pijac powiesz ze dziecku nic nie jest a jak kuzwa sie napijesz i nie daj boze zeby Ci sie dziecko jakies chore urodzilo to sobie najpierw naplujesz w twarz...... ....ja mam k...a zal do siebie do tej pory bo gdybym moze wtedy tak nie pila i niepalila to moje dziecko by sie urodzilo calkiem zdrowe

angelllla tutaj jest tak ze ludzie od razu biorą kogos za alkoholika ktory szkodzi dziecku, mnie juz zlinczowali bo napisalam ze czerwone wino raz na jakis czas nie zaszkodzi plodowi, lub piwko raz w tyg jak ktos ma problem z oddawaniem moczu, nikt tu nie piesze o piciu codziennie, przeciez nawet autorka sama napisala ze lekarz jej poradzil pic czasem czerwone wino, nie calą butelke dziennie

Gość brudna spirs111
angella to nie do ciebie pisalam nie unos sie tak pisalam do tej na B

Gość odpowiedz jest jasna
FAS sprawdz sobie PS. jakis geniusz pisal o tym, ze adhd nie ma zwiazku z rozwojem prenatalnym....adhd jest zwiazane z funkcjonowaniem mozgu, czy jet ono uszkodzone w czasie rozwoju plodu czy tez dziedziczone chyba nie czyni roznicy skoro objawy i leczenie sa takie same..

Gość angelllla
przykro mi z powodu Twojej siostry... no ale u mnie jaka mogla byc przyczyna? u mojego meza ani u mnie w rodzinie niebylo nigdy zadnych przypadkow chorob serca.......poprostu ja na poczatku jak niewiedzialam to normalnie pilam , palilam ....a potem jak juz wiedzialam to ddduuuuuuuuuuzooo maksymalnie duzo stresow mialam....wiec nikogo niemoge obwianiac tylko siebie....zreszta lekarz po urodzenia dziecka przeprowadzal ze mna wywiad na temat jakis chorob w rodzinie.....i tez na temat czy pilam i ile pilam i wogole.... niektorzy mi mowia ze to przez stres jednak...mniejsze z tym...ale gdybym na tamten czas byla odpowiedzialna i dojrzala osoba to mysle ze by niedoszlo do takiego czegos..... (tak wogole to o swiadomosc to mi chodzilo o swiadomosc ciazy)

Gość angelllla
sorkii brudna spirs111:)... ale kurde ogolnie...potem w ciazy sluachalam jaki to zgubny ma na plod lampka wina a ja kurde do 7 tyg ciazy pilam kurde co weekend...oczywiscie sie nieprzyznawalam niektorym osobom w moim otoczeniu....dlatego teraz mam juz jakas nauczke i jestem troche przeczulona na takie tematy picia w ciazy....

angelllla to moze byc inna przyczyna tez, moja kolezanka z klasy nie pila nie palila, dziecko urodzilo sie z 1 punktem apgar, ma padaczke, to jest dopiero problem, tak dbala o ciążę, po prostu jedneym dzieci rodzą sie zdrowe innym nie, takie jest chyba przenaczenie, poza tym teraz są takie sposoby na leczenie serduszka dziecku, ktos juz napisal ze jestesmy 50 lat za naszymi babciami, bedzie wszystko dobrze, zobaczysz :)

Gość mojej kolezance... lekarz
każe pic alkohol na nerwy... nawet codziennie... przed snem....

Gość angelllla
dzieki wredna synowa:) wiem ze bedzie dobrze bo musi byc dobrze...pani doktor powiedziala ze jezeli niebedzie dobrze to mala bedzie miala operacje albo zabieg dopiero po 5 roku zycia....ja jestem pozytywnej mysli...tylko ze wlasnie jest tak...jak matka dba o ciaze to niema nic sobie do zarzucenia a jezeli tak jak w moim przypadku bylo...(na poczatku niedbalam a potem stres) to zawsze matka sobie bedzie wyrzucala jak dziecko urodzi sie chore...chyba juz tak skonstruowane jestesmy.....

no to tylko sie cieszyc :) wiesz angellla, moj synus mial 4 miesiące jak lekarka uslyszala szmery w serduszku mojego pierwszego syna, ale na szczescie wszystko jest ok, u ciebie tez bedzie dobrze, moze cora wymaga leczenia ale wyleczycie :) w ogole to chyba nie ten temat :)

Gość angelllla
to nie ten temat masz racje:) ale dzieki:) papapa

Gość angelllla
a ja juz znalazlam odpowiedz dla siebie.... w ostatnim zdaniu...znalazlam gdzies na internecie... ''Wrodzone wady serca pojawiają się u często u noworodków, których matki w pierwszym trymestrze ciąży chorowały na niektóre choroby wirusowe, zwłaszcza na różyczkę (łac. rubeolla) (przetrwały przewód tętniczy oraz zwężenie tętnicy płucnej), stosowały niektóre leki (hydantoina, sole litu, talidomid, witaminę A) lub nadużywały alkoholu''....ostatnie zdanie to mnie dotyczy. Pozdrawiam i pa i juz mnie niema...

Nie wolno pic w ciazy, nawet najdrobniejszych ilosci. Decyzja oczywiscie nalezy do matki, ale gadanie, ze dziecko urodzilo sie zdrowe mozna sobie w dupe wsadzic - pewne rzeczy moga wyjsc pozniej. Moze byc i tak, ze pewna grupa dzieci bedzie zdrowa mimo tego, ze matka w ciazy pila, palila i chorowala np. na rozyczke, ale ryzyko jest duzo wyzsze - to tak, jakby polozyc sie na srodku jezdni zamiast isc po chodniku - w obydwu miejscach mozna przezyc mimo tego, ze w poblizu jezdza samochody, ale bezpieczniej jest isc po chodniku. Co do tego, ze pokolenie naszych rodzicow czy dziadkow nie mialo ADHD - a skad wiecei, ze nie? Swiadomosc tego typu zaburzen byla zerowa, i jesli dziecko cierpialo na jakas nadpobudliwosci trudnosci w koncentracji uwagi, mowilo sie po prostu, ze dziecko jest niegrzeczne i lalo w dupsko albo kazalo kleczec na grochu.

Gość ja przy kazdym dziecku piłam
a tylko jedno ma powzna wade i chyba nawet nie od alkoholu. mozna czasem troche se wypic, bo ciaza to nie choroba

koleżanko która się wpisała wyżej.. takiemu szmatławcowi który \"pije w każdej ciąży\" powinno się dzieci odebrać i macice wyciąć żebyś do końca życia żadnego dziecka nie skrzywdziła bezmózgu jeden..

Wredna synowo, masz pewność, że dopada Cię bakteryjne zapalenie pęcherza?

Gość Olaaaaaaaaaaaa
NIE NIE NIE i jeszcze raz NIE! NIE WOLNO pić alkoholu w ciąży!

Gość nie wolno
Picie alkoholu w czasie ciąży zwiększa ryzyko poronienia, porodu przedwczesnego czy też wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. Każda dawka alkoholu przyjęta przez kobietę ciężarną może niekorzystnie wpłynąć na płód. Alkohol przedostaje się do płodu poprzez łożysko i nie ulega metabolizmowi, gdyż płód nie posiada odpowiednio wykształconych enzymów odpowiedzialnych za jego trawienie. Picie alkoholu może być przyczyną niedorozwoju fizycznego i umysłowego u dzieci. Szczególnie narażony na niekorzystne działanie alkoholu jest rozwijający się mózg płodu, gdyż alkohol może doprowadzić do obumarcia części komórek mózgowych. Alkohol przyjmowany w czasie ciąży może spowodować skurcz naczyń pępowinowych, zaburzając przepływ składników odżywczych i tlenu do płodu, zwiększając ryzyko jego niedotlenienia i niedożywienia. Dzieci matek pijących alkohol w czasie ciąży częściej rodzą się przedwcześnie, z wadami rozwojowymi (głównie wadami twarzoczaszki i serca), a u noworodków obserwuje się objawy abstynencji alkoholowej. W wieku późniejszym dzieci wykazują zaburzenia rozwoju psychoruchowego, znaczną nadpobudliwość jak również stwarzają trudności wychowawcze. Przyjmowanie alkoholu w czasie ciąży może również doprowadzić do ciężkiego zespołu alkoholowego (FAS) u dziecka.

Gość annave28
dziewczyny mam pytanko czy ktoras sie orientuje o ciazy dowiedzialam sie w piatym tygodniu a przed cudowna wiadomoscia bylam na dwoch super zakrapianych imprezach wypilam napewno butelke czerwonego wina szampana martwie sie czy to moglo spowodowac uszkodzenie mozgu malenstwa

Raczej zamartwianie się tym niż ten sam alkohol może spowodować większą niekorzyść. Nie wiem dokładnie ale pępowina wykształca się tak chyba w 4, albo 5 tygodniu ciąży właśnie i w te pierwsze tygodnie na dzidzię nie powinien wpłynąć ten alkohol, bo wymiana substancji jest dopiero jak już jest pępowina.

Gość ona bez dziecka
moja znajoma ma 6 dzieci i do 7 misiaca piła dzxiec w dzien i wszystkie dzieci sa zdrowe:) moral////

Gość taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
"moja znajoma ma 6 dzieci i do 7 misiaca piła dzxiec w dzien i wszystkie dzieci sa zdrowe moral////" moja znajoma 100 razy przebiegala przez tory tuz przed przejazdem pociagu. moral? przebiegajcie przed pociagiem i pijcie na umor w ciazy bo wg ludzi inteligentnych inaczej jesli ktos cos powiela i nic sie nie dzieje, to na pewno nie zaszkodzi innym