Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jatakaja

TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA - jak takie badanie wygląda?

Polecane posty

Gość jatakaja

ktos się może orientuje? ile czasu to trwa? co powinnam ze sobą wziąć na takie badanie? badają w ubraniu? boli? :D

w ubraniu -jeśli badają głowę . Nie boli .Leży sie na łużku ,które \"wjeżdza\" pod taką jakby \"kopułę \",badanie trwa chwilę . Gorszy jest rezonans magnetyczny , bo \"wjeżdża sie do ciemnego tunelu ,więc jeśli ktoś ma klaustrofobie to niewesoło .

Gość jatakaja
Mi nie będą badac głowy tylko nadnercza... to się zastanawiam czy się obedzie bez rozbierania :P

Ja miala robiona tomografie glowy i najgorsze co dla mnie bylo to kontrast.Wstrzykneli mi w zyle po 15 min badania,biala,gesta ciecz(kontrast) i omentalnie dostalam takiej paniki ze szok.Serce zaczelo mi bic jak oszalale,dostalam dresczy,masakra.jestem panikara i moze dlatego tak mi sie stalo a byc moze dlatego ze przez ten kontrast zwiekszylo mi sie cisnienie w zylach,nie wiem.

Gość jatakaja
link kliknełam i już czytam. No może jakoś przezyje :P

Gość jatakaja
panikara ze mnie, ale po prostu nigdy nic mi nie było i żadnych badań nie miałam robionych - poza pobieraniem krwi :P A teraz mnie kontrolnie powysyłali na różne badania żeby coś tam posprawdzać :o

Gość jatakaja
Hormony mam za wysokie. wysłali mnie na tomografię żeby sprawdzić nadnercza i na usg żeby obejrzeć jajniki. A potem zobaczymy co dalej...

Gość jatakaja
ja w tej chwili nie pamiętam co mam za wysokie w tych hormonach a nie chce mi się iśc po wyniki Ale zlecili mi usg i tomografię + badania krwi w VII dobie cyklu

Gość jatakaja
pewnie że będzie dobrze :D mnie i tak z tego wszystkiego najbardziej przeraża pobieranie krwi :D własnie znalazłam cennik tomografiii tam jest tomografia nadnerczy z kontrastem. Więc pewnie będe musiała wypic to świństwo :o

Gość Ala00
śmieszy mnie jak ktoś pisze o tomografii że to pestka w porównaniu do rezonansu, może i tak. Ale o ile bardziej niebezpieczny jest tomograf niż rezonans, przecież to jest tak potężna dawka promieniowania. Podam cytat " Rentgenowska tomografia komputerowa wykorzystuje promieniowanie rentgenowskie do wykonywania przekrojowych zdjęć obiektów. Promieniowanie to jest promieniowaniem jonizującym, co wiąże się z potencjalnym zagrożeniem dla życia i zdrowia organizmów żywych w wypadku nadmiernej ekspozycji. W niewielkim, ale zauważalnym stopniu wzrasta ryzyko raka. Ponadto niektórzy pacjenci uczuleni są na środki cieniujące, które zwykle zawierają związki jodu. Innym mogą one uszkodzić nerki. Jeśli środek kontrastowy otrzyma kobieta karmiąca piersią, to przed wznowieniem karmienia musi odczekać przynajmniej 24 godziny.. Badanie TK napromieniowuje pacjenta nawet do 1000 razy większą dawką promieniowania niż typowa sesja diagnostyczna zwykłym aparatem rentgenowskim (100 razy większa przy badaniu głowy, 400 razy większa przy badaniu klatki piersiowej, 500 razy większa przy badaniu jamy brzusznej)"

Gość natka14000
Mam pytanie. Miałam robioną tomografie 3 lata temu, z kontrastem. Czy jest mozliwe zebym teraz była na kontrast uczulona? Wtedy żadnej reakcji alergicznej nie miałam (tylko to uczucie ciepła którego sie przestraszyłam mimo iż mnie przed nim ostrzegano :P) ale jednak się boje :P

witam, tez miałam to badanie- za wysoki androstenion, brałam dexamethason- wina - zaburzenia hormonalne na tle nadnerczowym i jajnikowym. tomograf nic nie wykazał- robiony z kontrastem( podaja środek cieniujący dozylnie) i bez kontrastu- ból można porównać do pozowania do zdjęcia :)- bo jest to zdjęcie- czyli rzaden. to badania nie trzeba się rozbierać.

Gość julkadd
A wiecie czy można po kontraście prowadzić samochód ?

no to się zdenerwowałam bo panikara jestem jak cholera- a w poniedziałek mam tomografię głowy z kontrastem:(

Gość zwyklyczlowiek
A wykrywa to tętniaka?

Gość jaki kurna psełdonim
powinno.

Gość Andzia82
Jutro mam badanie tomografem głowy. nie wiedziałam jak to wogule wygląda i na czym polega. super że są takie "dyskusje" duzo się dowiedziałam DZIĘKUJĘ i mam nadzieje że wszystko będzie w pożądku :)

Gość aneeri
Ja ma skierowanie na tk głowy bardziej profilaktycznie ale waham się czy na nie iść. Boję się, że przy okazji wykryją jakąś torbiel lub tętniaka i będę musiała żyć z bombą w głowie. Jak np. podadzą mi kontrast i coś mi w głowie z tego ciepła czy ciśnienia peknie albo coś się stanie. Nie wiem czy iść czy nie isć, co robić. Boje się jak cholera. Doradźcie coś.

Gość Iii cool iii
Miałem CT ...:D :D w sumie logiczne ale bądź co bądź nie wyczerpuje tematu.

Gość Zuberek
Witam, w piątek mam tomografię głowy i chciałabym wiedzieć, czy jeżeli podadzą mi ten kontrast to można potem prowadzić samochód? Czy trzeba odczekać?

Gość Zuberek
Znalazłam odpowiedź i bardzo ładnie zresztą opisane jak się przygotować do badania. Jeżeli komuś to pomoże to podaję link: http://www.medicover.com/plpl/szpital/797,Tomografia-komputerowa.htm Pozdrawiam

Po TK z kontrastem raczej nie powinno się prowadzić samochodu. Delikatne otępienie można odczuwać od 1 do nawet 7 godzin po badaniu. Ja po wyjściu z gabinetu miałam zaburzenia widzenia i nie wiem jak w takim stanie miałabym prowadzić samochód. Proponuję poprosić kogoś o podwiezienie, albo zdać się na komunikację miejską.

Gość Karola ;)
Czy po tomografii z kontrastem mogę pić alkohol?

Gość Kattajuszka
Bezpośrednio po tomografii z kontrastem nie powinno się pić alkoholu, lepiej też nie prowadzić pojazdów - bo można jednak poczuć się słabo. Najlepiej takie badanie zrobić w sprawdzonym ośrodku z dobrym sprzętem obsługiwanym przez kompetentną załogę - ja mogę polecić Helimed, bo nie dość, że wszystko dokładnie wytłumaczą, to jeszcze wyniki będą do odbioru tego samego dnia. Ale toast może chwilę zaczekać ;)

Gość Sonix_Astorix
Ja dostałam od lekarza nieoficjalne polecenie, żeby zbadać sobie kręgosłup rezonansem magnetycznym prywatnie w Helimedzie u nas w Żorach. Tam jeszcze nie mają kontraktu z NFZ za to aparaturę bardzo nowoczesną także może jakoś to przetrzymam. Czy zawsze jest takie wrażenie zamknięcia w "metalowej puszce"?

Gość gość
ale bzdury piszecie ne mogę :))))))))))))))))

Gość Sonix_Astorix
Tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny raczej nie zaliczają się do kategorii bzdur - jak się ma robić takie badanie, to raczej ma się do tego poważne podstawy i warto wiedzieć, gdzie takie badanie robić a jakich placówek unikać albo czego nie robić podczas badania. To, że w Helimedzie wszystko tłumaczą to nie znaczy, że tak dobrze jest wszędzie ;)