Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jatakaja

TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA - jak takie badanie wygląda?

Polecane posty

Gość Guziec
Mi lekarz kazał zrobić tomografię w Helimedowskiej przychodni w Żorach, bo jest najlepsza w regionie i z najnowocześniejszymi maszynami, tylko tam nadal czekają na jakieś porozumienie z NFZ, także pewnie zrobię prywatnie póki co - myślicie, że prywatne badanie tomografii czymś się różni od takiego robionego na NFZ?

Gość Sonix_Astorix
W niektórych placówkach na pewno ciut inaczej miejscowy personel traktuje ludzi, którzy robią badanie prywatnie a inaczej tych, którzy miesiącami czekali ze skierowaniem. Ja za to jestem pewna, że w Helimedzie zawsze wczuwają się w to, żeby dobrze zrobić tomografię i ułatwić zestresowanemu człowiekowi przetrwanie tego dodatkowo stresującego momentu.

Gość Technik z TK
Witam wszystkich. Od 3 lat pracuje na tomografii jako technik badanie nie jest straszne (sama miałam robione). I nie ma się czego bać, zawsze powtarzam pacjentom że bać to się można ale opisu :). Pozdrawiam

Gość pęęętelka
Bardzo pozytywne podejście do Pacjentów, zrozumiałym językiem i z poczuciem humoru - to jest ważne, kiedy się robi takie badanie, które zawsze kojarzy się z czymś groźnym. Pani podejście brzmi, jakby pracowała pani jako technik Tomografii w HELIMED ;)

Gość Bartko
Ja się w badaniu tomografii nie bałem ani zamkniecia ani że będzie głośno, tylko podania tego całego kontrastu, bo się naczytałęm, że ludzie po tym rózne jazdy mają. Badanie było robione prywatnie w takim nowym ośrodku Helimed u nas w Żorach i nie miałem zadnych skutków ubocznych. Dostałem wyniki w sumie od razu i nawet prowadziłem do domu samochód - żona dla pewności czuwała obok.

Gość gość
mialam wczoraj nic nie boli co chwile tylko nalezy nabierac powietrza na 6 s ale mialam bez kontrastu

Gość MaciejuU
Ha, ani tomografia ani rezonans nie bolą, nikt przecież nic w trakcie badania nie wbija czy nie tnie i nie narusza tkanek. Może być najwyżej trochę dziwnie tzn. jak człowiek w środku otworzy oczy to mała przestrzeń może się wydać niepokojąca. ale jesteśmy dorośli, potrafimy nie takie rzeczy wytrzymać. Dobrze to opisuje na swojej stronie jednostka Helimed, która się w tego typu badaniach specjalizuje. Moja dziewczyna nie wiedziała czy może się badać tomografem jak ma okres a w helimedzie jej wszystko elegancko wyjaśnili (tak, może się badać)

Gość Dziadu77
ja na szczęście miałem robione w helimedzie be zkontrastu. na wszelki wypadek nie prowadziłem po tym samochodu, po co ryzykowac.

Gość Szybko
Czy na tomografii można mieć coś metalowego? np zamek, guzik itp ?

Gość gość
Tak można mieć , kolczyki powinno się sciągnąć. Na RM już nie bo tam jest pole magnetyczne a Tomograf jest całkiem innym urządzeniem

Gość fotel
taka ciekawostka.podczas tomografii płuc otrzymuje się dawkę promieniowania ok.400 razy większą niż przy zwykłym zdjęciu rtg.

Gość Szybko
i jeszcze jedno pytanie :) czy jak dostane kontrast to po tym badaniu się czuje ok? bo później do szkoły muszę iść i kartkówkę piszę i czy to nie bd jakoś działać, że napisze ją źle?

Gość gość
zabiją Cię nie idź

Gość Marta872
Mnie osobiście nigdy nie robiono takiego badania, ale dosyć dużo informacji na temat tego jak ono przebiega możesz znaleźć w Internecie ;). Tutaj masz dosyć dobrze opisane takie badanie - http://cenomed.pl/tomografia-komputerowa/ Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam ;)

Gość gość
ja byłam w łódzkim medyceuszu, tez sie bała, ale ostatecznie wszystko poszło ok.

Gość gość
Miałam wczoraj robioną tomografię głowy z kontrastem. Nie ma się czego bać. Pani uprzedziła wcześniej, bo się może stać po podaniu kontrastu, więc nie ma się co stresować. Mi było ciepło w głowę i krocze. Tyle. Potem pół godziny trzeba odsiedzieć u nich, dla bezpieczeństwa, wyciągają wenflon i po sprawie.

Gość kamionka45
słuchajcie, zastrzelił mnie termin w państwowej przychodni, mam na styczeń badanie... pilnie, na już potrzebuję tomografii, może macie doświadczenie z jakimiś przychodniami, najchętniej w Warszawie gdzie nie będę musiała czekać pół roku ? :(

Gość Kwitnące_fiołki
w luxmedzie na pewno znajdziesz pełną diagnostykę, więc może tam spróbuj? terminy mają praktycznie od ręki, wiec chociaż stres się wyeliminuje

Gość gendroleno
terminy państwowo to przecież jakiś żart jest. w świetle zagrożenia, które niedawno u mnie zaistniało musiałam na cito robić tomografię i w luxmedzie rzeczywiście problemu nie było

Gość kamionka45
zapomniałam napisać, ale w sumie od razu jak przeczytałam to dzwoniłam z pytaniem o termin i w przeciągu 3 dni było już po badaniu, także dzięki wielkie za informację :)

Gość Vitkac_ka
Ja w Luxmedzie miałam tomografię już nastepnego dnia po zapisie. Na szczeście bez kontrastu, bo z kontrastem musiałbym poczekac dzien dłuzej, bo trzeba zrobic badanie kreatyniny. Ale terminy mega szybko.

Gość mmka
Irytują mnie nachalne reklamy jakiś ośrodków medycznych - w życiu po czymś takim bym tam nie poszła, bo skoro ośrodek musi się w taki żenujący sposób reklamować to coś jest chyba nie tak z nim... Jeśli chodzi o samą tomografię to znam dużo bardziej nieprzyjemnych badań jak np. gastroskopia, więc opisywanie tego na forum w kategoriach jakiegoś strasznego wydarzenia jest trochę śmieszne. Tak samo jak straszenie dawką promieniowania. Chyba nikt nie robi takiego badania dla kaprysu albo przyjemności, więc skoro ma powód to takie drobiazgi jak wbicie wenflonu czy chwilowe uczucie gorąca po kontraście są sprawą zupełnie drugorzędną.

Gość gość
Tetniaka wykryje angiotomografia a zwykle tomografia nie. Tomografia wykryje gozy krwiaki itp ale nie tetniaka.

Gość Patryszja234
Czas oczekiwania na fundusz to często kilka miesięcy, a prywatnie robią od ręki - dzień góra dwa i gotowe. Robiłam TK kolana po urazie w Centrum Diagnostyki Luxmed, poszłam i termin był tego samego dnia. Ja miałam bez kontrastu, ale sam kontrast nie boli, podaje się go dożylnie jak kroplówkę.

Ja jeszcze nigdy wcześniej nie miała wykonywanego tego typu badania więc wrażeniami się nie podzielę ale obiło mi się o uszy, że warto na tego typu badanie wybrać się do szpitala EMC-SA w Katowicach http://www.emc-sa.pl/nasze-placowki/szpital-geriatryczny-im-jana-pawla-ii/poradnie/poradnia-neurologiczna. Moja mama leczy się tam w poradni neurologicznej, można umówić się na NFZ lub prywatnie.

Gość gość
hmm "strona, której szukasz nie istnieje"

Gość smirka
warto wykonać tomografię w szpitalu Elbląska, to jest szpital Lux Medu maja najnowocześniejszy tomograf dzięki czemu badanie może być bardzo precyzyjne.

Gość gość
Poznaj darmową aplikację która: na automacie przez 24h pracuje dla Ciebie nawet wtedy kiedy Ty smacznie śpisz dokładnie omawia robi prezentacje i pokazuje jak działa biznes gromadzi Twoje kontakty i buduje z nimi pozytywne relacje robi jeszcze kilka innych fajnych rzeczy a to wszystko Dla Ciebie ZA DARMO! Więcej szczegółów znajdziesz poniżej. https://dourl.pl/Hulzo