Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana mama

kolczyk w pępku

Polecane posty

Gość zatroskana mama

kolczyk w pępku - niby dziś nic szokującego, ale nie o to chodzi. Córka uparła się (18 lat prawie) że chciałaby mieć kolczyk w pępku. W zasadzie kwestia jest już rozstrzygnięta, problem dotyczy GDZIE. Wiem już, że nie u kosmetyczki, tylko w salonie tatuażu i piercingu, ale poradźcie mi - znacie jakiś pewny? W Warszawie ? ( jesteśmy z okolic) Skoro już ma być ten kolczyk, to chciałbym miec pewnośc, że przy przekłuwaniu nie przyplącze się jakas żółtaczka czy coś jeszcze gorszego (tfu, tfu). Jak możecie podać jakiś namiar - będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam.

Gość kolczyk w pepku to gupota
do kwadratu

Gość zatroskana mama
no ale przecież nie chodzi mi o dyskusję na temat mądrości tej decyzji. Zresztą rozmawiałam z lekarzem, od strony medycznej nie ma żadnych przeciwskazań, nawet później w czasie ciązy nie będzie to problem.

Gość to ja mówię
Zatroskana mamo to jest tylko kolczyk w pępku, a podchodzisz do tego jak do operacji. Czy jak przekłuwano Ci uszy to ktoś pytał i martwił się gdzie to zrobić? Wiele mam swoim pociechom przekłuwało uszy w domu w latach 80 i żyją. Osobiście mam kolczyk w pępku od wielu lat. Przekłuwała mi kosmetyczka pistoletem. Skóra na brzuchu jest twarda więc nie polecam tej opcji bo trzeba kilka razy strzelać żeby przebiło. Oczywiście później dziurka ropieje i trzeba kręcić kolczykiem żeby ładnie się zagoiło i pilnować żeby nie podrażnić dziurki spodniami. Wiele dziewcząt nie wytrzymuje procesu gojenia bo jest to uciążliwe i kolczyk wyjmują. Nie martwiłabym się na Twoim miejscu takimi błahostkami. To tylko kolczyk zawsze można go zdjąć.

Gość zatroskana mama
być może trochę przesadzam, wolę jednak dmuchac na zimne niż później żałować, że czegoś nie dopilnowałam. Poza tym, gdybym mogła przekłuć jej ten pępek w domu, to bym się nie bała, że złapie jakies paskudztwo. Ale w salonach, w dużych miastach zwłaszcza, przekłuwają się rózni ludzie, także czymś zainfekowani. I to właśnie lekarz zwrócił mi uwagę, że nie kolczyk jest problemem, tylko narzędzia, którymi sie te malą dziurkę zrobi. Nie trzeba wiele, by zarazić się czymś nieciekawym. Więc dlatego pytam o jakiś pewny salon. A ostrożność nie zawadzi. Pozdrawiam!

Gość da się przeżyć
bez przesady z tymi "awariami" :) a gdyby co, wiosna i kwiatki tanie ;)

Gość zatroskana mama
no bardzo śmieszne, bardzo. a tak wracając do tematu - zna ktoś taki salon? pewny? No ludzie, piszcie!

Gość zatroskana mama
no proszę! Nie wierzę, że nie ma na forum młodych dziewczyn z W-wy, które przekłuwały sobie pępek i mogą polecić (lub przestrzec!!) jakiś salon.

Gość zatroskana mama
chyba sobie sama zaloze kolczyk w pympku, to takie :classic_cool:

Gość kinia18
witam!ja mam 19 lat i nie jestem z okolic Warszawy i niestety co do wyboru salonu nie mogę Pani pomóc ale jedynie mogę poradzić ze dobry i pewny salon daje takie ankiety do wypełnienia czy np. Pani córka nie chorowała na coś i wymagają dowodu osobistego lub obecności rodzica aby podpisał taką kartkę i w razie powikłań każa przychodzić.Ja właśnie w takim salonie byłam a moja siostra niestety w innym"gorszym" gdzie nic nie wymagali i długo cierpiała...

jesli boisz się, że córka coś "załpie" to idź z nia do takiego salonu i poproś, zeby PRZY TOBIE odpakowano nową igłe, zdezynfekowano ją, podobnie z kolczykiem nic prostszego:)

a ja mam pytanie z trochę innej beczki bo tez chciałabym sobie przebić ale boje sie, słyszałam ze strasznie sie \"babra\" no i jak to wygląda jak już sie rozmyśle dziurka długo zarasta jest mocno widoczna??

Gość zatroskana mama
kinia - wielkie dzięki, zawsze to jakiś wyznacznik profesjonalnego podejścia, na pewno zwrócę na to uwagę.

Gość obkolczykowana
droga zatroskana mamo :) jako ze mialam kolczyki we wszystkich mozliwych miejscach i znam warszawskie studia, z czystym sumieniem polecam studio dereniowa (ursynów) www.dereniowa.pl; juniorink (centrum) www.juniorink.pl, lub azazel (milanówek) www.azazel.pl. Jesli jestes spod wawy od strony Milanowka, to radze pojechac wlasnie do Azazela. Z tym wypelnianiem ankiet to bym nie szalala - profesjonalny piercer po prostu zada pare pytan. W Milanowku chlopaki sa naprawde bardzo mili, chetnie znieczulaja i w ogole jest wszystko cacy :)

Gość obkolczykowana
aha i jak masz jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem ;) pozdrawiam

Gość zatroskana mama
obkolczykowana - wielkie dzięki! Przynajmniej wiem, gdzie mam się wybrać z tym szalonym dzieckiem! Jeszcze raz bardzo dziękuję!

Gość zatroskana mama
no pytań to ja mam całą masę, a jeszcze więcej wątpliwości. czytałam, że przekłuty pępek goi się najdłużej - około 6 miesięcy i często nienajlepiej. O tym, że nie wolno moczyć na początku, kąpac się w jeziorze czy morzu (bakterie). No i nie wiem, czy teraz jest dobry czas na to przekłuwanie - wakacje spędzi z czerwonym, ropiejącym pępkiem?

Gość bez paniki
ja ma kolczyk,przekuwalam pepek u kosmetyczki, normalnie igla, troche bolalo, ale dalo sie przezyc. Wykupilam sobie jakas masc w aptece, niby na szybsze gojenie, ktora uzylam moze z 2 razy, dziurka goila mi sie dosc dlugo, ale nie byl to zadnen wiekszy problem, nie bolalo ani nic z tych rzeczy, zreszta ja go czesto wyjmowalam przy roznych okazjach, niekoniecznie w sterylnych warunkach, wiec nie jest to dziwne, ze mi ropialo :D w kazdym razie nie uwazam zeby kolczyk w pepku byl jakims zagrozeniem dla zdrowia, pod warunkiem oczywiscie, ze kosmetyczka uzywa nowej igly ;P

Gość zatroskana mama
no i cena - ostatnie informacje ocylują wokól 100 zł - ale nie wiem, czy to prawdziwe i aktualne? i czy ta kwota obejmuje samo przekłucie, czy może razem z tym kolczykiem? A właśnie - jaki wybrać ten pierwszy kolczyk? bo nie dość, że są chyba rózne wzory, to na dokładkę - z róznych tworzyw. Kóre najlepsze na początek? Jak przekłuwałyśmy uszy u kosmetyczki, pistoletem, kolczykiem z tej stali chirurgicznej, to dopiero po wymianie na srebrne zaczęły jej sie uszy ładnie goić. No coraz mniej mi sie to podoba...

Gość zatroskana mama
dość długo - czyli ile? Tak mniej więcej oczywiście