Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość corn

Wprowadzanie glutenu - dawka ekspozycyjna.

Polecane posty

Gość corn

Do mam wprowadzających gluten wg nowego schematu. Ile dokładnie dajecie maluchom tego glutenu, bo wszędzie piszą że 2-3 gramy, ale bez uściślenia czy w formie sypkiej, czy ugotowanej. No i w jakiej postaci? Pewnie kaszki manny... Błyskawicznej, czy zwykłej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ech ten gluten
po 5 mcu przez miesiac 1 lyzeczka sypkiej do zupki(obiadu) po miesiacu podawania 1 lyzeczki zwiekszamy do 2 lyzeczek i tez podajemy miesiac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podnoszęeeeeeeeeeeeeee
no właśnie jak to jest z tą dawką ekspozycyjną? ktoś powyżej napisał, że wprowadzamy przez miesiąc,a czytałam, że ma to być przez 2 miesiące, po czym po tych 2miesiącach zwiększamy dawkę do 6g jest również napisane, że gluten dodajemy do zupek i przecierów warzywnych, czy mogę podać go z deserkiem?bądź też podać gluten razem z mlekiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
łyżeczka to 5 gramów, a wg schematu 2-3 gramy. Ja juz pisałam, mnie moja lekarka - ufam jej - kazała ususzyc bułe i dac małemu do pocmokania 2 razy w tygodniu. Myśmy się tak wychowały i jakoś zyjemy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja też dostaje skórkę do pocmokania. Na obiad dostaje jak nie słoiczki, to odmrażane (wcześniej gotowane przeze mnie) zupki. Więc bez sensu, jak mam dogotować ten gluten niby? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poza tym wiele lekarzy twierdzi, ze na ten gluten to i tak troche za wcześnie i broń boże nie przesadzać, ze lepiej za mało niz za dużo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielona wiosna
przecież są kaszki glutenowe,więc wystarczy dodać odrobinę do zupki i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
te kaszki glutenowe to ja widziałam tylko z białkiem mleka krowiego w składzie - a na to moja mała jest uczulona.I że niby jak obliczę ile glutenu jest w łyżeczce takiej kaszki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gluten27
ja po konsultacji z lekarzem gotuję na wodzie pół łyżeczki kaszy manny błyskawicznej( bo taka mi pasuje ze względu na czas gotowania) póżniej dodaje do tego mleko modyfikowane i mam. Proste:) i tak mam dawać prze 2 miesiące.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TERAZ O TYM SIE MOWI
ale jeszcze przynajmniej 10 lat temu - nie bylo zadnej mowy na temat glutenu , a tym bardziej na temat dawki ekspozycyjnej . dawalam mojej corci pietke czy kromeczke raz dziennie odkad wyszły jej zabki (miala juz 4 )czyli około 8 mc zycia. teraz moja corcia ma 10 lat i nigdy nie miala problemow w zwiazku z wprowadzeniem glutenu w ten sposob . mamusie nie dajcie sie zwariowac . tak jak ktoras napisala na kromce chleba czy buleczki byłysmy chowane odkad skonczylysmy 6 mc i jakos zadna z nas nie miala zadnych problemow . a na pewno w jednje kromeczce chleba czy w kawaleczku buleczki jest wiecej niz 2 -3 g tego glutenu . a jesli chodzi o kaszki to sa np. bobovita owsianka mleczna od 6mc i kaszka mleczno -pszennna od 9 mc zycia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TERAZ O TYM SIE MOWI
dawalam mojej corci pietke czy kromeczke raz dziennie odkad wyszły jej zabki (miala juz 4 )czyli około 8 mc zycia. MIALO BYC PIETKE CZY KROMECZKE CHLEBKA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moj ma juz prawie 6 miesięcy, daje suchutką bule, tyle co zeskrobie tymi dziąselkami na pewno jest niewiele. Ja poszłam secjalnie do pediatry pytac o ten gluten, lekarka mówi, ze wariuje:) ze jeszcze rok temu gluten był po 8 miesiącu, a dzieci się nie zmieniły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ZAŁOZE SIE ZE WIEKSZOSC
mamusiek marwia sie o ta dawke ekspozycyjna glutenu - a na pewno juz dawno daly juz kawalek kromki od chleba czy buleczki w ktorym wslanie jest ten gluten . wydaje mi sie ze lekarze malo uswiadamiaja rodzicow dziecka w czym jest gluten . gluten jest w kazdym pieczywie , biszkoptach , w kaszy mannie itd .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grzegosia72
Eksperci ds żywienia niemowląt wciąż nie mogą dojść do wspólnego stanowiska odnośnie terminu wprowadzania glutenu niemowlętom. Wcześniej zalecano podawanie glutenu niemowlętom pod koniec roku życia, teraz zalecają podawanie po 4m-cu karmiącym piersią a ok 6-7 m-ca karmiącym butelką. Ok powiedzmy że termin jest mniej więcej ustalony. Dalej jednak musimy się głowić w jakiej formie go podawać ? Czytam tu różne porady pediatrów... m.in podawanie pieczywa (???) Wyczytałam że to nie jest zbyt dobre rozwiązanie dla niemowląt bo taki chlebek czy bułeczka prócz glutenu zawierają polepszacze, spulchniacze a czasem środki przeciwpleśniowe !!! Tak na chłopski rozum skoro gluten to białko występujące w 4 zbożach: pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie to chyba najlepiej podawać go w jak najczystrzej formie. Tak myślę że te pół łyżeczki manny na 100ml obiadku jest optymalnym rozwiązaniem dla większości niemowląt... Bo np Bobovita to kaszka wymieszana z mlekiem modyfikowanym, która nie jest już przeznaczona dla dzieci z nietolarancją laktozy prawda ? Panowie eksperci specjaliści ds żywienia opracujcie nam rodzicom jednoznaczny system podawania glutenu !!!!!!! no dobra wybieramy kaszę manne należy podawać na początek pół łyżeczki na 100 ml obiadku. Jest to do

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babydream?
a jakie są teraz zalecenia lekarza? mój syn skończył 5 miesiące ile dawać kaszki manny do zupki lub obiadku? pół łyżeczki? łyżeczkę? Karmię piersią

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×