Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamalea

PLASTIKOWE BUTELKI SZKODLIWE DLA DZIECI

Polecane posty

Gość mamalea
**Dee Ja kupilam w zeszlym tygodniu szklane butelki Dr. Browna i Evenflo i musze powiedziec ze sa fajne. Jezeli moj wybredny co do smoczkow Daniel zaakceptowal ja to nie jest zla. Kupilismy je w Babiesrus.

Gość mamalea
A tak w ogole dziwi mnie obojetnosc do spraw butelek u Polskich mam. Widocznie ta sprawa nie jest tak naglosniona jak u nas.

Gość a jakże
w Polsce o tym wiadomo, ale my, Europejczycy nie mamy fobii i lęków jak Wy tam w Ameryce Północnej. Mi wystarczyło "chwilę" pobyć w USA, konkretnie Los Angeles, żeby stwierdzić, że tam z najmniejszego problemu można zrobić tragedię na skalę światową. Taki charakter tego kontynentu. Żeby cokolwiek było dopuszczone (tu w Unii Europejskiej) do sprzedaży dla najmłodszych, to musi to przejść masę badań, uzyskać masę certyfikatów itd. I w przeciwieństwie do ludzi mieszkających tam w Ameryce Płn. my, Europejczycy jestesmy bardziej ufni i otwarci.

Gość serek wiejski
wymieniajcie czesto plastikowe na nowe i po problemie

Gość mamalea
Ja wole jednak uzywac szklane.

a jakze - nie rozumiem jak po pobycie w L.A. mozesz mowic o fobiach kontynentu ? Generalizujesz ...

Gość mamalea
W Kanadzie juz wycofuja plastikowe butelki, malo tego mozna zwrocic uzywane i bez rachunku do sklepu i dostaniesz zwrot pieniedzy albo kredyt. Chyba jednak cos w tym musi byc skoro tak robia.

Hej Lea, Naprawde mozna zwrocic i sie dostanie pieniadze albo store credit ? Ja mam chyba ze 20 butelek Aventu ! A gdzie je przyjmuja - Babies\'R Us ?

No to ja tez swoje zaniose ... Ciekawe czy sterylizator Aventi tez mi przyjma, bo wlasnie przeczytalam w necie, ze jest szkodliwy ! Mamy z Polski - zgadzam sie z lea ---naprawde musi cos w tym byc !

Dee W Toysrus mozesz oddac butelki bez rachunku dostaniesz store credit.Ja tez to odkrylam przypadkowo.Poszlam zwrocic butelki Dr. Browna bo wole Evenflo, patrze a tu babki calymi workami zwracaja butelki i to widac ze uzywane, wiec spytalam o co chodzi i sie dowiedzialam ze mozna zwracac plastiki. Wydaje mi sie ze sterylizatory tez. Ja tez mam Aventu ten do mikrofalowki.On tez jest szkodliwy? Kurcze jak sobie pomysle jak zatruwalam Danielka to mi sie plakac chce. Nie dosc ze uzywalam najgorsze butelki Aventu i to od 2 misiaca to jeszcze podgrzewacz elektryczny i sterylizator. Ale jestem zla na to wszystko. Ja sterylizuje szklane butelki w stewrylizatorze, myslisz ze przejdzie przez szklo?

Dee Te nasze cereal to sa kaszki czy kleiki. Pytam bo szukam schematu zywienia dla malego i czsami dziewczyny podaja kaszki a czasami kleiki a te nasze to ja nie wiem czym sa. Ja malemu podaje Heinza rice cereal, barley, oat i mixed. A moglabys mi napisac co i ile dajesz swojej dzidzi. Moj Daniel kiepsko przybiera na wadze i nie chce pic mleka wiec musze mu mieszac z tymi naszymi cerealami i podaje lyzeczka 4 razy dziennie po 150 ml 100 m w nocy owocki gerbera sloiczek dziennie i zupke sama gotuje i daje ok 1.5 sloiczka gerbera bo robie na 2 dni i przelewam do sloiczkow po gerberze daje tez pol zoltka co drugi dzien i miesko. Wlasnie apropos mieska. Ja daje ze sloiczka heinza turkey abo chicken ale nie wiem ile dodawac do zupki czy 1/3 sloiczka czy mniej?

Hej Lea, Jeszcze raz dziekuje za info o tym oddawaniu butelek. Chetnie sie tego swinstwa pozbede ! I bardzo dobrze, ze daja za to store credit, przynajmniej na jakas zabawke bedzie :) O sterylizatorze przeczytalam dzisiaj gdziens na kandyjskim forum. Szczerze mowiac kiedys sie nad tym zastanawialam, no bo w sumie pewnie tego samego plastiku uzywaja, potem jakos przestalam o tym myslec, nie wiem dlaczego :( Glupek ze mnie :( Ja glownie gotuje butelki w garnku, ale czasem tez uzywam tego sterylizatora do mikrofalowki jak czasu mam mniej i gdzies sie spiesze. No coz, musimy jakos sie z ta mysla pogodzic, przeciez nie specjalnie uzywalysmy tych butelek. Ja wierze, ze nic naszym dzieciom z tego powodu nie bedzie, tym bardziej, ze uzywalysmy ich przez stosunkowo krotki okres czasu. Teraz odnosnie jedzonka :) Przykro mi slyszec, ze Twoj Danielek slabo przybiera na wadze. A co na to lekarz ? Widzi cos niepokojacego ? Moj maly wsuwa tylko mu sie oczy trzesa :) Czasami mysle, ze az za duzo, ale przeciez nie wytlumacze niemowlakowi :) Tez mialam problem z dobraniem dla niego wlasciwych produktow. Lekarke zapytalam to niezbyt mi pomaogla, wreczyla mi 2 kartki wydrukowane i internetu ! Zreszta wiesz jak tu jest ze sluzba zdrowia. W takim razie sama zaczelam sobie patrzec co i jak. Jak maly skonczyl 5 miesiecy zaczelam mu wprowadzac kleik ryzowy ... Doslownie chodzilam do polskiego sklepu w Toronto po polski kleik bo nie wiedzilam co dokladnie jest jego odpowiednikiem. Jak maly sie troche przyzwyczail to zaczelam kupowac z Nestle rice cereal, rice cereal with banana, ostatnio wprowadzilam oat cereal. Mysle, ze cereal to bardziej odpowiednik polskiej kaszki niz kleiku chociaz z drugiej strony tej najprostrzy polski kleik i Nestle rice cereal (bezsmakowe) wygladem sa bardzo podobne. Wczesniej w tym polskim sklepie kupowalam tez kaszki bobovity i Beniamin bardzo je lubil (z malinkami, bananem). Cereal Heinza jakos nam nie pasowaly. Ostatnio odkrylam tez w Loblaws cereal z firmy Milupa - na opakowaniu wszystko jest napisane po angielsku, ale jest to produkt polski ( chociaz z Pl nie przypominam sobie takiej firmy, moze robia to tylko na export). I ostatnio tylko wlasciewie tych uzywam - moim zdaniem sa najlepsze z tych wszystkich przetestowanych przeze mnie kanadyjskich produktow. Daje malemu je praktycznie caly czas z butelki - ok 60-80 ml cereal i 230 ml mleka. No i Beniamin taka butle mi pochlania ( uzywamy mleka Enfamil A+, takie gotowe juz w puszkach po 238ml, czyli nic nie trzeba rozrabiac :) Ok. 6 rano Benek je taka miksture - cereal z mlekiem Potem za jakies 4 - 5 godzin glodnieje i czesto daje mu wtedy sloiczek (zyli w PL tak zwana zupke). Na poczatku probowalam Organic z Heinza, ale malemu jakos srednio one smakowaly. Dla mnie ochyda ! Dlatego zaczelam sama troszke gotowac, kupowalam ekologiczne warzywka i miesko. Do poki nie odkrylam Gerbera ! Maly po prostu uwielbia ich zupki i deserki. Wiec ok. poludnia daje mu sloiczek zupki ( jego ulubiona to Chicken Noodle). Nie zabardzo sie nia najada bo za jakies dwie godzinki zjada ok 150ml mleka z cereal ( czasem nawet wiecej). Potem ok 6-7 po poludniu je sobie deserek ( ulubiony Fruit Medley z Gerbera, lubi tez Banana with apple and pear) i z reguly znowu butla ( moze tak 1/2 do 3/4 butelki, naprawde u niego jest roznie, jednego dnia je wiecej, drugiego mniej). Potem ok 11 w nocy po kapieli znowu robie mu butelke na noc czyli powiedzmy 70ml cereal i puszka mleka (238ml). Czasem zjada calosc, a czasem mniej niz pol. Z reguly budzi sie w nocy ok. 2-3, w zaleznosci o ktorej godzinie i ile zjadl wieczorkiem i tez jest znowu glodny. Takze podsumowujak, to nie wiem ile on dokladnie zjada tego mleka z platkami bo jak mu robie to butelke to roznie wypija. Jakos tak sobie reguluje sam te jedzonko i na wadze przybiera prawidlowo takze sie nie martwie. Czasem popija tez herbatke, ale bardzo zadko ( kupilam w pl sklepie hippa) ... Wprowadzilam tez zoltko i mieszam z warzywkami ze sloiczka (jak zoltko to nie daje juz mieska). Odnosnie ilosci mieska to ja dodalam lyzke ugotowanego na mala porcje zupki. Bo chyba co za duzo to tez nie zdrowo, a jeszcze te ich zoladeczki sie dopiero przyzwyczajaja. To tyle narazie, uciekam spac bo juz jest 00:30 ! Do pogadania wkrotce :) Pozdrawiam serdecznie :)

Dee DZiekuje serdecznie za wyczerpujaca odpowiedz. FAktycznie Twoj Beniaminek pieknie je. Dobrze, ze nie masz tego problemu bo to takie stresujace. Moj Daniel albo ma dosyc mleka albo nie lubi pic z butelki juz sama nie wiem. Jak pije to jest taki nerwowy, wierci sie kreci a ja sie boje oddychac zeby mu nie przerwac bo jak przerwie jest to juz koniec. Lyzeczka to mu wcisne bez problemu. Dee a powiedz mi jak Ty ta milupke robisz tzn, wsypujesz 60 ml pudru do butelki i zalewasz mlekiem czy to 60 ml mieszasz wczesniej z woda i dopiero zalewasz mlekiem i ile razy dziennie ja podajesz. Ja juz sie dwoje i troje z tym jedzeniem mam w domu wszystki kaszki ktore mozna dostac tu w Kanadzie ale Milupki nie probowalam dawac a widzialm ja w supermarkecie Fortinos. Dee jakbys chciala to mozemy sie wymienic telefonami zawsze to latwiej porozmawiac niz na forum. Podam Ci moj e- mail leonda1@wp.pl Jezeli nie chcesz to zrozumiem bo to jednak narusza Twoja prywatnosc. Jeszcze raz dziekuje i do uslyszenia Musze dawac malemu owocki, jego pora. Trzymaj sie Pa pa

Dee Ktore kaszki Milupy dajesz synkowi. Pytam bo wiekszosc z nich jest glutenowa.

podbijam... we Francji tez jest afera z butelkami, tak ze kupujcie takie bez bisfenolu! dowiedzialam sie o tym dzisiaj przypadkowo i wsciekla jestem ze nie wczesniej... od 6 mc uzywam Avent i wkurwilam sie maksymalnie na tych producentow... a niby porzadna firma, grrrr...

Gość huahuahuahua
Moje dzieci piją w Dydusiach i Canpol Balonik, ale kubkach niekapkach - w nich nie ma BPA. Ale w takich ze smoczkiem już tak.

Gość nie ja nie dziekuje
A nie zastanawiałyście się nad wodą mineralną z butelek? To pewnie tez szkodliwe :(

Gość gość
ten plastik to ogolnie ciezki temat... ja jakis czas temu zorientowalam sie, ze wartoby bylo zaczac wrzucać to do jednego wora i oddawać komuś, kto sie tym zajmuje ( np. www.recyklingtworzywsztucznych.pl ) i dwie osoby na tym zaoszczedza :)

Gość gość
Juz dawno inne kraje je wycofaly. A ja z kuchni tez sie pzobywam plastiku. Wody w butelmkach dzieci praktycznie nie pija. Kranow w szklankach. Porblem jest w jogurtach i inncyh produktach sprzedawanych w plastiku? jogurty mopzna robic w maszynie ze szklanymi pojelmniczkami ale np mleko ciezko kupic w szkle. Generalnie uwazam, ze im mniej plastikui w kuchni w zabawkach tym lepiej.

Jak ktoras z mam pisala TommeTippe, Avent, DrBrown to jeden i ten sam syf, a o aferze z bisfenolem bylo glosno, bo po prostu laduja najtanszy plastik a nikt w domu nie jest w stanie tego przetestowac. My od poczatku uzywany butelke z Cherubbaby bo ma rewelacyjny smoczek i oczywiscie jest szklana.