Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Uuuuuu kshdilafhu

Od czego robi się nadzerka??

Polecane posty

Gość Uuuuuu kshdilafhu

Od czego?? proszę powiedzcie i jakie są jej objawy??

ja mam nadżerkę.. objawów nie miałam żadnych dlatego jak mi lekarka powiedziała to mi szczena do ziemi opadła ponoć się robi od stosowania tamponów, od suchości pochwy, czasem od stosunków, z braku estrogenów i jesli masz obawy to idź do lekarza.. ja z początku olałam a teraz mam nadżerkę krwawiącą, kilka leków, wstrzymanie seksu na parę miesięcy i widmo zabiegu :O:o:o

Gość Uuuuuu kshdilafhu
Właśnie nie wiem i strasznie się boje :( Mam 17 lat masakra

o plamce nadżerki nie słyszałam... :( a co do tamponów.. chciałam być mądrzejsza od mojej lekarki i wbrew zaleceniom zastosowałam raz tampon wiedząc już o nadżerce (wcześniej w 95% używałam tamponów- nie cierpię podpasek) no i zaraz tego pożałowałam.. przy wciąganiu tamponu łzy mi ciekły z bólu

Gość mialam
nadzerke po porodzie...dopiero po roku zdecydowalam sie ja zamrozic...polecam bezbolesne...ale wypalania niepolecam jezeli ktos planuje miec dzieciaczki....wieksze ryzyko wtedy jest ze moga byc komplikacje...najlepsza metoda to zamrazanie a nie jakies tam leki

Nadżerka części pochwowej szyjki macicy jest jedną z najczęstszych zmian patologicznych rozpoznawanych u kobiet. Nadżerka jest to żywo-czerwona ranka, mniej lub bardziej rozległa, o różnych kształtach, w okolicy ujścia zewnętrznego szyjki macicy. W tym newralgicznym miejscu często dochodzi do uszkodzenia nabłonka. Bezpośrednią przyczyną nadżerki jest przewlekły stan zapalny pochwy i szyjki macicy, wywołany przez różne drobnoustroje chorobotwórcze. Mogą to być bakterie, na przykład chlamydie lub dwoinki rzeżączki, grzyby, wirusy. Niebezpieczne są nadżerki, do powstania których przyczyniły się wirusy, gdyż wnikają one do komórki, zmieniając jej kod genetyczny. Część tego rodzaju ranek przeobraża się w nowotwory szyjki macicy. Także uraz mechaniczny szyjki, na przykład przy porodzie czy po zabiegach ginekologicznych, może przyczyniać się do powstania nadżerki.

OBJAWY NADZERKI :Nadżerka nie boli. Można więc mieć ją przez kilka lat i nie wiedzieć o tym. Gdy jednak infekcja przenosi się na więzadła krzyżowo-maciczne, kobiety odczuwają bóle krzyża. Może pojawić się też uczucie dyskomfortu (jeżeli nadżerka utrzymuje się długo i dochodzi do przerostu szyjki). Obecność nadżerki sygnalizują również upławy. Mają one różny wygląd w zależności od rodzaju infekcji. Przy dużych nadżerkach może występować samoistne plamienie i krwawienie po współżyciu. Te wszystkie objawy powinny skłonić kobietę do odwiedzenia ginekologa.

Nadzerka jest czesto komplikacja poporodowa- uszkodzenie, zranienie szyjki macicy.