Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

claudia*

Polska to kraj zacofany

Polecane posty

Polska to kraj zacofany. Przykro mi to pisac, ale taka jest prawda. Kosciol i Watykan trzymaja reke na wszystkim. Dlaczego na przyklad w innych krajach jest inaczej? Dlaczego kosciol i Watykan juz nie maja takiego prawa w innych krajach? Co o tym decyduje? Dlaczego aby wyjsc za maz w Polsce musze placic ksiedzu ogromna kase, a jak chce ochrzcic dziecko i jak nie mam pieniedzy to nie ochrzcze? Dlaczego dzieci sa zmuszane chodzic do kosciola i przystepowac do glupich egzaminow 2 lata przed bierzmowaniem???? Bo inaczej nie przystapia do bierzmowania? Dlaczego jak sie rozwiode to nie uzyskam rozgrzeszenia???? Czemu w tym naszym cholernym kraju wszystko jest takie zacofane?? Dlaczego kobiety, ktore sytuacja zmusza do podjecia decyzji o aborcji, sa osadzane i linczowane przez inne Polki?

Gość jakaś ty głupia
przeciez są śluby cywilne 💤

Gość kajko i kokosz
Wszedzie na swiecie jak chcesz ochrzcic dziecko, albo wziac slub w KK to musisz placic. Ale nie przesadzaj, nikt cie nie zmusza do chodzenia do Kosciola, a jak chcesz chodzic to musisz sie podporzadkowac regulom, nie tylko w Polsce :O

mylisz sie. nikt nikogo do niczego nie zmusza. sila nikt cie do kosciola nie ciagnie ani twojego dziecka do komunii, bierzmowania. To tylko twoj wybor.

sama jestes zacofana :classic_cool: czy ktoś cię do tego wszystkiego zmusza ? chyba nie więc sobie daruj :o a jak się nie podoba to wypad granice otwarte🖐️

Gość popopopopopo
masz racje Polska to strasznie zacofany kraj!!!!!!!!

Nie zmusza? O prosze, moja siostra za pare dni przystapi do bierzmowania. Musiala chodzic do kosciola i zbierac jakies glupie podpisy juz 2 lata temu i juz od 2 lat sie przygotowywali do tego bierzmowania. To nie jest przymus? Niech same nastolatki, ktore w tym roku podchodza do bierzmowania Wam powiedza. Apropo zagranicy, juz dawno mnie w Polsce nie ma, a ze granice otwarte to wiem, i na szczescie!

nacpana mineralna: jak nie ochrzcilas? I co na to Twoja rodzina, znajomi? Ja jeszcze 6 lat temu bylam jako tako wierzaca, wiec ochrzcilam swojego syna, miedzy innymi dlatego, zeby nie mial zadnych trudnosci potem w przyszlosci z kosciolem, miedzy innymi dlatego, ze co by rodzina i sasiedzi powiedzieli i miedzy innymi dlatego, ze rodzina ojca dziecka byli bardzo religijni (o zgozo, tez na pokaz). Bylam wtedy mlodsza i nie chcialam zadnych problemow wtedy.

co za bezsens, ja nie chciałam iść do bierzmowania i nie poszłam nikt mnie do tego nie zmuszał i nie miałam z tego powodu żadnych nieprzyjemnośći, w szkole podstawowej przestałam chodzić na religię i nikt mnie do chodzenia na nią nie zmuszał ani nie byłam przez to dyskryminowana. ślubu kościelnego też nie będę miała. sama babo jesteś zacofana a do tego twoja wiara jest powierzchowna i tylko na pokaz :o Skoro uważasz się za katoliczkę to płać za sakramenty a nie narzekaj.

Gość popopopopopo
W polsce przesadzaja z wszystkim,mozna kochac Boga bez tych durnowatych ksiezy ,co ruchaja wszystkie co leci kazda dupe dziewuchy!

Nie wiem po co jej bierzmowanie, ale przystepuje, jak inne dzieci w jej klasie. A przygotowywali sie do tego od 2 lat w szkole i zawsze im ksiadz na lekcjach religii te podpisy z kosciola sprawdza. Ci co nie maja, do bierzmowania nie przystapia. Nie wiem po co jest to wszystko, naprawde.

Normalnie. Moja rodzina na to nic, bo znają moje poglądy, wiedzą, że w boga nie wierzę nie mam szacunku do kk, więc też nie będą mnie zmuszać do postępowania wbrew sobie. Jak córka dorośnie podejmie decyzję sama.

Nie jestem katoliczka. Juz nie. Szydze z katolikow. Jeszcze kilka lat temu jako tako wierzylam, teraz uwazam sie za agnostyczke. Jednak nie chce odbierac mojemu synowi mozliwosci poznania religii. W przedszkolu w Polsce mial religie, przychodzila zakonnica i nauczala dzieci. Co ja mam potem dziecku mowic? Podrosnie troche to wtedy porozmawiamy i tak dalej. Swiat zadnych tez nie celebruje, jedynie co to tak dla tradycji, nie chce aby mojej rodzinie bylo przykro. Juz w te cale cyrki nie wierze.

"wiec ochrzcilam swojego syna, miedzy innymi dlatego, zeby nie mial zadnych trudnosci potem w przyszlosci z kosciolem, miedzy innymi dlatego, ze co by rodzina i sasiedzi powiedzieli i miedzy innymi dlatego, ze rodzina ojca dziecka byli bardzo religijni (o zgozo, tez na pokaz)." to jest dopiero zacofanie - co ludzie powiedzą???? ło matko a może pora zacząć samodzielnie myśleć a nie robić coś na pokaz?

Mysle samodzielnie. Wtedy mialam niecale 20 lat, inna sytuacje i bylam finansowo uzalezniona od innych.

Mi sie tez Kosciol nie podoba, wiec do niego nie chodze, ale nie smieje sie z tych co chodza, ani nie oburzam na forum, ze ksiadz wymaga ode mnie chodzenia do kosciola jesli chce byc bierzmowana. Jestes zacofana hipokrytka.

Gość Boże jaka ta autorka głupia
chyba nie zdaje sobie sprawy z tego jak by wyglądał nasz kraj gdyby nie było tak jak opisała :O Jeden wielkie burdel,same konkubinaty,menele i niepełne rodziny :O Ja sie cieszę że jest jak jest,a nie jestem moherowym beretem :P

KK jest dla ludzi, którzy nie wiedzą, że żyją i w imię czego inni bliźni dymają ich w pracy bez mrugnięcia okiem i potrzebne im jest pokrzepienie serc co niedzielę, tudzież spowiadają się co tydzień z dymania bliźnich, po czym wychodzą i nadal robią to samo (stąd pod kościołem przekrój od porshe cayenne po daewoo tico). Ale rozumiem autorkę. Szkoda, żeby stado zadziobało syna, bo czemu nie chodzi z innymi dziećmi na religię i co z prezentami na komunię?

Gość amen.
popieram autorke.

w polowie smieszny, w polowie smutny temat jesli wyznajesz wiare katolicka, to dlaczego oburzasz sie na to co ona soba reprezentuje? po rozwodzie nie uzyskasz rozgrzeszenia, bo wiara katolicka nie dopuszcza rozwodu glupie? nie zgadzasz sie? nie badz katoliczka na polske sie nie oburzaj, polskie prawo dopuszcza rozwody a jesli chodzi o oplaty za sakramenty, to zgadzam sie, to jest po prostu smieszne, sredniowiecze

Gość Szukanie dziury w calym
Masz swoje zdanie i w porządku. Mądre czy tak samo, ale twoje. I nie pytam, gdzie cię poniosło, do jakiego kraju. Prawdopodobnie jednak jakaś religia tam jest. I nakłada jakieś obowiązki na wiernych przynależność do niej. Całkowity laikat tez nakłada taki obowiązek wbrew pozorom. Obowiązek wytłumaczenia dzieciom, co to jest religia. Jakakolwiek. Malo logiczne jest pytanie. Dlaczego Polska jest zacofana? W stosunku do jakiego kraju? Po prostu jest inna.

swoja droga zabawne sa te okreslenia "w innych krajach jest inaczej" "nie maja takiego prawa w innych krajach"

pomyśl sobie, że mogłaś się urodzić w republice islamskiej... i co? już lepiej? więc nie przesadzajmy... w dzisiejszej polsce nie jesteś zmuszona być katoliczką... nie pasuje nie jesteś i luz nie byłem, nie jestem, nie będę i nikt mi nie robił problemów...

Dla niektórych "lepszy" jest mąż lejący żonę w świetle sakramentu, który kiedyś zawarli od tego "gorszego", który jest gejem ale "poza tym" jest dobrym człowiekiem. NIc się na to poradzić nie da. Jedyne wyjście - zmiana pokoleniowa. Tak ze 20-30 lat. Skrajni prawicowcy dojrzeją do tolerancji, skrajni lewicowcy dostrzegą, że konserwatyzm ma jakieś tam zalety i za to warto szanować "zacofanych".

Gość /////////l
ze zacofana to wiadomo ale: nic nie musisz bo usunac mozna prawie wszedzie, bierzmowanie na luzie mozna kupic i nie trzeba nigdie lazic :O pierdole mohery :O czym ty sie przejmujesz?