Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Allegrowiczka pełną gębą

Pyt dotyczace własnej działalności

Polecane posty

Mam koleżanke która pare dni temu dowiedziała sie ,że jest w ciązy.Pracuje ,ale na czarno.Pytanie dotycz założenia własnej działalności aby uzyskać zatrudnienie"legalnie" i ....urlop macierzyński i co za tym idzie wychowawczy.Czy jest tu ktos kto może doradzić jak to wyglada.Mam nadzieje,że w miare jasno opisałam sytuacje,z góry dziekuje

up up

jesli opłacałaby składki na ubezpieczenie społeczne, a w tym dobrowolnie składkę na ubezpieczenie chorobowe (jako osoba rozpoczynajaca działalnosć w kwocie około 280 zl miesiącznie) podstawę wymiaru zasiłku macierzyńskiego stanowi przychód z okresu 6 bodajże miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym nastąpił poród.

jako taki "urlop" nie przysługuje ani wychowawczy ani macierzyński po grzecznym odpr. składek mozna liczyć jedynie na zasiłek z ZUS

Gość chyba cos wiem
ale musi opłacac 6 miesiecy składki ,zeby dostac zasiłek chorobowy,czyli prościej: jak zacznie opłacac w kwietniu 2008 to o zasiłek chorobowy może sie ubiegac dopiero w pazdzierniku 2008r

To jak mam to rozumieć?Mając własna działalność nie należy jej sie ani macierrzyński ani wychowawczy?No bo wiadomo,że ona chce tą działalność głównie dla tego założyć.

Gość aco..
to chyba tak jak z chorobowym..dopiero po 6 miesiacach oplcania skladek moze cos dostac :O troche bez sensu

ok,ale ona jest w 4 tc,wiec jakby teraz sie za to wzieła.....to rozumiem że opłacajac składki przez pół roku nalezy sie jej?

Czy żadna z was nie prowadzi działalności i może fachowo doradzić?

Gość aco..
jakos tak..niestety

Gość aco..
dowiedz sie w zusie...

Gość chyba coś wiem
dokładnie tek jak myslisz. Chrorbowe dostanie po pół roku opłacania składek a urlop ani macierzynski ani wychowawczy sie jej nie nalezy

Gość renia1980
ja prowadze wlasna dzialalnosc od sierpnia 2007. w pazdzierniku dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy. Na zwolnienie moglam pojsc dopiero w lutym, czyli do pelnych szesciu miesiacach placenia skladek. W czerwcu rodze i liczylam na macierzynski, ale oczywiscie sie przeliczylam! Zeby otrzymac zasilek (nie mylic z urlopem) trzeba odprowadzac skadki ZUS przez 18 miesiecy! Jakby nie kombinowac nic to nie da! Takze radze kolezance zostawic sprawe w spokoju.

az18 mcy chce ZUS zeby macierzyński wypłacić??? wow, nieźle byłam pewna ze 6, tak jak do chorobowego czyli kolezanka nei ma co kombinować, bo nic nie wykombinuje

Gość renia1980
dokladnie, tylko dolozy sie do budzetu!