Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Oolala

Ruchy dziecka odczuwane jakby bicie serca

Polecane posty

Gość Oolala

Witam was! Mam pytanie, otóż jestem w 16 tygodniu ciąży i zaczęłam odczuwać coś nowego. Leżąc, czuję w brzuszku jakby takie bicie serduszka, coś jakby tętno, bardzo miarowe i regularne. Brzuch mi lekko przy tym drga. Dosłownie jakby biło mi pod skórą maleńkie serduszko. Czy to jest jakaż żyła czy może moje pierwsze odczuwalne ruchy dziecka? Zaznaczam, że wcześniej nie miałam takich odczuć, zaczęły mi się teraz, w 16 tygodniu. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi! :)

musze cie zmartwic niestety, pierwsze ruchy odczuwa sie dopiero w polowie ciązy, to tylko twoja podswiadomosc daje ci takie poczucie, wiem to jest radosc ale musisz jeszcze poczekac :) uczucie nie zapomniane chyba do konca zycia :)

Gość Oolala
Ale ja w sumie nawet na to uwagi nie zwracałam, tylko dzisiaj mnie to zastanowiło, bo było bardzo odczuwalne. A czytałam, że jak ktoś ma szczęście to już właśnie nawet od 16 tygodnia można poczuć :). W necie jedyne co udało mi się znaleźć to 2 wpisy z jakiegoś innego forum: 83monia 2007-11-17, 08:47 laski, ja nie wiem co myśleć... ja czuję takie jakby tętno, tość regularne, jakby mi serce w brzuchu walił. czy to to czy może jednak żyła wrotna i jelita? jestem w 16 t.c. bassienkaw 2007-11-17, 10:23 Monia miałam dokładnie tak samo... moje pierwsze ruchy, tzn pierwsze ruchy mojego skarbusia... i też mniej więcej w tym tygodniu jak twój... tak jakby serduszko w brzuszku biło :) Więc to chyba nie podświadomość, skoro inne kobiety miały identyczne odczucie :D.

ja bylam dwa razy w ciazy i pierwsze ruchy poczulam dopiero w polowie ale takie prawdziwe, to tez nie jakies super kopniecie tylko takie smuranie w srodku :) a z tym biciem tez tak mialam :) to chyba kazda tak ma :) zobaczysz jak poczujesz, jest roznica ogromna :)

Gość Oolala
Nie odbierajcie mi nadziei :D!!!

Gość vinca
nie prawda, ze dopiero w połowie ciązy!!!! już od piętnastego tygodnia można poczuć:) ja tak miałam:) to było takie uczucie jakbys przejechała opuszkiem palca po wewnętrznej stronie dłoni:) bardzo delikatne łaskotanie, wyczuwalne tylko dla matki, mój mąż się wkurzał, że nic nie czuje :) pytałam lekarki i potwierdziła:) cudowne uczucie pamietam to jak dziś:)

Gość vinca
Oolala ciesz si e tymi chwilami nikt Ci ich nie odbierze :)

Gość Oolala
Już nie mogę się doczekać :D. Tylko nadal nie wiem o co chodzi z tym drgającym w takt bicia serca brzuchem :P.

Gość vinca
hi.....a pod koniec ciązy dopiero bedziesz pewna!! na własne oczy będziesz widziała jakłokieć albo kolanko"wystaje" Ci przez skórę i jak Diecko robi fikołki:)

Gość Oolala
Ja już bym chciała... No nic, trzeba jeszcze poczekać ;). Dzięki bardzo za odpowiedzi!

Gość mineola
Słuchajcie mam pytanie.Odczuwam też takie bicie w brzuchu od jakiegoś tygodnia i bardzo mnie to zastanawia.Nie zwracałam na to uwagi wcześniej ale jest zbyt wyraźne aby nie skupiać się na tym.Do tego pobolewa mnie w podbrzuszu ,czasem ten ból przypomina ból okresowy.Ale zwykle jest lekki.Ostatni okres miałam 17 maja ale był bardzo skąpy.Pigułki odstawiłam(po miesiącu brania) przed przedostatnim okresem czyli 21 kwietnia i tamten poprzedni okres był ok.A ten ostatni trwał niecałe dwa dni.Czuję tam w brzuchu na dole bardzo nisko ,nie wiem co to jest,jakby coś się tam ruszało,czy może bardziej takie ściskanie.Schudłam ostatnio, a mój brzuch mam wrażenie że się powiększył.Dam radę go wciągnąć,ale najwygodniej mi kiedy tego nie robię i wtedy wygląda jak balon,ale nie czuje jak go dotykam,nie czuję aby ktoś tam był:)Czy jeśli to jest 1, 2 miesiąc to powinnam już jakiś brzuszek odczuwać na leżąco?Do tego trochę mnie mdli,ale tak nieznacznie.Przed ostatnim okresem czyli tym 17 maja, nie bolały mnie piersi a przed każdym okresem bardzo bolą,za to brzuch podczas okresu bardzo mnie bolał,jak nigdy.Piersi w ogóle mnie nie bolą,i chyba sie nie powiększyły.Ale w brzuchu czuję jakiś ucisk.To nie bolesne.Testy robiłam dwa i nic nie pokazały,Mój ginekolog powiedział,że skoro tak to nie mogę być w ciąży i żeby jeszcze poczekać i jak będą się utrzymywać te bóle w podbrzuszu to mam się pojawić.Do tego odbija mi się po każdym jedzeniu.Czy takie brzuszne objawy-pobolewania,są tak bardzo bardzo nisko czy raczej wyżej?Nigdy nie byłam w ciąży więc nie mam pojęcia jak to jest.Nie oczekuje od Was dziewczyny postawienia diagnozy,ale czy któraś z Was miała tak?Nie wiem czy powinnam czekać z wizytą u lekarza,czy to co opisałam wystarczy by podejrzewać ciąże?Kłują mnie też czasem przy tych pobolewaniach brzucha jajniki,bardziej prawy niż lewy.

Gość gość
Słuchajcie mam pytanie.Odczuwam też takie bicie w brzuchu od jakiegoś tygodnia i bardzo mnie to zastanawia.Nie zwracałam na to uwagi wcześniej ale jest zbyt wyraźne aby nie skupiać się na tym.Do tego pobolewa mnie w podbrzuszu ,czasem ten ból przypomina ból okresowy.Ale zwykle jest lekki.Ostatni okres miałam 17 maja ale był bardzo skąpy.Pigułki odstawiłam(po miesiącu brania) przed przedostatnim okresem czyli 21 kwietnia i tamten poprzedni okres był ok.A ten ostatni trwał niecałe dwa dni.Czuję tam w brzuchu na dole bardzo nisko ,nie wiem co to jest,jakby coś się tam ruszało,czy może bardziej takie ściskanie,czasem łaskotanie.Schudłam ostatnio, a mój brzuch mam wrażenie że się powiększył.Dam radę go wciągnąć,ale najwygodniej mi kiedy tego nie robię i wtedy wygląda jak balon,ale nie czuje jak go dotykam,nie czuję aby ktoś tam był:)Czy jeśli to jest 1, 2 miesiąc to powinnam już jakiś brzuszek odczuwać na leżąco?Do tego trochę mnie mdli,ale tak nieznacznie.Przed ostatnim okresem czyli tym 17 maja, nie bolały mnie piersi a przed każdym okresem bardzo bolą,za to brzuch podczas okresu bardzo mnie bolał,jak nigdy.Piersi w ogóle mnie nie bolą,i chyba sie nie powiększyły.Ale w brzuchu czuję jakiś ucisk.To nie bolesne.Testy robiłam dwa i nic nie pokazały,Mój ginekolog powiedział,że skoro tak to nie mogę być w ciąży i żeby jeszcze poczekać i jak będą się utrzymywać te bóle w podbrzuszu to mam się pojawić.Do tego odbija mi się po każdym jedzeniu.Czy takie brzuszne objawy-pobolewania,są tak bardzo bardzo nisko czy raczej wyżej?Nigdy nie byłam w ciąży więc nie mam pojęcia jak to jest.Nie oczekuje od Was dziewczyny postawienia diagnozy,ale czy któraś z Was miała tak?Nie wiem czy powinnam czekać z wizytą u lekarza,czy to co opisałam wystarczy by podejrzewać ciąże?Kłują mnie też czasem przy tych pobolewaniach brzucha jajniki,bardziej prawy niż lewy.

Gość gość
o rety,przepraszam,te dwa jednakowe listy to ja, tzn gość i mineola.Nie chciało mi wysłać bo ten nick już był,ale jednak:)

Gość tasia600
to bicie twojego serca ,moze teraz dopiero zwrocilas na to uwage,ale kazdy tak ma.Ja ruchy dziecka czuje od 16 tc.A teraz w 18 tc czuje dzieciatko caly czas i to dosc wyraznie,ale to moja druga ciaza:)Nawet moj maz czuje ,jak przylozy reke czuc jak sie przesuwa czy tam przewraca.

Gość mineola
Dziewczyny,dziękuje za odpowiedzi.Byłam dziś u ginka i powiedział,że nie jest na razie w stanie powiedzieć czy to ciąża czy nie,ale endometrium mam powiększone, co nie musi świadczyć o ciąży bo jest w granicach normy jak przystało na 14 dzień cyklu. Powiedzcie,czy badanie krwi może wykryć tak wczesną ciąże?Jestem miesiąc po stosunku po którym mogłabym mieć takie podejrzenia.Lekarz powiedział,żebym poczekała do następnego okresu albo za tydzień zrobiła test,ale ja tyle nie wytrzymam:-)Eh, no gdyby był kobietą to zrozumiałby że w tym wypadku tydzień to wieczność:) Ile takie badanie kosztuje,wiecie może?

Gość lena1987w
Bzdury piszecie bo.puls czuc.fakt.ale.bicie.serca.DA SIE.WYCZUC.REKA wypowiadaja.sie.pewnie.te którym.czas na.sprawdzenie.juz minal,mozna ok 5 tyg jest to bardzo szybkie bicie.przyłoż reke.do.tetnicy jesli jest.te samo.pulsowanie to nie.serducho,serducho.jest 3 razy szybsze,ja wlasnie.wrocilam.dzis.od.lekarza i TAK to dzidzia bije

Gość gość
Z testami to nic pewnego zrobiłam dwa i nic nie wykazały, w końcu zrobiłam trzeci raz i dopiero ten wykazał ze jestem w ciazy

Gość gość
może dziecko ma czkawkę? ;)

Gość gość
To samo czułam od 16 tv. To byla czkawka córki.

Gość gość
Witam! Ja jestem dziś w 18 tyg a wczoraj o 23 odczulam pierwsze kilka kopniec :) cudowne uczucie:) to co czujecie to jest bicie serca ale nie dzidzi a waszego. Odczuwacie je ponieważ mniejwiecej w tym miejscu gdzie jest dzidzia jest też jakas glowna żyła. Ja to czułam od samego początku ciąży i mnie to zastanawialo. Pierwsze ruchy są o wiele bardziej odczuwalne:) ja się poplakalam ze szczęścia:) a dziś rano na dzień dobry kolejny kop :) super uczucie:)

Gość Berbeciu
Witam jestem obecnie w 31tygodniu ciąży i mam odczucie właśnie jakby biło serduszko Mojej księżniczki martwie sie troszke że może to nie powinno tak być pomóżcie mamusie

Gość gość
Ja jestem w 34 tc i tez czuje tak jakby seruszko biło w brzuchu za 3 dni mam wizyte w szpitalu wiec spytam co to tam sie dzieje bo sama zamarwiam sie czy to normalne czy coś poważnego

Gość gość
A może to po prostu czkawka dziecka

Gość gość
Hej ja jestem w 15 tyg ruchów nie czułam i na razie czekam na te pierwsze ale dziś jak się położyłam na plecach i smarowala oliwka to chwilę tak lezalam i się obserwowałam i jak wypusilam powietrze i chwileke wytrzymałam oddech to mój brzuch pulsowal jakby jakieś serduszko było pod spodem jak oddychalam nie było tego widać tylko jak nie ruszlam brzuchem nigdy czegoś takiego nie widziałam u siebie A już trochce się smaruję może już niedlugo poczuje ******le ciekawi mnie to pilnowanie brzucha hehe miał ktoś tak? Jeszcze?

Gość gość
Ja pierwszy ruch poczułam pod koniec 17 tygodnia. Te bicie serca o którym piszesz też miałam przez cala ciążę chyba, ale to nie ruchy ani serce dziecka, a pewnie żyła. Aż brzuch lekko podskakiwał w rytm bicia serca. Dziecku serce bije znacznie szybciej :) Z tego co wiem ruchy można czuć juz nawet od 14 tygodnia. Ja jak juz wspomniałam poczułam pod koniec 17 i to nie jakieś tam muskanie motylków tylko spory kopniak. Pamiętam to jak dziś. Siedzę na pufie, rozmaeiam z mamą, a tu bęc, oczy wywaliłam, wstałam i zaczęłam głaskać sie po brzuchu i oglądać ze wszystkich stron. Gdybym przy tym kopniaku obserwowała swój brzuch to na pewno byłoby widać, bo kopniak serio był mocny. Może córka się wtedy obracała.

Gość gość
A wczoraj wieczorem szukałam w necie takiego tematu, tyle, ze porady fachowej a nie forum. Otoz ja tak mam, jest to 31 tydzień, więc wiem doskonale że to nie są żadne ruchy dzieciątka, czkawja i ruchy to zuoełnie inne odczucie. Szczerze nie wiem o co chodzi, bo czasem tak mocno to czuję w dole podbrzusza, zastanawiam się czy maluch tak się zdenerwował i to jego tętno czy to jakaś moja żyła i moje tętno. Będę u lekarza to się zapytam, ale przy pierwszej ciąży tego nie miałam.