Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dwefqwfqwfqwf

Co decyduje o tym, że ząb bedzie wyrwany..?czy tez leczony kanałowo?

Polecane posty

Gość dwefqwfqwfqwf

kto sie zna i mi powie?

Gość pseudodent
ja tak mialam: bolal mnie ząb poszlam do dentysty, zalozono mi do tego zeba lekarstwo i poz niej sa 2 wyjscia: 1. po 24 godzinach ból staly przechodzi ale zab boli dalej przy zagryzaniu - do wyrwania 2. po 24 h od zaloznia lekarstwa zab wcale nie boli - nadaje sie do leczenia

Gość asassasa
oj chyba nie koniecznie tak jest, że jak boli to do rwania. Ja byłam kilka dni temu bo ząb mnie pobolewał. Dentystka rozwierciła i okazało się, ża zaawansowana pruchnica. Wyczyściła dokładnie i włożyła lekarstwo na 3 miesiace. Powiedziała, że jesli będzie mnie bolał lub będzie wraźliwy na ciepło/zimno to mam przyjść i wyjmie lek, włoży truciznę i później będzie leczyła kanałowo. Jednak jeśli nie będzie bolało to po trzech miesiacach wyjmie lek i założy stałe wypełnienie.

Gość dwefqwfqwfqwf
kurcze:to mnie pocieszyłas!!chociaz troche

Gość asassasa
*próchnica

Gość dwefqwfqwfqwf
mhh, a mi powiedziała, lekarka ktora nie jest chirurgiem, ze mam isc do Pani chirurg i ona mi wyrwie zęba, a ja jestem w ciązy i sie boje, ze mi wyrwie, chcialabym, zeby powiedziałą dzisiaj chirurg, ze jednak da sie wyelczyc:(..

Gość dldldldldldl
Dobra wola dentysty bardzo często! Nie daj się wkręcić w wyrywanie tylko idz gdzie indziej i powiedz, ze ci bardzo zależy na uratowaniu tego zęba. Dentyści potrafią cuda, tylko im się nie chce, a już szczególnie nie chce im się brać za to odpowiedzialności. Sformułowanie "na moją odpowiedzialność" bardzo pomaga w takich wypadkach. Wiem, bo sama uratowałam tak kilka zębów.

Gość dwefqwfqwfqwf
a jak jest martwy , to mozna leczyc kanałowo,czy nie?jaki ma byc stan zeba zeby zą mogł byc leczony, a jaki, ze wyrwany?Moze po prostu dlatego, ze ide na nfz dlatega chcia mi wyrwac:(

Gość dwefqwfqwfqwf
jak przekonac dentyste, zeby leczył zab kanalowo, a nie wyrywał?

Gość ** ** ** ** ** *** *** *** ***
o wyrwaniu decyduje stan korzenia. jak lekarz ot tak wysyła na rwanie zęba innego niż 8 (bo tych nie warto ratować, więcej z nimi problemów niż pożytku) to jak dla mnie konował. po za tym wyrwać zęba i co dalej? szczerba? normalny lekarz nawet jak ząb nie nadaje się do leczenia to go zatruje żeby nie bolał + dla leki na stan zapalny i odeśle do chirurga protetyka który zdecyduje co dalej po rwaniu bo protezy o wiele lepiej się trzymają na gdy trzpień jest zakładany wcześnie po wyrwaniu zęba. a no i trzeba wiedzieć że nfz praktycznie nie leczy zębów...kanałowe przysługuje do 4 chyba więc jak dalszy ząb i próchnica doszła do miazgi to jedyne co mogą na nfz zrobić to wyrwać właśnie mimo ze ząb jest do odratowania albo choć korzeń pod koronę.

Gość dwefqwfqwfqwf
z tego co wiem w ciąży przysługuje leczenie kanałowe dlaje niz 4

Gość radsc
LECZENIE KANAŁOWE - dorośli mają prawo do bezpłatnego leczenia kanałowego (endodontycznego) zębów przednich (od 3 do 3); za pozostałe muszą zapłacić; - dzieci i młodzież do osiemnastego roku życia i kobiety w ciąży za leczenie kanałowe wszystkich zębów nie płacą; - dzieci do ukończenia 7. roku życia mają prawo do bezpłatnego lakowania "szóstek", dzieci i młodzież do 18. roku życia mogą bezpłatnie lakierować zęby nie częściej niż raz na kwartał.

Gość radsc
LECZENIE KANAŁOWE - dorośli mają prawo do bezpłatnego leczenia kanałowego (endodontycznego) zębów przednich (od 3 do 3); za pozostałe muszą zapłacić; - dzieci i młodzież do osiemnastego roku życia i kobiety w ciąży za leczenie kanałowe wszystkich zębów nie płacą; - dzieci do ukończenia 7. roku życia mają prawo do bezpłatnego lakowania "szóstek", dzieci i młodzież do 18. roku życia mogą bezpłatnie lakierować zęby nie częściej niż raz na kwartał.

Gość gość
Tak naprawdę nikt nie jest w stanie Ci odpowiedzieć na to pytanie. Dentysta najczęściej po rozwierceniu i sprawdzeniu jak to wygląda może się wypowiedzieć. Dlatego polecam doświadczonych specjalistów, którzy nie wyrywają zębów wtedy kiedy nie trzeba. Polecam https://gdanskiecentrumstomatologiczne.pl/