Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem czy

Jak to jest z tymi zdjęciami rentgenowskimi zęba w ciązy?

Polecane posty

Gość nie wiem czy

Mozna czy nie mozna?miała ktoras z ws robione?

Gość nie wiem czy
skoro nie wolno prosze o dowody dlaczego nie wolno??

Gość a ja znalazłam
"Rtg i znieczulenie. Rtg można wykonać w nagłych wypadkach (jak np ból zęba), zdjęcia planowane lepiej odłożyć. Infekcje, które często powodują ból zęba stanowią większą komplikację dla nienarodzonego potomka niż rtg czy znieczulenie, dlatego, jeśli to konieczne, poddajemy się tym zabiegom bez obawy" dentysta radzi

bo promieniowanie rendgenowskie jest szkodliwe dla nas a co dopiero dla plodu, po to osłania się inne części ciała neprześwietlane fartuchem z ołowiu, moja koleżanka robiła rtg płuc ale na samym początku ciąży bo o tym nie wiedziała i dziecko urodziło się z lekkim upośledzeniem dobrze że to było na początku jak jeszcze był pęcherzyk bo mogło by się zkończyc gorzej dla dziecka spytaj swojego ginekologa sam najlepiej Ci to wytłumaczy dlaczego niewolno!!!!

Gość no cóż ...
w przypadku KONIECZNOŚCI wykonania RTG ząba zakłada się specjalny fartuch ochronny na ciało.

mozna robic tylko w razie zagrozenia zycia, promieniowanie jest bardzo szkodliwe dla plodu. W kazdym gabinecie dentystycznym pisze ze kobieta MUSI powiedziec o ciazy !

fartuch sie zawsze zaklada oto co znalazlam na forum ginekologicznym (babka miala rtg we wczesnej ciazy): "czynniki szkodliwe doprowadzą do poronienia na wczesnym etapie ciąży lub nastąpi prawidłowy jej rozwój " wiec jest ryzyko, kiedy ja leczylam zeba w ciazy stomatolog zrezygnowal ze zrobienia zdjecia

Gość ciekawe...e
a skad moga wiedziec, kiedy ząb zagraża ciązy?

np jak masz wyłamany korzen do polowy i podchodzi Tobie podniebienie ropa. w srodku rowniez. Mialam zakladane kanalowo lekarstwo na kilka miesiecy. Ja sobie tak zlamalam zeba jedzac landrynki :o Na szczescie w ciazy nie bylam, bo mialam dwa zdjecia i usuwanie polowy zeba i budowanie reszty :) w ciazy i zdjecia i kanalowe leczenie i lekarstwa w zebie podobno wskazane nie sa .

Gość ja miałam
robione rtg we wczesnej ciazy. Byłam osłonieta fartuchem ołowianym. Synek urodził sie cały i zdrowy. Mja znajoma miała rtg klatki piersiowej w ciazy i tez z dzieckiem wszystko ok.

Gość ** ** ** ** ** *** *** *** ***
a i jeszcze jest tak, ze jak macie starusieńkie zdjęcie sprzed lat 5 albo dalej to ułożenie korzeni się nie zmienia i dobry dentysta poradzi sobie z wyleczeniem zęba (dobry zrobi to i bez rtg, bo do tego maja te wszystkie urządzenia do mierzenia długości kanału). co do zagrożenia ciąży z powodu chorych zębów, to zagrożeniem jest każdy ząb gdzie próchnica doszła do miazgi...miazga to miejsce gdzie przebiegają naczynia krwionośne w zębie, a próchnica to stan zapalany-bakterie...próchnica w miazdze=możliwość przeniknięcia bakterii do krwi...a bakterie które są w próchnicy bywają bardzo groźne , potrafią być przyczyna groźnych chorób serca.

Ja leczyłam kanałowo zęba w 8 miesiącu. Najpierw przez 2 tygodnie brałam Ospamox bo ząb był właśnie już baaaardzo zepsuty i zaropiały. Dentystka nawet nie proponowała mi RTG. Jak jest dobry dentysta to wie co robić i bez RTG. A Ospamox to antybiotyk, który jest dozwolony dla kobiet w ciąży (pytałam ginekologa) i dzięki niemu zeszła ropa, ząb przestał mnie boleć i mogłam spokojnie go zaleczyć.

Hm, mialam robione zdjecie rentgenowskie zeba, nie wiedzac, ze jestem w 3 miesiacu ciazy :-D Chlop jak dab, mój syn :-)

W razie, jak ktos ma w planie sie przyczepic do mnie, dlaczego nie wiedzialam, ze w ciazy jestem: stres zwiazany z rozstaniem z "mezczyzna mojego zycia" :-P przeprowadzka, renowacja, nowa praca, no sex... hi hih Zdarza sie :-)

Gość NYcnyc
A ja jestem w Stanach i tu sa takie procedury ze musze zrobic przeswietlenie pluc (zeby wykluczyc gruzlice, chociaz tlumaczylam, ze nie mam bo robilam rtg w Polsce), ale dopiero w 3 trymestrze. Poza tym lekarz wie jak zminimalizowac ryzyko (wiazka promieni tylko na dane miejsce, fartuch ochronny); przeswietlenie pluc ma mniej niz 0,01 mGy, podczas gdy w czasie calej ciazy narazone jestesmy na -mniej wiecej -0,5 mGy : "...natural background radiation you get every day from the ground, building materials, air, food, even from space (cosmic rays). In Canada, a fetus encounters about 0.5 mGy during pregnancy. This amount could be higher depending on where you live. Natural background radiation increases when you fly because cosmic radiation levels are higher than those at ground level. For example, a round-trip flight between Toronto and Vancouver might expose the fetus to 0.05 mGy". A jezeli chodzi o przeswietlenie zeba to nie wydaje mi sie, zeby to mialo jakis wplyw na dziecko : http://www.americanpregnancy.org/pregnancyhealth/xrays.html

Gość no nie wiem nie wiem
ja usłyszałam od ginekologa, że nie ma nic groźniejszego, więc jak chcę zaszkodzić, to proszę bardzo

Wiecie co temat jest z 2008 ale ten "problem" nadal istnieje. Wczoraj przeczytalam,ze nowoczesne prywatne kliniki dentystyczne maja bardzo dobry sprzet rentgenowski. Wiazki promieni w przypadku zebow sa skierowane tylko i wylacznie na policzki pacjeta. Dodatkowo ciezki olowiany fartuch... Szkodliwosc jest minimalna!!! Ponadto moja Pani dentystka powiedziala ze ciaza nie moze przebiegac kosztem zebow. Trzeba dbac " o to i o to". Nie poleca rentgena w pierwszym trymestrze ale pozniej jezeli jest taka koniecznosc to trzeba zrobic zdjecie. I nie piszcie ze dobry dentysta zrobi zeba bez zdjecia. W moim przypadku : mialam cala wewnetrzna czesc zeba z pr***nica, piatka lewa gorna, a bol promieniowal mi na calkiem inna strone... Z zewnatrz wszystkie zabki mialam bialusienkie i zdrowiutkie... Wiec jak bez zdjecia mial zrobic zeba skoro nawet nie wiedzial ktory jest do leczenia???!! Dopiero po rentgenie calego uzebienia odnalazl "intruza"... Jestem w 10 tygodniu ciazy... Za miesiac bede miala robione 4 korony (pierwsza ciaza bardzo zle wplynela na moje zeby) bez zdjecia sie niestety nie obejdzie.. Dentystka powiedziala ze po jednym rentgenie dzidzi nic nie bedzie. Za 3 tyg mam wizyte u gina wiec jeszcze jego dopytam co o tym sadzi...

Gość gość
Mi lekarz powiedział, że na początku ciąży wszystko jest zerojedynkowe albo nic się nie dzieje, albo dochodzi do poronienia. Uspokajał też, że rtg zęba to tak mała dawka, że nie ma czym się przejmować. Podobno na ulicy jest większe promieniowanie...

Gość gość
jajku, dla kobiet w ciazy jest podawana specjalna peleryna inna niz zwykle!!!!

Gość gość
miałam panoramiczne zdjęcie robione na samym początku jak nie wiedziałam,że jestem w ciąży,byłam osłonięta fartuchem,dzięki Bogu dziecko urodziło się zdrowe

Gość gość
moja znajoma miała robione RTG w ciąży, dziecko urodziło się z ubytkiem na mózgu i rozszczepem kręgosłupa.

Gość gość
to jest tak: wiązka promieniowania jest niewielka, dodatkowo wszelkie ochrony (ołowiany fartuch) i pewnie w 90 % przypadków nic się nie stanie, a dziecko urodzi się zdrowe. Zdarzają się jednak poronienia, wady i co wtedy się robi? Szuka się przyczyny. Taka kobieta przypomni sobie, że przecież robiła rtg w ciąży, jest adnotacja w dokumentacji medycznej, że zdjęcie zostało zlecone. Mamy coraz bardziej roszczeniowe społeczeństwo, jak ktoś sobie coś ubzdura to może nawet pozwie tego dentystę i oskarży o narażenie zdrowa dziecka. A przyczyną wady wcale nie musi być rtg, ale tego nie da się sprawdzić.

Gość gość
Ta z USA ..pisała o rzekomej nieszkodliwości ...powiem tyle że 50 lat temu władze tegoż samego kraju zapewniały że nieszkodliwe są ich zabawy z wiadomą bronią w stanie Nevada .Dziś wiadomo ze było inaczej ...

Gość Geradina
Oczywiście,że można z tym bardziej,że obecnie sprzęt jest dużo lepszy niż kiedyś i tak nie promieniuje. Ja teraz jestem w ciąży i tydzień temu robiłam rtg zęba w pracowni Diagdent na Ursynowie gdzie dysponują najnowocześniejszym tomografem Kodak CS 8100 SC 3D pozwalającym zredukować dawkę promieniowania aż o 87%. Mój dentysta mi polecił tam wykonać takie zdjęcie.

Gość gość
moim zdaniem zgłoś się do miejsca gdzie mają nowoczesny sprzęt takiego jak http://www.panoramica.pl na pewno uda się zrobić zdjęcie nie narażając dziecka