Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gwiazdeczka19

Jak odnosic sie do obyczajow slubu koscielnego po uprzednim zawarciu slubu cyiln

Polecane posty

Gość gwiazdeczka19

Witam ma problem. W sierpniu 2006r. wzielam slub cywilny, a w maju 2008 mam koscielny. Niewiem mjak zrobic z wychodzeniem z domu, z bramkamm, wykupywaniem? Czy mnie wypada robic te wszystkie obyczaje?

Gość mikola
moim zdaniem nie powinnas robic juz zadnych wykupin i tym podobnych- byloby to troche niepowazne..:) a co do bram-tu nie macie nic do gadania- to ludzie robia bramy i jesli zechca to i tak was zatrzymaja :)

Gość gwiazdeczka19
Dziekuje za odpowiedz, kazda opinia sie dla mnie liczy.

A ja uważam, że jeśli to jest twoje marzenie to powinnaś je zrealizować i lać na to co mówią "plotkary" :D.

Dla mnie te obyczaje to tylko symbolika, nie razi mnie dzieciata PM w białej sukni i welonie, nie miałabym nic przeciwko tym obyczajom. Ważne- czy Tobie zależy na zachowaniu obyczajów i czy bedziesz sie przejmowac jak jakaś ciocia- klocia sie skrzywi- jesli zepsuje Ci to dzień, to nie warto.

Gość gwiazdeczka19
Dziekuje:), to dla mnie wiele znaczy. Nigdy nieprzypuszczalam ze bede miec taki dylemat, bo to mam byc najpiekniejszy dzien mimo iz juz 2gi slub:), ale z mezem mamy po 22 i 23 lata jestesmy mlodzi, mamy sliczna corunie, ktorej uszylam taka sama suknie jak moja:), bedzie jak aniolek:), i chyba masz racje, przestane sie przejmowac opiniami jak to nazwalas plotkarek :) i pokieruje sie sercem

Przecież to nie są obyczaje związane z religią tylko świeckie, żeby nie napisać folklorystyczne czy ludowe. Rodzaj ślubu czy choćby wyznawane wierzenia nie mają tu nic do rzeczy.

gwiazdeczka- to jest Wasz dzień i powiniem wyglądać tak, żebyście to Wy byli zadowoleni

Gość gwiazdeczka19
Do Ruda i Belletyn- dziekuje ze przenislyscie sie z tamtego forum na to:)

Gość gwiazdeczka19
Chyba macie racje:) Powiem szczerze ze juz sie niemozemy doczekac zeby ten dzien swietowac z rodzina i znajomymi, a bedzie o tyle ciekawie, ze bedzie na naszym slubie nasz aniolek, ktory-a ma 1rok i 4m-ce

Gość gwiazdeczka19
My i tak juz niezbieramy na wózek na oczepinach, tylko co najwyzej na skuter dla mojej corci mai:)

uwazam ze nie masz sie co przejmowac i robic tak jak Ty chcesz. Moja znajoma tez brala koscielny 2 lata po cywilnym i nikt nie uwazal, zeby pomijac jakies zwyczaje typu oczepiny czy cos innego.

Gość gwiazdeczka19
No to super, ja wlasnie niebylam nigdy na takim slubie, a my oprocz tego ze mamy je 2:), to jescze bonus ze z corunia:)

Gość tekturka lalalala
temat przez Ciebie poruszony już był zobacz na Temat: Panna z dzieckiem do ślubu w białej sukni??? 24.07.2006] 08:27 jest tam dużo wypowiedzi. Dominuja oczywiście że nie wypata, ja też uważam że należy być odpowiedzialnym za zwe czyny Ty już podjełaś decyzje kilka lat temu kiedy społodziłaś dziecko kiedy wyszłaś za maż podejmując ta decyzje pozbawiłaś sie moim zdanie moprawy weselnej (sukni bialej, welonu ) gdyż Ty już masz rodzine (ksiadz w czytaniach bedzie czytał błogosłwaie potomsteo którego jeszcze nie macie!!) dziwne to wszystko bo jesteś w sytuacji nie naturalnej bo pani młoda nie powinna mieć męza i dziecka ! zrobisz co zechcesz , ale obyczaj tradycja i to co ludzią mówia co wypda a co nie tego nie zmienisz

Gość gwiazdeczka19
Wiecie co po tych zroznicowanych wypowiedziach, chyba zdecyduje sie tylko na wyjscie od babci bez wykupywania i blogoslawienstwa, poniewaz juz mam poumawiane wizyty fryzjerki i wizazystki ktora ma mnalowac i czesac nie tylko mnie ale i pare innych dziewczyn, a poza tym niepowiedzialam mojemu mezowi, ze szyje dla naszej malej majuni suknie taka jak moja, bo to ma byc niespodzianka i on jej wczesniej niemoze zobaczyc:)

Gość gwiazdeczka19
A co do +tekturka lalalala + to uwazam ze takie stwierdzenia, ze w bialej sukni niemoge isc do slubu bo mam dziecko sa smieszne. tak sie tzlko na wsi chyba uwaza!!! mam biala suknie, i to bardzo szeroka, o takiej mazylam i do bije jeszcze ze mam welon!!!

Gość mocherowa pani 1920
czy ty tu sie chwalisz welonem, masz tupet najpierw trzebabyło myslec o slubie a nie bzykac się przed ślubem i teraz marzenie o weloniku i bieli. Tez coś.Chciałaby dusza do nieba ale grzechy nie pzowalają, wyluzuj welon na d*** sobie nałóż bedzie ładniej

Gość W bibli coś na temat
kolorystyki strojów ślubnych było, bo nie pamiętam? :o W którym przykazaniu pisze, że welon na głowie nie-dziewicy to grzech? :o

Gość gwiazdeczka19
Ten pseudo do ciebie pasujeŁ=!!!! Ja niemieszkam na wsi!!! Normalni ludzie nieadaj jak stere panny!!!!! To swiadczy tylko o tobe!!!! juz sobie ciebie wobrazam z krzyzykiem przy dupie a z mezem kochasz sie chzba w kombinezonie!!! wara od moich marzen!!!

Gość mocherowa pani
mieszkam w stolicy i dziwie sie jesli chcesz zalozyc biel to idz w niej po co to opisujesz na forum jak podjelas juz decyzje. napisalam ci prawde a prawda boli szkoda słów

Gość gwiazdeczka19
Moze to i grzech, ale ksiadz nic niemowil. To jest nasz dzien, a on pow, ze cieszy sie ze decydujemy sie wystapic z grzechu i bierzemz slub!!!

Gość gwiazdeczka19
mnie nie boli. leje na to . moja kolezanka tez w cy zerwcu bierze slub i tez w welonie. trzeba bzc nowoczesnm. ile dziewczyn podejmuje taka sama decyzje jak ja_+ milionz!!!

Gość usprawiedliwienia bla bla bla
by tylko miec biala suknie ale jazda

Wszystkim nie dogodzisz. Ale wkurwiaja mnie takie wypowiedzi, jak bez slubu, to grzech, jak juz ludzie chca wziac koscielny, to tez grzech bo przeciez sie bzykali, itp, itd!!!!!! Normalnie szkoda slow na ta zawisc i chec dowalenie komus anonimowo!!! Ciekawe, czy twarza w twarz tak samo by sie obrazalo???? Oczywiscie ze nie!!!! Bo jak to latwo anonimowo kogos zjechac i zmieszac z blotem!!!!! Ale jak sie spotkac osobiscie to tylko falszywe usmieszki i komplementy!

Gość gwiazdeczka19
do usprawiedliwienia+ czemu tak mowisz_ ja poprostu chce miec tak jak marzylam. Czy to tak wiele...

Gość sara sara
Bo ludzie sa faluszerze i oszusci

Gość gwiazdeczka19
zgadzam sie z aniutka!!! takie wyzywanie nie ma sensu, choc sama tez wyzywalam. Ale to jest straszne jak ktos cie niezna, i probuje zniszczyc twoje marzenie...

Gość gwiazdeczka19
Jezeli kogos urazilam jaka kolwiek wzpowiedzia to przepraszam!!! czasami nerwy ludzmi kieruja!!!

Gość fionka laj
wiedze ze ostro tu. ale uwazam ze suknie biala powinna zalozyc pani mloda ktora nie ma dzecka i nie jest w ciazy. w przeciwnym razie kazdy z ludzi na slubie bedzie mial usmieszek na ustach (znaczacy o rany) szczególnie pokolenie rodziców dla nich to nie do pomyslenia

Gość cukiereczek6 26
Nie chce nikogo urazic, ale niestety uważam, iz jeśli Ktoś ma dziecko nie powinniemn iść w bieli, i welonie. Biel jest symbolem czystośći i nic tego nie zmieni. Na Twoim miejscu wybrałabym inny kolor np. ecru