Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikitka_07

yasminelle

Polecane posty

Gość nikitka_07

biorę tabletki yasminelle (kończę pierwszy blister). dzisiaj byłam w aptece żeby dowiedzieć się czy aleric ma wpływ na skuteczność tabletek anty. Pani farmaceutka powiedziała,że aleric nie ma wpływu...ale wpływ może mieć fakt że JESTEM ALERGICZKĄ...powiedziała,że najlepiej na czas alergii (na pyłki czyli około 4 miesięcy) powinnam tabletki odstawić. Jadnak już sama nie wiem...3 razy przeczytałam ulotke i różne fora...i jeszcze nie słyszałam zeby alergia na pyłki obniżała skuteczność tabletek anty... proszę o pomoc zorientowane osoby...

Gość timex
pierwszy raz słyszę że alergia obniża działanie anty

Gość nikitka_07
no właśnie ja też... dlatego jestem zdezorientowana... skoro aleric nie obniża działania...to jakim cudem sama alergia...dlatego pytam tutaj..

Szczerze powiedziawszy zaintrygowało mnie to ponieważ też cierpie na alergie sezonowa.. I własnie mi sie zaczeła, chyba, bo nie wiem czy nie jestem po prostu przeziebiona :P Ale kicham cały dzień. Wczesniej brałam róznę swinstwa na alergie, ale nigdy farmaceutka nic na ten temat nie powiedziała ..

Gość nikitka_07
a bierzesz yasminelle? albo jakieś inne tabletki anty?

Gość blackcat
Biore Yasminelle (już pare opakowań :)) , mam alergie na pyłki i inne "rzeczy" i jakoś pierwsze słysze o takiej "teorii"... :o

Nikitko, na pewno alergia wpływa na środki hormonalne podane przezskórnie. Jeśli masz reakcję alergiczną skóry pod plastrem, to hormon się nie wchłania w takim stopniu, jak powinien. A przy tabletkach? Nie wiem, ale wydaje mi się, że nie jest to nierealne. Reakcja alergiczna jest przecież patologiczną odpowiedzią organizmu na czynnik generalnie nietoksyczny, o ile pamiętam, dochodzi do zmian komórkowych (wzrost komórek tucznych - poprawcie, jeśli się mylę), zmian w wydzielaniu histaminy. Jeśli masz nietolerancję jakiegoś składnika tabletki - może dojść do zmian we wchłanianiu. Oczywiście opinię powinno wydać kilku alergologów i ginekologów, ale wydaje mi się, że pewne reakcje alergiczne być może mogą wpłynąć na organizm tak, by zaburzyć jego funkcjonowanie, co być może może skutkować zmienionym działaniem tabsów - ale zwróćcie uwagę na mnogość niepewności w tym, co piszę :).

Gość nikitka_07
no dziękuję bardzo :) wybiorę się prywatnie do gina i się uspokoję mam nadzieję...bo już nie wiem co myśleć, a wolałabym nie mieć niespodzianki.

I do dobrego alergologa. Istnieje alergiczne zapalenie pęcherza. Ale o tym nie wie prawie żaden urolog, a i alergolodzy mało się wypowiadają. Tak że w takich przypadkach lepiej mieć konsultacje z obu dziedzin.