Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licealistka91

Matura matma rozszerzona - podstawowa?

Polecane posty

Gość licealistka91

Planuje studiować architekturę na politechnicę i jak wiadomo lepiej byłoby startować na nie ze zdaną maturą rozszerzoną z matematyki. Niestety dość późno doszłam do tego co chce w życiu robić i rok temu wybrałam profil humanistyczny na którym realizujemy poziom podstawowy. Jestem z 1 rocznika, który pisze matematykę jako przedmiot obowiązkowy na maturze ale to jest chyba jeszcze jeden argument, żeby wybrać jednak poziom rozszerzony. Moje pytanie jest następujące: czy między poziomem podstawowym, a rozszerzonym z matematyki jest tak duża różnica, że nie da się tego nadrobić na korepetycjach i konieczne jest jednak przejście do innej klasy, która realizuje poziom rozszerzony? Może zna ktos ten problem z wlasnego doswiadczenia? :)

Jak ja pisalam maturę (zeszły rok), to podstawowa była trudniejsza (jak na podstawową) od rozszerzonej (jak na rozszerzona:P). Da się spokojnie odrobić, jest dużo dobrych zbiorów zadań :) no i kursy, jak chcesz ;)

ja znam ten problem z własnego doświadczenia:P Wybrałam podstawe w 3 klasie pomimo iż od 1 klasy szykowałam sie do rozszerzenia- ale z tego co wiem w Twoim roczniku z powodu obowiazku bedzie o wiele mniejszy zakres materiału- dlatego myśle ze jak sie sprezysz to dasz rade. jeszcze jedno ważne pytanie, na której politechnice?:)

Gość Afg
ciezko bedzie. na rozszerzonej sa troche inne typy zadan i z innego zakresu niz na rozszerzonej. Aczkolwiek rozsz.matma nie jest trudna jesli dobrze sie przecwiczy te zadania

Gość licealistka91
Gliwicka lub Krakowska

No to w krakowie masz jeszcze Historie lub historie sztuki . w Gliwicach tylko rysunek . A planujeszz nauke rysunku? to priorytet pamietaj:)

Gość licealistka91
Jeszcze jest ten aspekt, że na obie te uczelnie liczą się wyniki z matury z historii (na Krakowskiej jest ew. historia sztuki zamiast historii), a ja obecnie mam historię rozszerzoną, więc myślę, że podstawę bym spokojnie napisała. Z drugiej strony jednak chciałam zdawać historię sztuki, bardziej mnie interesuje niż historia i słyszałam, że podobno jest łatwiejsza, tylko, że wymaga to dużo mojej pracy poza szkołą. Głównym problemem tutaj jest więc czas:)

niejasno to napisalam:p w krakowie masz prócz rysunku oczywiscie który jest najwazniejszy do rekrutacji liczone punkty z polskiego ,matmy i historii (klasycznej lub sztuki) i matura stanowi 1/3. czyli.. Co planujesz w zwiazku z rysunkiem?:)

Gość licealistka91
Tak, planuje właśnie od 2 klasy rozpocząć kurs w Krakowie i to też mi zajmie trochę czasu. W soboty co tydzień 5 godzin rysunku :)

Jeśli architektura na PW, to matma tylko rozszerzona, bo inaczej nie masz szans. Chyba, że na płatne miejsce się dostaniesz, ale to w sumie też jest dość trudne. Myślę, że poziom trudności zostanie trochę obniżony, ale tak czy siak musisz nadrobić ten materiał. Myślę, że dasz radę. Masz jeszcze dwa lata (tak?), chociaż ja bym się przeniosła.

coś czuje że jestez z moich stron :D Jak chcesz pogadac o tym wszystkim to napisz na maila wymienimy sie gg:)

nie czytalam wszytkich wypowiedzi, tylko pierwsza jak ktos sciemnial ze podstawowa keidys tam byla trudniejsza. dziewczyno, nie zdajesz sobie sprawy, jaka przepasc jest miedzy oba poziomami! rozszerzona jest 10 razy trudniejsza, 10 razy wiecej materialu.. nie sposob porownywac!

ktos napisal ze troszerzona matma nie jest trudna.. iecie co, znam wiele osob, ktore na probnej pozdawlai na 20, 30 proc mature podstawową zmatmy, będąc w klasie z rozszerzona matematyka, majac super nauczyciela, w bardzo dobrym liceum.. to w grudniu. potem jjuz, w marcu, osoby z rozszerzonej klasy [z tej samej, naprawde dobrej szkoly, jeden z najlepszych wojewodztwie, itd, z dobrym nauczycielem, inteligentni] pozdawali podstawowa na np. 50, 60 proc a rozszerzona na 20.. w tym najlepszy uczen z calej szkoly, ze srednio ok 5,3 napisal matme rozszerzona na ok 30 proc - nie wiem dokladnie.

Gość Leah07
Witam, Mam dylemat, ponieważ mam kilka dni na wybranie przedmiotów na maturę. Baaardzo chcę studiować architekturę na Politechnice. Jakie przedmioty mam wybrać na Architekturę? Historia Sztuki, Matematykę, no i właśnie tu zaczyna się problem, bo nie wiem jaką mam wybrać. Rozszerzoną czy podstawową? Pewnie muszę rozszerzoną, ale jeżeli na przykład napisała bym postawową na 80-90% to bym miała szansę się dostać? Proszę o szybkie odpowiedzi. I z góry dziękuje. Pozdrawiam Leah