Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majka K.

Jobseekers Allowance - czy nalezy sie jak ktos pracował przez agencje

Polecane posty

Gość Majka K.

pracowalam pol roku ale przez agencje , nie podpisali ze mna kontraktu i mnie zwolnili czy moge sie starac o Jobseeker's Allowance czyli zasilek dla bezrobotnych ?

Gość cccccccccccccccccccccccccccccc
zasiŁek dla bezrobotnych Jobseeker's Allowance czyli zasiłek dla bezrobotnych. Wsparcie w formie tego zasiłku przeznaczone jest dla bezrobotnych aktywnie poszukujących pracy. Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje: mężczyznom poniżej 65. roku życia, kobietom poniżej 60. roku życia. Pod warunkiem, że nie pracują lub pracują mniej niż 16 godzin tygodniowo. Aby dostać pomoc, trzeba ponadto: legalnie przepracować w Wielkiej Brytanii 12 miesięcy, jako osoba zatrudniona na etacie (employed) lub: prowadzić działalność gospodarczą (self-employed), być przez ten czas zarejestrowanym w Programie Rejestracji Pracowników (WRS). Ten warunek dotyczy tylko osób zatrudnionych na etacie, płacić podatki i odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne - National Insurance Contributions. Dwa rodzaje Są dwa rodzaje zasiłków dla bezrobotnych: Contribution-based Jobseeker's Allowance i Income-based Jobseekers Allowance. Pierwszy z zasiłków, czyli Contribution-based Jobseeker's Allowance można dostać, jeśli podczas okresu legalnego zatrudnienia opłaciło się wystarczającą liczbę składek w National Insurance Contributions (ZUS). Wysokość ustalana jest w oparciu o składki na ubezpieczenie społeczne (Contribution-based Jobseekers Allowance). Drugi, czyli Income-based Jobseeker's Allowance, można dostać, jeśli podczas okresu legalnego zatrudnienia nie uiściło się wymaganej liczby składek National Insurance Contributions (ZUS). Ten rodzaj zasiłku dostają z reguły osoby prowadzące własną działalność gospodarcza - tzw. self-employed. Wysokość przyznanego zasiłku ustala się w oparciu o dochody. Pod uwagę brane są także oszczędności. Nie mogą być wyższe niż 16 tys. funtów (ok. 91 tys. zł). Ponadto partner osoby ubiegającej się o zasiłek nie może pracować więcej niż 24 godziny w tygodniu. Zasiłek wypłaca Jobcentre Plus po sprawdzeniu wszystkiego z National Insurance Contributions Office (ZUS). Jak się starać o zasiłek Trzeba wypełnić wniosek. Formularz jest dostępny na stronie www.dwp.gov.uk lub w lokalnym Jobcentre Plus. W niektórych urzędach jest możliwość telefonicznego złożenia wniosku. Złożenie wniosku wiąże się z obowiązkiem zgłaszania się do urzędu co 2 tygodnie - trzeba wówczas wykazać czy i jak zmieniła się sytuacja osobista i majątkowa osoby wnioskującej. Na decyzję o przyznaniu zasiłku trzeba czekać kilka tygodni. Ile można dostać Jeśli zasiłek jest oparty na składkach ubezpieczenia społecznego, maksymalnie można dostać 57,45 funta tygodniowo (ok. 328 zł). Zasiłek oparty na dochodzie wynosi maksymalnie także 57,45 funta tygodniowo. Wyjątkiem są osoby samotne. Mogą one otrzymać maksymalnie 90,1 funta na tydzień (ok. 514 zł). Zasiłek, niezależnie od jego rodzaju, wypłacany jest do momentu podjęcia pracy. Jeśli jednak poszukiwanie pracy trwa dłużej niż pół roku, trzeba ponownie złożyć wniosek o przyznanie pomocy. Tabelę z wysokościami zasiłku dla bezrobotnych znajdziesz na stronie urzędu pracy: www.jobcentreplus.gov. pl Warto wiedzieć! Jeśli uprawniony dostaje zasiłek dla bezrobotnych w Wielkiej Brytanii i w celu poszukiwania pracy chce wrócić do Polski, może pobierać "angielski" zasiłek w kraju. Wystarczy, że przed wyjazdem pójdzie do Jobcentre Plus (urząd pracy) po formularz E303 i dostarczy go do powiatowego urzędu pracy w Polsce. Pieniądze będą wypłacane w tej samej wysokości, ale w złotówkach, nie w funtach. Jeśli uprawniony otrzymuje zasiłek oparty na dochodach, automatycznie przysługuje mu zwolnienie z podatku lokalnego (Council Tax Benefit) i dofinansowanie do kosztu wynajmu mieszkania (Housing Benefit). Bezrobotnym kobietom w ciąży należy się darmowe mleko (Free Milk), a rodzicom mleko modyfikowane i witaminy dla niemowląt (Free Milk, formula and vitamins). Więcej informacji na temat zasiłku na stronie: www.jobcentreplus.gov.uk (strona po angielsku).

Gość Majka K
do ccccccccccc dziękuje za informację

Nie trzeba miec przepracowanych 12 miesięcy!!!!!!, to jest błąd, ktoś tak przetłumaczył i powielacie bzdure!!!!

Gość vvvvvvvvv77
trzeba miec przepracowane 12 miesiecy!!!!!

Gość vvvvvvvvv77
Praca i Życie za granicą 2006-10-05 (10:09) Komu zasiłek dla bezrobotnych w Wielkiej Brytanii? Co robić, gdy nagle stracisz pracę w Wielkiej Brytanii? Jeśli pracowałeś na Wyspach ponad rok, możesz liczyć na państwowy zasiłek dla bezrobotnych Najwięcej zależy od tego, jak długo pracowałeś w Wielkiej Brytanii przed znalezieniem się na bruku. Jeśli straciłeś pracę, zanim przepracowałeś pełne 12 miesięcy na Wyspach, pakuj walizkę i wracaj do Polski. Nie możesz liczyć wtedy, że państwo brytyjskie zaopiekuje się tobą w okresie bezrobocia. W brytyjskiej prasie głośno jest ostatnio o Polakach, którzy skończyli jako bezdomni na ulicach Londynu. Organizacje charytatywne są w kropce – ustawa zabrania im udzielania pomocy imigrantom, którzy nie wypracowali sobie prawa do korzystania z opieki społecznej. Bezdomnym, bezrobotnym Polakom o powrocie do domu nie pozwala myśleć wstyd przed sąsiadami. Lepiej jednak schować wstyd do kieszeni i wsiąść do autobusu do Polski. REKLAMA Czytaj dalej Wystarczy rok Jeśli przepracowałeś w Wielkiej Brytanii legalnie cały rok – byłeś zarejestrowany w Programie Rejestracji Pracowników (WRS), płaciłeś podatki i odprowadzałeś składki na ubezpieczenie społeczne – możesz liczyć na pomoc. Przysługują ci takie same prawa do korzystania z opieki socjalnej jak innym mieszkańcom Zjednoczonego Królestwa. Możesz więc ubiegać się o zasiłek dla bezrobotnych (Jobseeker’s Allowance). Przysługuje on osobom bezrobotnym oraz czasem pracującym mniej niż 16 godzin tygodniowo. W Wielkiej Brytanii istnieją dwa rodzaje zasiłku dla bezrobotnych: oparty na składkach (Contribution-based Jobseeker’s Allowance) i oparty na dochodzie (Income-based Jobseeker’s Allowance). Żeby uzyskać zasiłek dla bezrobotnych oparty na składkach, musisz być dyspozycyjny, zdolny do pracy, aktywnie poszukiwać zatrudnienia, być gotowym do podjęcia pracy i mieć poniżej 65 lat (mężczyźni) lub 60 lat (kobiety). Żeby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych oparty na dochodzie, oprócz spełnienia wymienionych wyżej warunków nie możesz mieć oszczędności większych niż 16 tys. funtów (94 tys. zł), a twój partner nie może pracować więcej niż 24 godziny w tygodniu. Ile można dostać? Zasiłek dla bezrobotnych oparty na składkach wynosi maksymalnie 57,45 funta (338 zł) tygodniowo i otrzymują go osoby, które opłaciły wystarczającą ilość składek na ubezpieczenie społeczne (National Insurance Contributions). Zasiłek oparty na dochodzie wynosi maksymalnie też 57,45 funta tygodniowo dla osób samotnych i maksymalnie 90,1 funta (530 zł) dla par (oznacza to, że jeśli obie osoby w związku są na zasiłku, nie mogą razem dostać więcej niż 90,1 funta). O zasiłek dla bezrobotnych należy ubiegać się za pośrednictwem biura Jobcentre Plus. Adres najbliższego urzędu JobCentre, gdzie można ubiegać się o pomoc, znajdziesz na stronie www.jobcentreplus.gov.uk/JCP/Aboutus/Ouroffices/LocalOfficeSearch.aspx . Możesz też wypełnić formularz w Internecie. Znajdziesz go w witrynie www.dwp.gov.uk/eservice . 1 2 z 2

Ale dlaczego cytujesz gazetę, w której rózne cuda sa owszem a nie przejdziesz sie do jobcenter zapytac? tez na poczatku cztałam ta gazetkę (jeszcze w Polsce), ale życie tutaj ma sie nijak do kolorowych artykułów.

To chyba że co powiat to inne rególy, moi znajomi (małrzeństwo) rozpoczeli pobieranie tego benefitu w drugim miesiacu pobytu na wyspach, mięli ksiażeczki do wypełniania z jobcenter, chodzili na spotkania odnośnie metod poszukiwania pracy w UK, sama się tym interesowałam, gdzyż nie pracuję (ucze się) i teoretycznie nalezy mi sie to dofinansowanie.

Gość goos 76
nalezy sie i bez przepracowanych 12 miesięcy ale jest to Jobseeker’s Allowance z dopiskiem bease incom support i normalnie co dwa tygodnie wypłacają 121 fontów na konto trzeba się również zgłaszać na wywiady gdzie spowiadasz się co zrobiłeś przez ostatnie dwa tygodnie poza tym czasem wysyłają na kurs 3 tygodniowy jak poszukiwać pracy. trzeba również wypełniać dzienniczek bezrobotnego by w jobcenter plus ktoś mógł spojrzeć na twoje "starania" o prace

Gość a czy wiecie
czy osoba bezrobotna ma prawo do korzystania z opieki zdrowotnej? na jakich zasadach? a jesli nie przepracowalo sie calego roku? co zrobic zeby miec uprawnienia do leczenia?

czesc .czy ktos moze jest oparty na wiadomosci a moze sam tego doznal. pracowalam 3 lata po 3 latach zostalam zwolniona z powodu brak pracy,poszlam na zasilek JSA otrzymywalam go 4 miesiace ,bo zostalam ponownie zatrudniona przez ta sama firme ,teraz po 4 miesiacach ztrudnienia znowu mowia mi dziekuje czy moge ponownie starac sie o zasilekJSA?

Gość na zasilku
tak,ale przygotuj sie,bo beda pytac dlaczego raz Ciebie zwalniaja,potem znowu zatrudniaja. Napewno beda dzwonic do firmy,ale zasilek Ci sie nalezy :) Przypomnij sobie wszystko co im mowilas jak staralas sie po raz pierwszy o zasilek.....daty,adresy itd . Teraz znowu od poczatku beda zadawac Ci te same pytania jak poprzednio i zebys z czyms nie wtopila. Powodzenia

Gość sprezynka
wlasnie stracilam prace.i chce sie starac o ten dodatek.ile czasu trwa zalatwienie tego wszystkiego.lepiej isc do jobcentre czy lepiej zrobic to online

Gość Evi38 uk
najlepiej zadzwonic w job centre nie rejestruja

Gość tor1000
Jak to juz ktos zauwazyl powyzej- zycie ma sie nijak do kolorowych artykulow Jestem w anglii ponad 3 lata przepracowalam 2 potem bylam na macierzynskim Macierzynskie sie skonczylo a panstwo odmawia mi wszelkiej pomocy poniewaz nie pracuje... Child tax credit mi zabrali i zostawili z 80£ na miesiac (child benefit) no i odmowiono zasilkow I dodam ze papierkiem rezydenta mozna sobie dupe podetrzec- nikt tu na ten dokument nawet nie zerknal Pozostaje jedynie oddac dziecko opiekunce by isc do pracy i dac jej polowe pensji Jesli ktokolwiek twierdzi jak to cudownie jest tu byc samona matka i jak to panstwo chroni rezydentow- grubo sie myli...

Gość optymistka******++++
do tor 1000.... widocznie nie jestes samotna matka. Ja jestem -nie place za mieszkanie i otrzymuje zasilki.

Gość annaaaa
od kiedy jest platny j.a.od kiedy sie zglosicie czy od ostatniego dnia pracy?

Gość katarinkaaa
Anna /// jobseekers liczy sie od dnia zgloszenia i zarejestrowania sie w Jobcenter. Ja mam inne pytanie moze ktos sie orientuje. Maz stracil prace, ponad dwa tygodnie temu. Zarejestrowal sie w jobcenter i czekamy na jobseekers. Ale teraz jego pracodawca ktory go zwolnil ma prace na tydzien. Nie wiemy jak to jest, moze podjac na tydzien aby zasilek nie przepadl. Czy jak podejmie prace na tydzien to cala procedura rozpocznie sie na nowo?

Gość annaaaa
J a mysle ze na nowo,bo jezeli ma J.A. to mozesz pracowoc do 16 g.tygodniowo.

Gość patrycynia
czy ktos wie ile trzeba czekac, az pieniadze z JSA wplyna na konto?Mi przyznano 3 tygodnie temu i jeszcze nie dostalam zadnej kasy

Pracowalam w UK 2.5roku. W grudniu stracilam prace. 5 tygodni temu postaralam sie o jobseekers allowance. Po wielu telefonach do nich, przypominajacych im o moim istnieniu(ciagle zadali wysylania im tych samych dokumentow) i po podpisywaniu sie w job center, co 2 tygodnie, dostalam telefon, ze poniewaz jestem Polka na decyzje musze czekac kolejny tydzien. Decyzja byla odmowna. Wynajmuje pokoj sama i nie mam partnera. Czy jest sens staranic sieponownie o JSA? Czy jest jakis haczyk w staraniach o JSA?

Gość betaaa
A jak uzasadnili Ci odpowiedz odmowna? Mnie przyznano po 7 tygodniach od zlozenia wniosku. Juz starcilam nadzieje. W sumie jezeli masz przepracowane minimum 12 miesiecy (ciaglosc) i rejestracje w HO to nie maja prawa odmowic.

Gość metunia
witam mam kilka pytań dot.J.S.A . mam 27 lat chodzi o to ze pracuje w Anglii od 4 lat .pierwszy raz zarejestrowałam sie w home office 4 lata temu i od tamtego czasu przedłuzałam pozwolenie na prace przez kolejne 2.5 roku[LECZ NIE ZAWSZE O TYM PAMIĘTAŁAM]. w tej chwili mam ciagłosc okolo 2 lata przepracowane s posrud 3 lecz nie przedluzalam pozwolenia na prace wrs.czy moge sumowac okres pracy przez agencje ??i czy musze miec wrs dla firmy przez kturą pracowałam ostatnio??czy wystarczy byc tylko RAZ zarejestrowanym w wrs??czy trzeba PRZEDLUŻAC za kazdym razem jak sie zmieni pracodawce??ABY otrzymac J.S.A...W tej chwili mam prace ale chce wracac do polski do swojego dziecka i tam chciałabym pobierac zasiłek z angllii.czy jesli sama pozuce prace bede mogła otzymywac ten zasiłek w polsce po przez transfer??A JESLI NIE POZUCE SAMA TO CZY WRS MUSZE MIEC DLA OSTATNIEGO PRACODAWCY CZY MOGE PODAC TEN PIERWSZY ZPRZED 4 LAT??BARDZO DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ

Gość annaaaa
Ja staram sie o j.s. od 4 tygodni.Wymagaja WRC od kazdego pracodawcy od mojego przyjazdu do UK.P45 od kazdego pracodawcy odkad przyjechalam do UK.List od kazdego pracodawcy w ktory powinno byc napisane :stawa za godzine i ile godzin w tygodniu pracowalam.

Gość Evi uk
kazdy kto tu pracuje musi sie zarejestrowac w HO i w trakcie pierwszego roku pracy przy kazdej zmianie pracy trzeba to zglaszac w HO aha i przerwa nie moze byc dluzsza niz 30 dni w przerwie pracy bo wtedy nie zalicza nam tego roku pracy i wszystko trzeba od nowa pilnujcie tego bo nie dostaniecie tu jobseekers allowance jak sie samemu zwolni z pracy wtedy zasilek sie nie nalezy jak wyjedziesz do polski musisz najwpiew tu zaczac pobierac zasilek tak ze 2 miesiace pozniej dopiero przekierowuja do polski dostaniesz tylko 6 miesiecy zasilku tu musisz staracsie o jakies zaswiadczenia zeby ci go przekierowali poszukaj na necie jest sporo na ten temat informacji