Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majka K.

Jobseekers Allowance - czy nalezy sie jak ktos pracował przez agencje

Polecane posty

Gość assssd
a ja mimo przepracowanych w jednej firmie 18 miesiecy odmowili mi zasilku dla poszkujacych pracy ..mam wszystkie dokumenty,Ho,PIN ITD a nawet mieszkanie socjal i co dupa... maz zarabia 190 f .bo mu zaklad ucial 2 dni pracy i co dalej a mamy 2 dzieci . jakies rady???

Gość ivvona55
Sorrky nie pisalam wczesniej. W koncu przyznali mi zasilek, ale najpierw (jak wspomnialam wczesniej) dostalam list z odmowna decyzja. Mimo to poszlam sie podpisac i zadzwonilam do nich po raz kolejny. Dowiedzialam sie, ze tak naprawde decyzja nie byla jeszcze podjeta. Kilka godzin pozniej dostalam telefon ze zasilek mi przsluguje. Mysle, ze list wyslany przez job seekers byl prawdopodobnie rodzajem selekcji, gdyby nie fakt ze poszlam sie podpisac po raz kolejny, stracilabym szanse na zasilek. Tak wiec radze kazdemu, aby upewnic sie kilkakrotnie i nie poddawac sie za szybko. Powodzenia:)

Moj maz jest tutaj 6 lat dwa lata temu otrzymywal jobseekers i nie bylo zadnych problemow natomiast teraz wymagaja od niego HO,NIN,P45 itd najgorsze jest to,ze moj maz chyba nie ma HO i co mamy zrobic? czy nalezy nam sie jakis zasilek? Z praca teraz jest ciezko i poprostu sie martwie. BEDE WDZIECZNA ZA WSZELKIE ODPOWIEDZI POZDRAWIAM!

Moj maz jest tutaj 6 lat dwa lata temu otrzymywal jobseekers i nie bylo zadnych problemow natomiast teraz wymagaja od niego HO,NIN,P45 itd najgorsze jest to,ze moj maz chyba nie ma HO i co mamy zrobic? czy nalezy nam sie jakis zasilek? Z praca teraz jest ciezko i poprostu sie martwie. BEDE WDZIECZNA ZA WSZELKIE ODPOWIEDZI POZDRAWIAM!

Gość kira1232
Hej, ja zarejestrowałam się w jako Jobseeker 6 tygodni temu, dzwonie tam i mówią ze mam czekać. Dzisiaj poszłam do Job centre plus i pan w biurze aż sie zdziwił że jeszcze nie dostałam żadnej odpowiedzi.2 tygodnie temu zaczęłam prace part time(zgłosiłam to dzisiaj), 12,5 godziny tygodniowo, za stawkę 6,5 funta za godzinę. Czy ktoś może mi napisać czy dostane , o ile dostane, tyle ile dostałabym przed tą pracą pieniążków, czy dadzą mi mniej kasy. Mam 24 lata, jestem 3 lata w uk i mam przepracowane 2 lata w ciągu, bez przerw.Z góry dziękuje.

Gość Aga mama29 anglia
hej mam pytanie,czy ajk powiedzialam przy rejestracji o zasilek dla bezrobotnych ze jestem w stanie pracowac 20 godzin tygodniowo to mi go przyznają,czy trzeba być zdolnym do pracy na caly etat czyli 40 godzin??? bo juz czekam na odpowiedz trzeci tydzien i nie wiem czy moge miec nadzieje na ten zasilek czy nie.. pozdrawiam i prosze o odpowiedz jesli ktos wie.

Gość ania1205
a moze ktos sie orientuje jak to jest jezeli samemu sie zrezygnuje z pracy po przepracowaniu 3 lat? czy mozna isc na zasilek czy nalezy sie on po jakims czasie?

Gość hanka30
czesc wszystkim.moj maz stracil prace 1 maja.11maja bylismy w urzedzie zlozyc wniosek o job seeker allowance,a 20 maja na konto wplyna pierwsze pieniazki.Przyznano mu 64 funty tygodniowo poniewaz ja pracuje 24 godziny tygodniowo.Powiedziano nam ze gdybym nie pracowala to by dostal income based jobseeker allowance w kwocie wiekszej o jakies 30 funtow.

Gość hanka30
zapomnialam dodac ze maz pracowal na wyspach okolo 3 lat i o to wlasnie miedzy innymi pytali,wiec nie wiem dokladnie jak jest z tymi 12 miesiacami ale chyba cos w tym jest skoro pytali o staz pracy w uk.

Gość Saint24
witam,mam takie pytanie,dostaje Jobsee..Allowance od 2 miesiecy i mam partnerke ktora pracuje ponad 40 h.tyg. i napisali mi list z Jobs...ze nie dostane juz od nich kase bo moja partnerka pracuje wiecej jak 24h./tyg..pracowałem od 3 lat bez przerwy i nawet nie nalezy mi sie zasiłek??a co ma wspolnego moja dziewczyna i moj zasiłek??nie kumam, znacie sie na tym??

Gość Saint24
no fakt nie nalezy sie bo partnerka pracuje ponad 24h/tyg. juz to doczytałem...cyrk

Gość dziwnee too wszystkoo
zasady sa jakies dziwne. co osoba to inna historia... i dlaczego wszedzie pytaja sie z kim mieszkasz, ile zarabia twoj partner itp???? przeciez powinni rozpatrywac MOJA sytuacje a nie partnera z ktorym moge za tydzien juz nawet nie byc!

Gość Peterborooo
Robią cyrki, bo jest kryzys u Eli II. W kasie brak zasobów, to i polskiej kawalerii przestali słać pieniądze. Skoro miłościwie nam panująca Ela nie da, może Donald da :)

Gość ASIK31
BARDZO MNIE DZIWI ŻE TAK SZYBKO DOSTAJECIE PIENIĄDZE Z JOBSSEKER ALLOWANCE MÓJ PARTNER STARA SIĘ OD DWÓCH MIESIĘCY I DOSTAŁ ODMOWE.PODOBNO NIESPEŁNIA HABITUALLY RESIDENT ,PRZEPRACOWAŁ W JEDNEJ FIRMIE NA CAŁY ETAT PRZEZ 2.5 ROKU POSIADA HMO NIE ROZUMIE JEDNI DOSTAJĄ INNI NIE:-(

Gość marchewka78
witam wszystkich i mam pytanie.zakończyłem pracę 30.10.09 ponieważ fabryka w której pracowałem ogłosiła bankructwo , do job centre plus dzwoniłem 2.11.09 odnośnie jobseeker's allowance do chwili obecnej nie otrzymałem żadnej decyzji odnośnie zasiłku natomiast dziś otrzymałem P45 gdzie widnieje adres job centre plus jako adres ostatniego pracodawcy i datą zakończenia jobseeker's allowance 02.11.09. dla mnie cos tu jest niezrozumiałe czy ktoś może mi pomóc bo ja już sam się w tym gubię.Proszę o czyjąś pomoc może ktoś wie więcej na ten temat.

Gość hackneyka
witam!Mieszkam w londynie prawie 5lat.zostalam niesprawiedliwie zwolniona z pracy.pierwszy raz postaralam sie o benefity i przyznano mi benefit na mieszkanie ,benefit na podatek mieszkaniowy i benefit jobseekers alowence..Moje pytanie brzmi: Jezeli wygram sprawe w sadzie i otrzymam jakas kwote pieniezna za niesprawiedliwe zwolnienie z pracy,i byly pracodawca prawnie bedzie musial mnie ponownie zatrudnic a ja wcale nie mam zamiaru tam wrocic po tym jak zostalam potraktowana,czy starce wszystkie beneity???czy ktos mi moze podpowiedziec bo nie moge sie doczytac na stronce direct.gov na ten temat??? z gory dziekuje za odpowidzi

witam wszystkich. Mam pytanie.Przyznano mi benefity na mieszkanie ,podatek mieszkaniowy i zsilek dla bezrobotnych. Zostalam niesprawiedliwie zwolniona z pracy,prawnicy ktorzy prowadza moja sprawe powiedzieli,ze jest to bardzo latwa sprawa poniewaz mam wystarczajaca ilosc dowodow.Zastanawiam sie jak wygladc bedzie sprawa moich benefitow jezeli wygram sadownie z moim bylym szefem,mianowicie co sie stanie jak otrzymam odszkodowanie pieniezne za niesprawiedliwe zwolnienie i odmowie przyjecia tej pracy ponownie czy to oznacza,ze zostana mi odebrane benefity i bede musiala zwrocic wszystkie pieniadze ktore mi przyznali podczas bezrobocia????staralam sie czegos dowiedziec na direct.gov ale niestety nie zabardzo moge znalezc bezposrednia odpowiedz na moje pytania. czy ktos moze byl w takiej sytuacji lub wie konkrety z tym zwiazane??? z gory dziekuje.x

Gość kiutyna
Benefitow ktore dostalas na czas bezrobocia nie bedziesz musiala zwracac. Jezeli przywroca cie do pracy wyplata po prostu zostanie wstrzymana. Nawet jezeli odmowisz dalszej pracy benefity nie beda ci dalej wyplacane.

Gość gizbern71
moja zona stracila prace po 23 miesiacach przepracowanych w Anglii non stop. Po zarejestrowaniu sie w jobcenter plus, wypelnieniu stosu papierow okazalo sie, ze nie przysluguje jej jobseeker allowance. Pani w jobcenter uzasadnila to tym, ze moja zona nie odprowadzala skladek przez okres 24 mies. a ja pracuje 40 godz. tyg. Nie mialo to znaczenia , ze zarabiam tygodniowo 200 f. Wiec smiem twierdzic, ludzie piszacy komentarze na tej stronie maja bledne informacje co do wyplacania zasilku na wyspach, albo jobcenter robi mnie w balona.

Gość nknknknknknknknk
jak to nie odprowadzala skladek ? ja bym sie odwolala

Gość osmir
Powitac.prowadze dzialalnosc gospodarcza w uk mam slabe dochody ponizej krajowej uk . Czy mi sie nalezo benefity . Dzieki za odp.

Gość terrorr
aannnnnnnaaaa nie wprowadzaj ludzi w blad ze nie trzeba miec przepracowanych 12 miesiecy ! walcze z job center juz 4 miesiace i znam przepisy na pamiec ! to samo sie tyczy testu na rezydenta kraju ! jesli pracowales/as wiecej jak 12 miesiecy na WRS jestes zwolniony z testu ! pozdrawiam !

Gość pedigreee
tu akurat nie masz racji, ja po przepracowanych nieprzerwanie 5 latach legalnie, majac wszytskie dokumenty w tym WRS i tak musialam przejsc test na habitual residency jak poszlam ubiegac sie o zasilek

Gość YogiS-ki
Witam Wszystkich kończących karierę w UK i usiłujących otrzymać Angielski zasiłek w Polsce. Przeczytałem cały temat czyli około 147postów i powiem szczerze, że się zgubiłem bo w kolejności nie wiem co mam zrobić a więc postanowiłem napisać swój post i mam nadzieję, że ktoś pomoże bo widzę temat już tu jest 2lata. Ok zacznijmy od tego,że pracuje już w UK ponad 3lata u jednego pracodawcy bez żadnych przerw, Oczywiście posiadam "Home Office" jak również "National Insurance Number" ale postanowiłem wracać do Polski i złożyłem wcześniejsze wypowiedzenie. Pozostało mi jeszcze niespełna 2 miesiące pracy do 29.03.11 a opuszczam ten kraj 31.03.11r. A więc co mam zrobić by uzyskać Angielski zasiłek w Polsce?? Z tego co tu wyczytałem po zakończeniu pracy muszę wysłać formę "CA3916" http://www.hmrc.gov.uk/forms/2005/ca3916.pdf tak?? Następnie oczekiwać odpowiedzi ?? Interesuje mnie to czy odpowiedz przyjdzie na Polski adres bo z tego co w tej formie wyczytałem można go tam wstawić?? Jak Widzicie od zakończenia pracy do wyjazdu mam 2dni. Z góry dziękuję za każdą podpowiedz co i jak mam zrobić bo w sprawach tego typu jestem zielony. Dziękuję i Pozdrawiam "Temat również poruszyłem również na tym forum oto link: http://www.londek.pl/forum/watek/3749/?p=9 "

Starasz sie o angielski zasilek wiec wszystkie dokumenty musisz zlozyc w Anglii, bo tam wydaja decyzje.Nie wiem jak jest na wyspach brytyjskich, ale mieszkam w Irlandii i tu trzeba miec odprowadzona skladke PRSI by zasilek dostac.Tych skladek jest chyba 104, ale nie wiem czy nie wiecej.Wyglada to tak ze jest to odpowiednik 2 lat pracy.Habitual residents, potwierdza pobyt w danym kraju.Jesli chcesz zostac i dostac dodatek do mieszkania. Wiem ze Polacy przenosili swoj zasilek do Polski, ale decyzje wydaje kraj w ktorym pracujesz a nie Polska.Mozna w Polsce pobierac taki zasilek przez 3 miesiace.W UK jest poska gazeta www.gazeta.uk, tam znajdziesz wszystkie informacje na ten temat.Wedlug mnie najlepiej jedna wybrac sie do lokalnego urzedu pracy i ich bezposrednio wypytac jak to zrobic.Na pewno jakis czas musisz pobierac w Uk by moc go przeniesc, a jesli od razu do Polski to przez 3 mies.

Gość gdsxyfc ujkibj
witam a ja mam takie pytanie ;) pracowałam 5 lat po czym zostałam zwolniona -> poszłam na zasiłek Jobseekers Allowance i siedziałam na nim rok -> znalazłam sobie sama pracę i poszłam tam pracować jako TEMPORARY WORKER czyli przez agencję Pracuję obecnie 8 miesiąc jako temporary worker i teraz moje pytanie: Czy zwalniając się sama jako pracownik agencyjny mogę dostać ponownie odrazu Jobseekers Allowance ??? czy ktoś był w takiej sytuacji. Sama się zwalniam jako temporary worker i chcę zasiłku ! bo wiem że jakbym miała stałą pracę PERMAMENT worker to musiałabym czekać 3 miesiące i wtedy mogłabym się starać ... P. Czy zwalniając się sama jako pracownik agencyjny mogę dostać ponownie Jobseekers Allowance odrazu ???

Wedlug mnie nie.Bo to nie ma znaczenia czy pracujesz dla agencji czy bezposrednio dla firmy.Znaczenie ma to ze sama sie zwalniasz.

Gość adsfgha
Skasowało mi post 1. Zasiłek z Uk. Skladasz wniosek w JC, dostajesz przykłądowo 60 ł tygodniowo i musisz pobierac go 4 tygodnie aby go transferowac. 60ł x 4 tygodnie = 240 na m-c, 240 x 5 zł = 1200 zł Transfer jest na 3 miesiace tylko wiec 3600 zł 2. Zasiłek mozna tez pobierac w POlsce. Dowiedz się czy w Twoi miescie zasiłek jest przyznawany na pół roku czy rok i jaka kwota. Zeby go otrzymac musisz dostać z Revenue forme E303 (chyba) i isc z tym zasiłkiem do wojewodzkiego urzedu pracy. Tam czekasz na decyzje około 2 m-cy. Jezeli przyznaja ci zasiłek np. 500 zł na poł roku to kwota wychodzi podobna, jak na rok to lepiej. O ten formularz E303 mozesz sie starac tez z polski za posrednictwem WUP ale to dłużej trwa.

Gość taniocha
Gość missaliciauk
PRZECZYTALAM WSZYSTKIE POSTY I WYNIKA ZE: -nie wolno samemu zwolnic sie z pracy -nalezy pracowac min.12mies i placic tax i NI przez ten czas -aby przeniesc zasilek do Polski nalezy najpierw zarejestrowac sie w JC, po uplywie 2 mies?(nie wiem) nalezy postarac sie o forme u2(e303) wystarczy wpisac w google i wydrukowac forme, wypelnic, zalaczyc zaloaczniki(P45 lub P60 lub payslipy) i wyslac na wskazany adres. Kiedy otrzymasz forme U2 zabierasz ja do Polski i zanosisz do swojego biura pracy. W ten sposob bedziesz dostawac zasilek z Angli(taka sama suma co na terenie Anglii) ale PODOBNO w zlotowkach. Dostaje sie to przez 3 miesiace ale mozna poproscic JobCentre w Anglii o przedluzenie o kolejne 3. Czyli lacznie 6mies - miedzy czasie warto pomyslec o zalozeniu wlasnego biznesu, bo jesli jestes zarejestrowany w biurze pracy w PL to mozesz dostac dotacje (bylo to 20 000zl, a teraz wyczytalam ze to jest 6 x srednia penja krajowa - czyli chyba 6 x 1400zl) CZY KTOS JUZ TO PRZERABIAL? I moze potwierdzic/poprawic moj post? MOJ BARDZO PRZYDATNY LINK TO: http://ec.europa.eu/youreurope/citizens/work/jobseeker/transferring-unemployment-benefits/eu-eu_en.htm Mozna tu rowniez poskarzyc sie na swojego pracodawce, Job Centre i inne uzedy jesli zostaliscie oszukani czy zle potraktowani. missaliciauk@gg.pl- sluze pomoca. :) NIE DAJMY SIE!