Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koochareczka

Sposób na makaron niebylejaki.Wrzućcie tu coś

Polecane posty

Gość koochareczka

Sprawa jest taka. Mój narzeczony bardzo lubi dania z makaronem, bo nauczył się jeść je wczesniej u swoich znajomych. Fakt, robią cuda i sama przyznam, choć za makaronem nie przepadam. W długii weekend wpadają do nas na wieczorek i teraz ja mam cos wyczarować z makaronem. Tylko co? Ma być porażająco smaczne, dosyć niecodzienne i musze zrobić wrażenie. Zupełenie nie ma pomysłu. Pewnie będzie klapa, pomóżcie!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xxxyyyzzz
A może zapiekanki? 1. makaron penne albo świderki ugotować, odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić na kawki o boku 1,5-2 cm, wrzucić do oliwy wymieszanej z ulubionymi przyprawami (np. czosnek, pieprz i zioła), jak masz czas, potrzymać w tej marynacie, wrzucić na patelnię, posolić, obsmażyć. Ugotować brokuły, odcedzić. Pokroić surową paprykę (najlepiej surową). Wysmarować blaszkę do pieczenia albo żaroodporkę masłem, układać na przemian warstwy: makaron-kurczak-brokuły-papryka (można dorzucić ser żółty), posolić (lekko), popieprzyć, położyć na górę wiórki masła i do piekarnika. Wyjąć, zalać sosem pieczarkowym (np. knorr w słoiku-b. smaczny, tylko my doprawiamy go odrobiną chilli i czosnku), jeszcze na chwilkę do piekarnika i gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xxxyyyzzz
2. Karkówkę i boczek pokrój na małe kawałki, wrzuć do oliwy wymieszanej z przyprawą do potraw meksykańskich, usmaż z cebulką. Makaron (penne lub świderki) ugotuj, odcedź. Sparz, obierz i pokrój pomidory. Odcedź fasolkę czewoną (z puszki). Można dorzucić kukurydzę z puszki, surową paprykę lub oliwki. Jak w poprzednim przepisie, układaj warstwami, na górę żółty (najlepiej wędzony) ser. Całość zalej sosem meksykańskim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przepis od znajomej \"lazy woman\" - makaron wstazki - sos: duza puszka lososia, zupa szparagowa z torebki (na 1 litr wody), duzo zieleniny (koperek, pietruszka, itp.) przygotowanie: zupe rozrobic w pol litra wody, ugotowac, pod koniec dodac lososia, a na sam koniec zielenine ugotowac makaron, ukladac na talerzach i polewac sosem, mozna dodatkowo posypac swiezymi ziolami moje uwagi: mozna uzyc inne zupy (brokulowa), jak sama nazwa wskazuje jest to przepis dla leniwych :D, ale efekt jest niezly, ja potrawe robie wersji \"samo zdrowie\" i sama przygotowuje wywar z jarzyn - dodaje pokrojone szparagi lub brokuly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a mozeeeeeeee
makaron ze szpinakiem? jest pyszny :) sos: szpinak (najlepiej swiezy albo ten mrozony w lisciach - lepiej sie prezentuje niz ten rozdrobniony) podgrzewasz, rozgniatasz na desce czosnek (pare zabkow, wg uznania), mieszasz to razem, po zagotowaniu i uzyskaniu dosc gestej konsystencji dodajesz smietane 18% najlepiej smakuje z makaronem razowym a makaron dajesz ten dosc gesty sos i posypujesz startym na grubej tarce serem plesniowym lazurem (ten niebieski) booooskie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasta ze szpinakiem i kurczakiem :D - dowolny makaron - sos: paczka mrozonego lub swiezego szpinaku, 1 podwojna piers, smietana, przyprawy (curry - sporo, sol, pieprz) podsmaz piers pokrojona w sredniej wielkosci kostke, porzadnie dopraw curry i reszta przypraw, jak juz plyn odparuje, dodaj troche wody, poddus i dodaj smietane (zahartowana), poddus jeszcze chwile i dodaj szpinak, doprowadz do wrzenia, zmniejsz ogien, po ok. 5-8 minutach potrawa jest gotowa podajemy makaron i wrzucamy sos na gore :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ** ** ** ** ** *** *** *** ***
ja jestem fanką prostych przepisów pt makaron + sos. podaje ulubione (takich super błyskawicznych) pierś z kuty w kostkę 1,5-2 cm na patelnię na oleju lub oliwie...jak się podsmaży to wrzucamy ok 20dkg sera lazur (albo rokpol) pokruszonego czekamy aż się rozpuści, dodajemy ok 1/2 pojemniczka śmietany i pieprzymy...podajemy z makaronem wstążki lub kokardki...trzeba podawać od razu podgrzewanie to nie bardzo bo sos gęstnieje szybko. modyfikacja to przed serem dajemy szpinak (według gustu...mrożony bądź świeży posiekany) i 2-3 zabki czosnku przeciśnięte przez praskę. drugie ulubione do spaghetti pesto...kupujemy pesto w słoiczku (choć można sie pokusić i zrobić samemu jak się ma dobrego robota), kilka łyżek mieszamy z łyżką oliwy na patelni...podgrzewamy powoli, dodajemy śmietanę (coś miedzy 1/2 a całym kubkiem w zależności od ilości pesto) podgrzewamy dalej uważając by śmietana się nie ścięła...podgrzanym sosem polewamy makaron i posypujemy startym parmezanem. pyszne są też połączenia mięso (szynka kurczak) + sosy śmietanowe z grzybów (kurka, borowik)...obłęd. a tak przy okazji czy ma ktoś sprawdzony przepis na makaron z łosiem i kaparami w różowym sosie? albo coś w klimacie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ** ** ** ** ** *** *** *** ***
oczywiście chodziło łososia :P ale dziczyzna jest pyszna więc z łosiem pewnie też byłby dobry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podpisuję się pod tym ze szpinakiem - też taki robię :) Zwany domowo \"Makaron ze Shreckiem\" :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Efektowinie wypada makaron - duze muszle - nadziewane np. miesem i zapiekane w beszamelu lub w sosie serowym. Muszle = conchiglioni. U mnie wszyscy goscie sie zachwycaja, a przygotowanie to zadna filozofia. Za to wyglad oryginalny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koochareczka
Dzięki, dzięki. Faceta nie ma przez kilka dni, więc codziennie zrobię sobie coś innego z Waszego polecenia i zobaczę co będzie najlepsze i najefektowniejsze. Dzięki serdeczne:) :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
makaron ze szpinakiem: gotujemy makaron (powiedzmy pol opakowania), po odcedzeniu wrzucamy ponownie do garka, a do tego dodajemy surowe listki mlodego, swiezego szpinaku (objetosciowo ze 4-5 szklanek. polewamy oliwa, mozna dosypac ulubione ziola, szczypior, pietruszke, wcisnac troche czosnku, ew. masla, dosolic, dopieprzyc, koniecznie troche smaku cytrynowego (sok, skorka, susz). zamknac garnek, po kilku minutach wszystko wstrzasnac. szpinak sie troche rozmieknie pod wplywem ciepla i pary z garnka i bedzie pyszne :) do tego smazone krewetki lub rybny filecik, czy nawet cos miesnego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a teraz zapiekanka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nasz ulubiony: suszone pomidory ze sloika, czosnek, ser plesniowy (np lazur) i oliwki pokroic i dac na patelnie swiderki ugotowac al dente dorzucic do reszty, podgrzewac az ser sie rozpusci najlepiej smakuje w towarzystwie buteli czerwonego wina ;) pyszne, aromatyczne i sycace

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Łosia
Ja bym zrobiła z owocami morza. Będzie smacznie i stylowo, a przy tym bardzo prosto ;) Ja kupuję zawsze mieszankę owoców morza frosty, bo się nie robi z nich paćka po rozmrożeniu. Do tego makaron tagliatelle też jakiejś dobrej firmy i trzeba pilnować, żeby się nie rozgotował. Rozmrażam owoce morza, podsmażam na oliwie z czosnkiem, dodaję ugotowany makaron, porządnie solę i dodaję trochę ziół. E voila jak mówi Pascal. Można też pokombinować i zrobić ze śmietaną albo dodać trochę warzyw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podajcie dziewuszki przepis na
makaron z kurczakiem i np z brokułami, ale nie zapiekanke, tylko tak zeby zrobic kurczaka w dobrym sosiku na patelni :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tunczykowa
Uwielbiam makaron z tunczykiem - dzis znowu go robie :P podsmazam na oliwie czosnek , dodaje sos pomidorowy ( ja uzywam obranych i przetartych swiezych pomidorow z puszki ) , dodac puszke tunczyka w oleju ( odlac ten olej ) plus sol, pieprz, bazylia . Makaron najlepiej penne :) . Na wierzch ser parmezan. Bardzo szybkie danie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×