Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

poziomkowy-sorbet

DUPHASTON , mam pco , kto zna ten lek???? pomozcie bardzo prosze.

Polecane posty

dzis dostalam od ginekologa duphaston , ktory mam brac od 16 dnia cyklu!przez 2 miesiace nieustannie, ale w opakowaniu jest 20 tabletek a dal jedna recepte a umowil wizyte za dwa miesiace. Czy biorac ten lek dostane miesiaczke czy dopiero po odstawieniu? jak ma on dzialac ? mam stwierdzone pco oraz krotkie cykle- miesiaczka co 21 dni i troche nieregularnie. prosze pomozcie.

Gość duphastinka
hej : wlasnie zalozylam podobny topic :D hehe wiesz powiem Ci ze jak juz pisalam ja dostalam po...2 tabletce okres tyle ze jakis wlasnie taki mniej obfity. w ulotce niby pisze ze tabletki wyplywaja na objetosc krwi traconej podczas okresu... :)

Gość google nie gryzie...
Dlaczego nie poszukacie w necie???????????

Gość duphastinka
hehe powiem Ci ze w necie to roznie pisze ;) no po prostu myslalam ze na forum moge pogadac z kobitkami... :P

Gość google nie gryzie...
Szukajcie na portalach medycznych a nie na forum gdzie ludzi e piszą różne rzeczy i tyle!

ja dzwonilam do gina teraz i wyjasnil mi co nieco. od 16 dnia cyklu 10 tabletek, a pozniej ma byc okres i znow od 16 dnia cyklu 10 tabletek. dziwe ze dostalas okres po 2 tabletkach... ale nie wiem co ma na celu duphaston... przy pco....

Gość O matko czytajcie w google
W połączeniu z estrogenem jako zastępcze leczenie hormonalne dolegliwości związanych z wystąpieniem menopauzy lub po operacyjnym usunięciu jajników. W przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niedoborów endogennego progesteronu oraz w przypadkach, w których wykazano specyficzne działanie dydrogesteronu: bolesne miesiączkowanie, zespół napięcia przedmiesiączkowego, endometrioza, wtórny brak miesiączki, nieregularne cykle miesiączkowe, czynnościowe krwawienia maciczne, poronienie nawykowe i zagrażające na tle stwierdzonego niedoboru progesteronu, niepłodność związana z niedomogą lutealną.

Gość ja myślę, że....
może to ma duphaston do PCO, że przy PCO jest niski progesteron ( po owulacji) i trudniej zajść w ciążę, niedomoga ciałka żółtego etc... Poza tym progesteron reguluje cykle - ten sztuczny także, a przy nieleczonym PCO czasem okresu nie ma i pół roku! I dlatego jest wklejona treść z ulotki z duphastonu celem odpowiedzi na zadane pytanie:)