Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wg medycyny chinskiej

NAJZDROWSZA z diet.

Polecane posty

ŚNIADANIA: Śniadanie powinno stanowić najważniejszy posiłek dnia. Właśnie rano najwyższą wydolność energetyczną osiągają narządy odpowiedzialne za przyswajanie i trawienie pokarmu. Jest to związane z naturalnym zegarem biologicznym naszego organizmu. Najlepiej, jeśli jest spożywane nie później niż o 9.00. Po takim posiłku mamy uczucie sytości i jednocześnie mnóstwo energii. Na śniadanie najlepsze są dania z gotowanego na miękko zboża z dodatkiem sezonowych owoców, suszonych nie siarkowanych śliwek, moreli, rodzynek oraz orzechów włoskich i migdałów. Dodatkowo warto dodać do gotowania siemię lniane, otręby, zarodki pszenne, pestki słonecznika, dyni oraz mały kawałek imbiru i szczyptę cynamonu. Równie dobrym śniadaniem jest zupa jarzynowa z dodatkiem zboża, którą można przygotować dzień wcześniej, jest to sposób na oszczędność porannego czasu. LUNCH: Śniadanie z gotowanych zbóż jest wprawdzie sycące, ale jednocześnie lekko strawne, w związku z tym następny posiłek powinien być spożywany między 12.00-13.00. Najlepsza jest zupa zbożowo - warzywna (od czasu do czasu z dodatkiem roślin strączkowych). Stanowi pełnowartościowy posiłek, który dostarcza organizmowi potrzebnych substancji odżywczych i jednocześnie poprzez dodanie zbóż jest bardzo sycący. Warzywa dobieramy przede wszystkim zgodnie z porami roku. KOLACJA (PÓŹNY OBIAD): Ten posiłek szczególnie w przypadku nadwagi powinien składać wyłącznie z gotowanych lub duszonych warzyw lub owoców. Ważne, by nie jeść tego posiłku po godz. 18.00. Jeśli kładziemy się późno spać, ważne by posiłek był spożywany najpóźniej 4 godz. przed snem. W trakcie snu organizm bardzo źle trawi jedzenie, większość pokarmu wręcz gnije w przewodzie pokarmowym. Poza tym przyczyną koszmarów nocnych i w ogóle złego snu jest właśnie pełny żołądek.

czy ktos z was stosowal taka diete? jak dlugo i jakie efekty dalo? skad wziasc "gotowane na miękko zboża"? o jakie zboza chodzi? w jakiej postaci?

Gość eeeeeeeeeeeetaaam
ja próbowałam już wszystkich diet świata...chodziłam wqrwiona, ciągle myślałam o tym co mogę czego nie, byłam głodna, zmęczona zestresowana itp. rzuciłam to w cholerę, i trochę stosuję się do tego co tu wyżej, ale tylko w kwestii wagi/rangi posiłku. =śniadanie 1: 7.00 - 2,3 kromki ciemnego pieczywa (z serkiem topionym, pomidorem lub chudą szynką) + zielona herbata. =śniadanie 2: 10-12.00 - razowa ziarnista bułka, jogurt. + owoc = obiad 16.00 - lekka zupa, smażone warzywka, sałata. = kolacja jogurt, coś mało kcalorycznego. trzymam się zasady, że od rana jemy najwięcej, b o to przyspiesza metabolizm, który do 14.00 spala dobrze, a później już coraz mnie. obecnie w pół roku zeszłam do wagi 62kg z 71kg.

Gość heh a ja stosuje cos zupelnie
odwrotnego, zgodnego z moim wlasnym rytmem. po takim czyms to ja dopiero tyje... poza tym gdy zjem sniadanie, chocbym nie wiem jak bylo zgodne ze wszelkimi dietami to potem nie dosc ze szybko robie sie glodna, to jeszcze przez caly dzien musze juz jesc prawie bez przerwy bo mnie zasysa. a zgodnie z moim rytmem jem ok 11, czasem nawet 13, a nigdy nie ide glodna spac, chocbym miala zjesc nawet obfity posilek przed 24.(w dziecinstwie zawsze w dzien bylam niejadkiem a wieczorem wstawalam z lozka i jeszcze jadlam z tata ktory wracal z pracy drugi obiad).wtedy zawsze mam sile,jestesm wypoczeta, zdrowa, przezylam 25 lat bez lekarzy, moje bmi jest nawet ciut za niskie. Prawda jest taka ze kazdy powinien sie zywic zgodnie ze swoimi predyspozycjami.

gdy idziesz spac z niestrawionym jedzeniem w zoladku, to pamietaj o tym, ze ono gnije przez noc, a nastepnego dnia moga wyskakiwac ci wypryski na twarzy i na calym ciele spowodowane tym zgnitym zarciem zostawionym w tobie na noc.

nic we mnie nie gnije, żołądek normalnie pracuje, rano bez problemów się wypróżniam,nie mam zaparć ani biegunek.Nie mam wyprysków, mam gładką cerę. Robię to co jest zgodne z moją naturą i moim rytmem. Wprowadzanie na siłę niby zdrowych nawyków prowadzi właśnie do komplikacji, problemów z cerą, wagą i zdrowiem. mówię na swoim przykładzie, bo jakiś czas temu dałam się omamić ze to co robię jest złe. A jednak nie. Więc każdy najpierw powinien siebie poobserwować i sam zdecydować co jemu służy a co nie.

Gość 85Kasia85
jak zjesz na noc to zoladek po prostu pracuje, jak moze cos gnic??

a proces gnilny owszem zachodzi ale w dalszym docinku przewodu pokarmowego- jelicie grubym i jest nieodzownym etapem trawienia. Gdy człowiek śpi to nie znaczy że jego narządy śpią. Odpoczywa mózg ale on się trawieniem nie zajmuje. To tak jakbyś powiedział/a że serce przestaje bić bo śpisz. Metabolizm może się obniżać, ale i czasem w czasie snu serce szybciej zabije i oddech się przyspieszy. Jeżeli mój żółądek ma coś do zrobienia, czyli strawić, to to strawi, wolniej czy szybciej, ale do rana tego nie odłoży bo chce mu się spać.