Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gonia09

ORTOPEDIA....!!

Polecane posty

Cześć a więc opisze swój problem i może znajdzie się ktoś kto mi pomoże. Otóż mam prawie 18 lat i od prau miesięcy zauważyłam ze łydki mi się wykrzywiają , tyle ze to nie o łydki chodzi tylko o Kostki!!!! porpostu wyrzkywiają mi się do wewnątrz przy tym wykrzywiając Łydki . Nawet po butach mozna stwierdzic ze mam normalnie krzywe te stopy.. kuzynka to się nawet ze mnie smiala czy to nie za pozno na takie coś Wiem ze musze isc do ortopedy ale zanim pojde to moze istnieją jakies sposoby zeby te nogi Nie \"LeciaLy\" nawet staram sie buty nosci na odwrot no ale jak to wyglada;/ POMOCY!!! ps. co jakis czas strasznei mnei bolą te nogi

Gość janinka z małego miasta
Gonia, natychmiast do ortopedy, tylko on może zlecić ci odpowiednie ćwiczenia. A jakie objawy masz oprócz tego? Kręgosłup też ci się wykrzywia? Wiadomo, do ortopedy są kilkutygodniowe kolejki, póki co , musisz absolutnie nie nadwyrężać nóg, NIE BIEGAĆ, nie chodzić za dużo, nie stać. Czy nie brakuje w twoim organizmie witaminy D? Kup sobie wit.D dla dorosłych i przyjmuj, oprócz tego żelazo i wit.C. Nie napisałaś, czy bolą cię te kostki albo łydki, i czy wykrzywiają się równomiernie po obu stronach, czy też z jednej strony bardziej. Mam nadzieję, że zapisałaś się już do ortopedy. Aha, jeśli masz aktualne wyniki krwi i moczu, weź je ze soba, jeśli nie , trzeba zrobić.

prawa noga bardziej się wykrzywia. Własnie mam problemy z włosami bo bardzo mi wypadają a więc witamin biore bardzoo duzo. Jesli chodzi o kręgosłup to czasem mnie pobolewa ale własnie z lewej strony najgorzej to biodra. Nie wiem co robic bo z wf nie moge się zwolnic bo bede nie klasyfkowana. Kurcze boje się ze juz bede miala zawsze krzywe nogi;/ a jeszcze do nie dawna byly proste. Slyszalam ze na takie problemy to powinno się nosic wkładki ortopedyncze .. drogie one są??

ps. wyniki tez robilam ostatnio bo sprawdzalam poziom hormonow tarczycy wszystko jest w porządku.

z wf zostaniesz zwolniona, ortopeda wystawia zwolnienie, bo niestety nie wszystkie sposoby aktywności ruchowej są polecane, dla osób z problemami kostnymi niektóre bardzo szkodzą, przede wszystkim biegi, a skoki są wręcz zabójcze, nie wolno skakac. Moja siostrzenica miała podobne problemy, nosiła wkładki. Uwaga, oryginalne wkładki są b.drogie i raczej się kupuje nie same wkładki, lecz takie buty na zamówienie, ok.170 zł, w dodatku dziewczynka rosła i trzeba było zmieniac często, ale dla niej pomogły, noga już się nie wykręcała ( u niej był problem tylko z jedną nogą, dodatkowe objawy jej choroby to bóle głowy, zaburzenie widzenia i szybko postępująca próchnica). Ale teraz ma 19 lat i wygląda bardzo ładnie i zgrabnie, no ale ona była objęta ścisłą opieką ortopedyczną, rodzice b.dbali, nie oszczędzali na wkładkach, dostawała jakieś zastrzyki na odwapnione kości. Nie martw się zanadto, ale zadbaj o siebie, jesteś młodą dziewczyną i musisz być ładna. Jeśli rodzice nie chcą z tobą iść, ożesz śmiało iść sama. Do ortopedy potrzebne jest skierowanie od pediatry.

nie noo rodzice o mnie dbaja:P heh tylko bylam ciekawa czy to takie powazne... ale skoro mowisz ze tak to wezme sobie to do serca w sumie nie mialam nigdy takich problemow i tak nagle.. ale dzieki bardzo za rade.:) aha slyszalam jeszcze ze czasem wsadza się noge do gipsu czy to prawda?

to zależy od tego, co ortopeda stwierdzi, ale jak nakaże, to trudno, trzeba wytrzymac, dla młodej dziewczyny wygkląd jest bardzo ważny, i nie obawiaj sie leczenia, nie będzie ta źle, chociaż gipsy zakładają raczej małym dzieciom, niemowlętom, myślę że będą raczej wkładki indywidualnie dobrane, specjalne ćwiczenia , duzo leżenia, i zwolnienie z wf.

mama zna jedengo orotopede on przyjmuje prywatnie ale pojde przynajmniej nie bede musiala czekac. zdrowi najwazniejsze...!:)

mama zna jedengo orotopede on przyjmuje prywatnie ale pojde przynajmniej nie bede musiala czekac. zdrowi najwazniejsze...!:)

Gość mama Joasi
czego sie boisz? nie bój się badanie nie boli, to tylko prześwietlenie i obejrzenie nogi przez lekarza Odwagi!