Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daguśśśśśka

moda lat 80,90

Polecane posty

Gość daguśśśśśka

bardzo mi to jest potrzebne, a domyślam sie ze wiele z was w tych rocznikach przechodziło okres nastoletni...mozecie mi powiedzieć co sie wtedy nosiło?? i jak ten styl sie nazywał??

Gość daguśśśśśka
nikt mi nie pomoże??:(

Gość sllslssllssl
Moda lat 80-tych była w stylu punk. Nastroszone fryzury na żelu albo trwałe, w każdym razie duuuużo włosów. Za szerokie wszystko - wielkie marynary z poduchami na ramionach, szerokie pasy, tunuki i getry.\Albo spodnie marchewki czyli z nogawakami rozszerzanymi na górze. Ogólnie dużo wszystkiego, marszczeń koronek, cekinów, aplikacji. Duza plastikowa biżuteria. Lata 90-te to nawrót lat siedemdziesiątych - wszystko obcisłe, wąskie, blisko ciała; spodnie dzwony, gładkie, proste włosy, minimalistyczna biżuteria.

Lata 80 to nie tylko punk.. czemu ograniczyłaś to do jednej subkultury ? A popersi ? Skinheadzi też już wtedy byli. A spodnie pumpy ? :P

Gość sllslssllssl
Nie interesują mnie subkultury, tylko stylistyka, a ta akurat okazała się dominująca.

Słabo pamiętasz. Popersi mieli taki długie grzywy jak Ciechowski i byli bardziej widoczni od punkowcow. :P

Gość sllslssllssl
Szczerze mówiąc, lata 80-te to był ostatni raz kiedy w modzie pojawiło się coś naprawdę oryginalnego, nowego, a nie nawiązania. To co przysżło potem, to były już tylko wariacje na temat przeszłych stylistyk. Teraz na tapecie są znowu lata 80-te, w 90-tych były to 70-te itd. Mam wrażenie że moda goni za własnym ogonem.

Gość sllslssllssl
Dyskutować z facetem o modzie. Czepiłeś się Ciechowskiego. Nosiłeś trwałą albo makijaż różowo-fioletowy?

Gość sllslssllssl
Zresztą ty o subkulturach a ja o estetyce. Mówię o kulturze masowej i modzie ulicy.

Nie. Po prostu pamiętam ulice z tamtych lat i nie koniecznie wyglądały ona tak jak to opisujesz i tylko tyle chciałem powiedzieć.

Gość sllslssllssl
Był jeszcze New Romantic i taki facet, co się nazywał Adam Ant. W każdym razie to była oryginalna, kolorowa i bardzo barokowa moda. Ta ilość ozdób, cekinów, biżurerii. Mam wciąż jeszcze całą kolekcję. Niektóre rzeczy da się nosić znowu :).

Gość sllslssllssl
Gerty były fajne. Miałam je prawie w każdym kolorze. I nosiło się je nie tylko do bardzo długich tunik. Do bluz bawełnianych też. Ogólnie dużo bawełny i zmiętego płótna, pamiętam np kolorowe płaszcze z płótna. I płócienne botki. Dominujące kolory to był różowy, morski, zielony, żółty. Były też modne swetry z szerokim ściągaczem w połowie ud, najlepiej z kolorowymi aplikacjami.

mnie się tylko fryzury nie podobały, trwała...dużo lakieru, takie napuszone albo nastroszone włosy..no i może jeszcze ta plasikowa bizuteria, bo odziez i buty to fajne były :D

Gość daguśśśśśka
a spodnie 'ogrodniczki', zwyczajne koszulki polo, podziurawione dzinsy, okulary lenonki?? tez wtedy były??

Gość gość
lata 90ste nenowe kolory, buty na takiej koturnie i platformie typu Buffalo :P