Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OkkksaNNnnkaaa

dowód, pytanie!

Polecane posty

Gość OkkksaNNnnkaaa

Mam pytanie czy jak jutro złożę wniosek o dowód , a urodziny obchodzę 3 czerwca.. więc odbierając dowód będę pełnoletnioa.. to czy będę go miała na 5 lat czy na 10 ?

tez byłam nieletnia i dostałam na 5 lat, ale pojęcia nie mam... raczej na 5, bo np. dla mnie był gotowy po tygodniu, wiec chyba data złozenia jest wiążąca, a oddania niespecjalnie... ale nie wiem

widocznie małoletnim wydaję się na krócej Myślę że lepiej będzie poczekać i dostać na 10

tak, miedzy 13 a 18 lat dają na 5, pewnie dlatego ze szybciej sie człowiek zmienia:) ale skoro to kwestia paru dni, to faktycznie moze poczekaj:)

Gość liczy się data wprowadzenia
Twojego wniosku do komputera. Jak złożysz jutro, to wiadomo, że pani w urzędzie nie będzie czekać z wprowadzeniem danych do dnia Twoich urodzin. Jak dane zostaną wprowadzone przed 3 czerwca to program automatycznie zaznacza okres ważności 5 lat :) bo nie masz ukończone 18 lat

Wiesz, jak sie np. pracuje (a mozna od 16 lat), to dowód jest potrzebny, przede wszystkim dla pracowdawcy ale i do wyrobienia NIPu na przykład.

do wyrobienia nipu nie trzeba dowodu. mozna go sobie wyrobic w wieku 15 lat nawet. chyba ze zasady sie zmienily.