Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tegoroczna_abiturientka

Chyba zaprzepascilam maturę!!!!!!!

Polecane posty

Pisalam o Lalce, ten kto pisal wie o czym trzeba bylo napisac. Ja odnioslam sie do calosci a nie tylko tego fragmentu, napisalam ze Izabela byla obludna, zimna , cyniczna, przedstawilam ja jaka byla w powiesci a nie w tym snie. Napisalam rowniez jak traktowala wokulskiego czyli lekcewazaco i gardzila nim, a ojcu chciala pomoc bo tam bylo w tym snie fragment o tym. Czy ja napisalam na temat????????????

Gość ja nie zdam bo w szoku
byla i strescilam TYLKO to co przeczytalam... i nawet nie pytam czy zdam

możesz nawet napisac nie na temat, ale jesli zaliczysz \"czytanie ze zrozumieniem\" i napisałaś ładnym jezykiem, dobrym stylem, bez błędów składniowych, ortograficznych, interpunkcyjnych i zachowałas dorbą kompozycję to i tak masz zdane poleca ci tylko punkty za zrozumienie

Sen jako sposob przedstawienia postaci. Stosunek do ojca i Wokulskiego Izabeli Łeckiej.

tak? czyli jak ja ja opisalam na podstawie calej powiesci a nie tylko fragmentu to bede miec zaliczone?

Gość no to rzeczywiście
z tego co pamietam, to głównie musisz odwołać się do fragmentu, w 70 % a do całości lektury to tylko we wnioskach w takim temacie

Gość no to rzeczywiście
spokojnie, musisz mieć tylko 30%, będzie ok

no to nie zdam :/

a kto pisał o Mickiewiczu i Tetmajerze .....a wlasnie co zaznaczyliście w czytaniu ze zrozumieniem że jaki to byl tekst?? ja zaznaczylam popularnonaukowy ale nie jestem pewna czy tak jest ok.

ja publicystyczny

na tegorocznej próbnej moja koleżanka z klasy odwołała się do całej lektury, opisała całą lekturę zamiast tylko przytoczony fragment i nie zdała.. nie chcę Cię straszyć,ale tak było. bo za zrozumienie i wyczerpanie tematu jest aż 25 punktów

:|

Gość do tegorocznej
nie martw się!!!!! Dobrze zrobiłaś!!!

jeśli odnosiłas sie tylko do całości lektury, to zdobedziesz kilka punktow za rozwiniecie tematu, bo pewnie trzeba bylo zestawić obraz Izabeli ze snu i to jaka byla w rzeczywistosci na zasadzie kontrastu nie przejmuj sie na razie

ale napisalam tez o jej stosunku do wokulskiego i do ojca...

na pewno zdobedziesz jakies punkty za rozwiniecie, bo zeby calkiem zawalic mature, to musialabys pisac na temat pogody albo na zupelnie inny, abstrakcyjny temat

ale czy wystarcza one zeby zdac ? bo napewno wszystkiego ze zrozumieniem nie mam dobrze :/// ale wstyd jak nie zdam...

Gość tez sie odwolalam do calej
lektury a teraz jestem zalamana

Gość karolinaaaaaa
ja tez zaprzepascilam;/ o tej karcie napisalm tylko ze jeest pewnym symbolem i izabela sie nad nim zastanawia i do mkkonca nie wie co oznacza:( napisalam tez ze trtoche z nij romantyczki bo jest sklonna do rozmyslan....ze ojciec w jej zyciu jest bardzo wazny martwi sie o swoj los o pieniadze;/ masakra nic nie pytalam ze jakies pytania retorycne nic z tych rzeczy nie napisalam a piosalam na 4 strony;p jak myslicie trafilam w cos;p

Gość a dobrze wam tak
ha ha ha

Polecenia trzeba było czytać :P Mieliśmy zanalizowac i zinterpretować fragment,gdyby trzeba było zahaczyć o całość to w poleceniu byłoby to uwzględnione. Ktoś pisał,że nawet jesli nie dostaniesz pkt za treść to możesz dostać za kompozycje-jeśli nie ma punktów za treśc to automatycznie nie liczy się także za kompozycje i za wypracowanie jest 0. Ale ogółem też boję się strasznie :| Rozpisałam się na 4 strony,co nieco zgadza mi się z tym co zobaczyłam w necie w przykładowym wypracowaniu,no ale...Pocieszam się,że klucz z CKE zostanie dopiero zrobiony,po cześci na podstawie tego co pisali maturzyści więc zobaczymy :P

Gość hghgk
ja jestem w 2 klasie, ale ze swojego doswiadczenia i analizy roznych kluczy, moim zdaniem zrobilas bardzo dobrze i bedziesz miala za to duzo punktow, bo wszystko trzeba pisac, za fragment masz troche pkt ale za calosc tez :) bedzie dobrze :)

Gość maaaaaartus
Wprowadzacie w błąd autorkę tego topicu. Jeżeli odwołała się ona do całości lektury, nie do fragmentu (a w poleceniu wyraźnie pisało, aby odwołać się do PODANEGO fragmentu) to ucieknie jej sporo punktów. Owszem, można odwołać się do całości utworu, ale tylko wtedy, gdy wcześniej wyczerano temat dotyczący fragmentu!

Gość maaaaaartus
Jednak to nie znaczy, że zaprzepaściłaś maturę! Porównaj swoje odpowiedzi z kluczem za czytanie ze zrozumieniem. Będziesz wiedziała ile masz mniej więcej punktów. Zdałaś na pewno, może nie najlepiej, ale w tym roku nie była zła ta matura, na prawdę. Że też nie mogłam się rok wcześniej urodzić ;/ za rok już raczej Lalki nie dadzą ;(

Gość kaskabeneko
hej....ja tez tak napisalam,ze lekcewazacy stosunek itd.

Gość treetrg
a ja tylko strescilam fragment

Ogólnie jak czytam wypowiedzi maturzystów na różnych forach to jestem przerazona.Też się boję,też nie wiem co będą brać pod uwagę przy ocenianiu i wiem,że rewelacyjnie mi nie poszło no ale...Jak czytam "Czy w "Lalce" byly jakies sny?Nie pamietam niczego takiego,w streszczeniach nic o tym nie pisali" to mnie chuj strzela :| I nie wiedzą do czego się odnieść,bo przecież snu nie pamiętają ,a podany fragment jest o dupie Maryni >

Gość kaskabeneko
hm....ale to tylko przykaldowe wypracowanie (to na onecie w odp.)może poczytaja nasze matury i ułozą klucz pod nasze wypowiedzi;) a pierwsza czesc jak?

Bez rewelacji :P Będzie z 16/17 pkt na 20. Sążny...kto to widział takie głupoty :P