Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Este

architektura wnętrz ASP czy politechnika?

Polecane posty

Gość Projekt X
Moim zdaniem powinnaś odpowiedzieć sobie na pytanie czy jesteś dobra i czy dała byś rade z przedmiotami ścisłymi takimi jak rozszerzona matma i fizyka bo jeśli chcesz się dostać na politechnikę na kierunek architektura te właśnie przedmioty są wymagane ,a jeśli interesujesz się bardziej sztuką i myślisz aby poświęcić więcej czasu na rysuku bo z tego właśnie jesteś dobra powinnaś wybrać ASP projektant wnętrz czy coś w tym stylu . To twój wybór Pozdrawiam

Gość Mornin
Tak naprawdę to możesz sobie samemu poradzić jak masz choć trochę wiedzy na temat programów komputerowych, a jak nie to masz mnóstwo kursów. Na przykład jak ogarniesz program 3ds do wykonywania wizualizacji wnętrz i architektury. Zresztą zobacz sobie tu http://cgwisdom.pl/sklep/kurs-3ds-max-vray-dom-jednorodzinny-kurs więcej szczegółów.

Gość gość
Wiem że już za późno, ale możesz spróbować za rok :) na architekturę jest chyba mat + rysunek, nic mi o fizyce nie wiadomo, lub też (mat lub fiz do wyboru) + rysunek.

Gość gość
hm, na ASP wydaje sie być kreatywniejsza/bardziej artystyczna ta architektura na politechnice bardziej "budowlana"... nie mniej - architektura, to architektura :) moj znajomy po architekturze otworzył biuro www.ampmdesign.pl i radzi sobie świetnie :)

Gość GościnnieWojna
Witam serdecznie :) mam świadomość iż temat ciągnie sie juz ładnych kilka lat, ale postanowiłam, ze skoro juz studiuje na ASP to postaram się zostawić ślad dla ludzi, którzy na pewno z czasem jeszcze sie tutaj pojawią z takim samym rozdarciem. Jesli chodzi o same egzaminy to niezależnie gdzie będziecie próbować tak samo trzeba przejść proces przygotowawczy. Wiem, ze jesli bedzicie próbować na ASP to koniecznie trzeba zadbać o teczkę i szereg spraw pod względem teorii ponieważ egzaminy przechodzi sie etapam,i dlatego faktycznie jak wszyscy mozemy sie domyślić stres jest ogromny. Podnad to opinie na temat "manier" i ludzi po plastyku, ktore maja mniejsze szanse niestety są prawdziwe, a wynika to z tego, ze oni pragną ludzi z wrodzonym talentem, których mogą oszlifować po swojemu. Sama ptofesura daje naprawde w kość i konkurencja rowniez jest ogromna (ale nie ma sie co cykać - trzeba wierzyć w swoje umięśnieni i talent!). Jezeli sie dostaniecie to gwarantuje wam, ze wcale nie bedzie znowu tak lekko mam świadomość ze spore grono ludzi śmieje sie z ASP i myśli ze po tej uczelni można sprzedawać tylko obrazy, ale będąc juz po pierwszych dwóch sesjach gwarantuje wam ciągła żmudna prace : nad własnym rozwojem, finalizacja powierzonych działań i brak snu. Jestem osoba bardzo systematyczna i były rowniez u mnie osoby w grupie ktore na koniec z góry na dół podostawały 6, a nasz proces pracy był równomierny...najgorsze są ostatnie dwa tygodnie, ze tak powiem pracujemy niekiedy z rodzinami na pełnych obrotach :D nie chce tutaj znowu mowić jaka to nie jest katorga, bo na ŻADNYCH studiach nie ma lekko, ale pragnę wam przedstawić jak to wyglądało u mnie skoro jestesmy tu w takim gronie :) Pozwolę sobie rowniez na skorygowanie tematu pracy, bo mam świadomosc, iż my wszyscy patrzymy na to przez pryzmat zarobków i intensywności naszego życia przez to co osiągniemy. Wszystko to zależy od WAS! Nie chce zeby zabrzmiało to "nad wyraz", ale chcą pracować w tym zawodzie chodziłam i pytałam na pierwszym roku czy istnieje możliwość pracy w zawodzie chodź to dopiero pierwszy rok nie wiem czy to kwestia uporu czy talentu ale po tym odezwały sie do mnie z miejsca 4 firmy ktore były chętne DAĆ mi prace i 6 ktore przyjmą mnie na staż wiec niemalże płakałam ze szczęścia wiec uwierzcie jak tylko będziecie chcieli i macie pomysł jak darzyć do własnego obracanego celu to uczucie sie i próbujcie! I KONIECZNIE uczcie sie od razu AutoCada i 3d MAX'a, rozwijajcie kreatywność to będziecie mieli tylko z górki! :) nie ważne czy na Politechnice czy to na ASP wybierzcie jak czujecie względem własnych predyspozycji, bo i po tej szkole dostaniecie prace i po tej. Kwestia tego jak wasz umysł postrzega rzeczywistość z czym sobie lepiej radzi z abstrakcja i potrzebuje wrecz wykrzyczeć swoje pomysły czy jest sie człowiekiem który ubóstwia założenia matematyczne, ta ścisłość w działaniu gdy juz sobie na to odpowiecie wyborcbedzie przebadany, pozdrawiam serdecznie! :))

Gość gościnnieWojna
Ps. Przepraszam za błędy ale o 4:49 to juz nie domagam ;p

Gość Iziwin
Gdyby ktoś wciąż się zastanawiał, nad takim samym problemem - istnieje ciekawa solucja. Na WSEiZ w Warszawie architektura wnętrz daje tytuł inżyniera, a jednocześnie realizuje dużo programu artystycznego. Niezłe połączenie, znajomy kończy i bardzo sobie chwali, stąd wiem takie rzeczy ;) Link: http://www.wseiz.pl/pl/studia/wydzial-architektury/architektura-wnetrz W ofercie wydziału są też podobne kierunki. Generalnie podobno wydział bardzo konkretny, fajni ludzie.

Gość gość
ja nie jestem ani na jednym ani na drugim, ale robie kurs tutaj www.akademia.ewaromanow.pl :) zobaczymy jak to bedzie :)

Gość jagodaj
Ja również zastanawiam się nad kierunkiem Architektura wnętrz, aktualnie jestem w drugiej klasie liceum i kilka miesięcy temu rozpoczęłam naukę rysunku. Na studia chciałabym przeprowadzić się do Warszawy - od zawsze tak planowałam. Nie wiem jeszcze na jaką uczelnię się wybiorę, ale bardzo spodobała mi się specjalizacja Architekt przestrzeni http://www.uth.edu.pl/oferta-studiow/licencjackie/architektura-wnetrz/architekt-przestrzeni/opis właśnie na kierunku Architektura wnętrz, ale na prywatnej uczelni UTH im. H. Chodkowskiej. Ma ktoś może informacje jak to wygląda na tej uczelni? Politechnika mnie przeraża, za dużo słyszałam negatywnych opinii na temat prowadzących zajęcia, ale ciągle jednak jestem otwarta także na tę opcję.

Gość gość
Dopiero będę wybierać kierunek studiów, a ciągle nie mogę się zdecydować. Nad architekturą też się zastanawiałam. Teraz podoba mi się psychologia na uczelni www.ignatianum.edu.pl w Krakowie. Nie wiem na co się zdecydować, chciałabym tyle kierunków studiować

Gość gość
Skończyłam polibudę ale na wydziale o wiele bardziej technicznym niż architektura, i mam dużo do czynienia z projektowaniem w swojej pracy. Ale nie jestem uprzedzona do ASP. Ostatnio jestem na etapie urządzania-projektowania mieszkania. Wszystko jest na zamówienie i od razu widać kto z tych architektów skończył ASP a kto Politechnikę. Problem jest często taki, że osoby po ASP nie mają wyobraźni jak coś ma funkcjonować, że są rzeczy których się nie da przeskoczyć, trzeba brać pod uwagę jak każde tworzywo się zachowuje, nie wystarczy ze coś będzie pasowało kolorystycznie. Już nie mówiąc o tym, że robotnicy nie chcą teraz pracować na byle jakich projektach (mówię o lepszych fachowcach a nie co tylko piwo piją). Skończyło się tak, że wszystko zaprojektowałam sama, tak żeby też konstrukcyjnie miało to ręce i nogi. Nie nawiązuję do tego, że polibuda jest najlepsza- nie o to chodzi, ale chcę zwrócić uwagę na to, żeby osoby po ASP poszły na jakieś kursy wymiarowania, znały się na sprawach trochę konstrukcyjnych, bo wtedy wydaję mi się ze będą nawet lepsi niż typowi inżynierowie. Jakie by to nie były studia wszystko zależy od osoby, od jej determinacji, a również od umiejętności "sprzedania się". Ale fakt co do polibudy jest taki, że wszyscy moi znajomi mają pracę, różną - lepszą gorszą ale jak już się zdobędzie minimalne doświadczenie za psie pieniądze to potem można tylko przebierać w ofertach. Studia studiami, ale bez doświadczenia to też mało co można poszaleć, najlepiej zacząć zawsze od stażu. Powodzenia ;)

Gość POasp
Cześć, skończyłam studia na ASP we Wrocławiu. Jeżeli chcesz być uważany za artystę to wybierz ASP jeżeli jednak chcesz być bardziej techniczny to Twój wybór powinien paść na Politechnikę. Tutaj możesz przeczytać więcej o tym zawodzie http://www.lipsonzoo.pl/architekt-wnetrz-kierunek-studiach/ . Ja oczywiście swojego wyboru nie żałuję, ale wybór zależy właśnie od tego co chcesz potem robić .

Gość gość
Szczerze? W zależności w jakiej szkole będziesz tym lepiej na ktureś studia. Ja osobiście wybrałem technikum budowlane aby nabyć umiejętności techniczne a następnie jestem na ASP we Wrocku aby mieć dopełnienie czyli wiedzę artystyczną. Dostałem się po drugiej rekrutacji czyli bez większych problemów. Jednak jeszcze w gimnazjum miałem dylemat między taką drogą a drogą Technikum-Aranżacja Wnętrz (artystycznie) w Opolu a następnie Politechniką (która większy nakład ma na technikę)