Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tusiaaa90

MATEMATYKA! proszę o pomoc

Polecane posty

Gość tusiaaa90

Witam. Błagam Was o pomoc. Starałam się wyliczyć te zadania, ale nie mogę ruszyć z miejsca.. Chociaż kilka, żeby nie dostać buta ze sprawdzianu Oto one: 1.W okrąg o promieniu 13 cm wpisano rozwartokątny trójkąt równoramienny o podstawie 10 cm. Oblicz ramiona i pole tego trójkąta. 2.W trójkącie prostokątnym długość przeciwprostokątnej jest równa 8 cm, a jeden z kątów ostrych ma miare 30 stopni. Oblicz długość okręgu wpisanego w ten trójkąt. 3. Podstawa /AB/ trójkąta równoramiennego ABC ma długość 4 cm, a ramiona długość 6 cm. Oblicz długość promieni okręgów wpisanych i opisanych na tym trójkącie. 4.Kąt rozwarty równoległoboku o bokach 6cm i 7cm ma miarę 150 stopni. Oblicz pole tego równoległoboku. 5.Wysokość trapezu równoramiennego ma długość pierwiastek z 6cm a jedna z podstaw jest trzy raz dłuższa od drugiej. Oblicz pole wiedząc że sinus kąta ostrego jest równy 0,2. 6.Na okręgu o promieniu 1 cm opisano trapez o kątach ostrych 60 stopni i 30 stopni. Oblicz długość podstaw tego trapezu 7.W okrąg o promieniu 13 cm wpisano ostrokątny trójkąt równoramienny o wysokości 20 cm poprowadzonej do podstawy. Oblicz ramię tego trójkąta i jego pole. 8.W trójkącie prostokątnym długość krótszej przyprostokątnej wynosi 6 cm, a jeden z kątów jest równy 60 stopni. Oblicz pole koła wpisanego w ten trójkąt. 9.Podstawa /AB/ trójkąta równoramiennego ABC ma długość 4 cm, a ramiona długość 8 cm. Oblicz długości promieni okręgów wpisanych i opisanych na tym trójkącie. 10. Wysokości równoległoboku mają długość 2 cm i 4 cm. Oblicz jego pole wiedząc, że obwód wynosi 30 cm. 11. Krótsza przekątna trapezu prostokątnego dzieli trapez na dwa trójkąty z których jeden jest równoboczny. Znajdź pole tego trapezu wiedząc, że jego wysokość wynosi 2. 12. Stosunek długości ramion trapezu opisanego na okręgu o promieniu 6 cm wynosi 3:4. Obwód trapezu jest równy 70 cm. Oblicz długości podstaw tego trapezu. BARDZO WAS PROSZĘ O CHOCIAŻ MINIMALNĄ POMOC...

Narysuj dokładnie, to \"ruszysz z miejsca\" :) Ode mnie podpowiedź do pierwszego: Zwróć uwagę, że jest to trójkąt rozwartokątny, zatem przy podstawie 10cm będzie wpisany w tak duże koło w sposób dość specyficzny. Długość ramienia wyjdzie coś koło 26^0.5. Pole chyba 5 (tak trochę z pamięci). Obliczenia zrobisz sama :) No, jeszcze tylko 11 ;)

Ja ci podpowiem 4: W każdym trapezie (równoległoboku też) suma kątów przy jednym ramieniu wynosi 180. skoro kąt rozwarty ma 150, to kat ostry musi mieć 30. Podstawa ma np 7cm to bok równoległoboku ma 6cm. Jak opuscisz wysokość na bok o długosci 7cm, to otrzymasz trójkąt prostokatny o kątach 30, 60 i 90 stopni. To połówka trojkąta równobocznego. czyli wykorzystując wzór na wysokość trójkąta rownobocznego możesz policzyc wysokość równoległoboku. A jak masz wys równoległoboku, to P=a*h Narysuj sobie pomocnicze rysuneczki do kazdego zadania i duzo rzeczy odczytasz z nich wykorzystując wzory.

No i jescze może wskazóweczki do 10: Pole równoległoboku = a*h Niezależnie jak obrócisz ten równoległobok. ważne, żeby jeden bok brac za podstawe i przemnażać to przez wysokość opuszczona na ten bok. Załózmy, że wysokość 2cm jest opuszczona na bok o dł x, a 4cm na bok o dł y. To pole wynosi z jednej strony 2x a z drugiej 4y, czyli 2x = 4y, bo to przeciez cały czas ten sam równoległobok, tylko go obracasz. Do tego równania dopisujesz drugie równanie na obwód równoległoboku, jesli boki maja długości x i y i masz prosty układ równań. Tyle ode mnie. Nie rozwiążę za ciebie. Musisz sama się trochę pomęczyć. :-)

Gość Ja Też Proszę o pomoc
Boki równoległoboku ABCD mają dł. 5cm i 8 cm. a kąt między nimi ma miarę 30 stopni. Boki równoległoboku KLMN mają dł.10 cm i 16 cm. a kąt między tymi bokami ma miarę stopni. Czy równoległoboki ABCD i KLMN są podobne? proszę pomóżcie mi!