Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezka sprawa

Czy jest na forum lekarz ?

Polecane posty

Gość ciezka sprawa

Mam taki probem, mianowicie odczuwam duzy bol w okolicach krzyza z lewej strony kilka centymetrow od kregoslupa. Od miednicy do gory jakies 10-15 cm. Nie jest to miesien ,ani bol spowodowany jakims urazem. Boli to mnie tylko w nocy gdy leze oraz gdy palcem uciskam to mniejsce. Mam z tym problem od miesiaca. Mieszkam za granica i zanim wybiore sie do specjalisty i wydam kilaset dolcow za wizyte chcial bym sie mniej wiecej dowiedziec czy sam moge temu zaradzic. Z gory dzieki za odp.

Gość za ciężka sprawa...
nawet dla lekarza:( mnóstwo może być przyczyn:o tego bólu ....... radzą jednak udać się o pomoc do lekarza.

Gość doug
Hej ! ja jestem lekarzem, tez mieszkam US :) Naprawde ciezko mi cokolwiek stwiedzicbez badania. Byc moze jest to ucisk na nerw, spowodowany uciskiem kregu, moze wynikac np ze skrzywienia kregoslupa. Moze wypada Ci krazek mdzykregowy. Mysle ze jesli bardzo Tobie dolega ten bol, to udaj sie do lekarza. Mysle ze zrobia Ci od razu MRI. Mam nadz ze wszystko sie pozytywnie wyjasni dla Ciebie. Pozadrawiam D

Gość stara lekara
No dobra ja sprobuje Ci pomoc (chociaz bez badania przedmiotowego naprawde ciezka sprawa. 1. w jakim mniej wiecej jestes wieku? 2. czy mozesz zobaczyc za pomoca lusterka jak wyglada skora w tym miejscu? np jest zaczerwieniona lub nie, czy widac jakas wypuklosc, czy skora jest gladaka w tym miejscu, obecnosc krostek, pechcerzykow, szczegolna wrazliwosc (lub wyraznie zmniejszona) na dotyk skory w tym miejscu? czyskora jest zgrubiala w tym miejscu? 3. kiedy to pierwszy raz zauwazyles i w jakich okolicznosciach? Jezeli bylo to w nocy to przypomnij sobie czy poprzedniego dnia cos Ciebie np nie ugryzlo? jakas wyprawa do lasu? walnales sie o cos tylko zapomniales bo np. nie za bardzo wtedy bolalo? 4. czy byles chory na cos w ciagu ostatniego miesiaca (np goraczka?) lub na krotko przedtym jak zaczales odczuwac bol? 5. Czy masz tendencje do tradziku takiego z cystami i podkornymi grudami ? 6. czy jest cos w cigu nocy co sprawia, ze bol sie zmniejsza np. zmiana pozycji? w jakiej pozycji boli najbardziej a przy jakiej najmniej? 7.czy odczuwasz, ze bol jest ciagle taki sam odkad go zauwazyles po raz pierwszy czy tez pogorszyl/polepszyl sie od tamtego czasu 8. czy umiesz odczuc tn bol przy prybraniu odpowiedniej pozycji w ciagu dnia np, wyginajac sie w ktoras strone, lub uciskajac to miejsce? 9. jaki wielkie jest bolace miejsce? 10. czy cierpisz na jakies inne doleglwosci (nawet takie ktore wydaja ci sie kompletnie z tym nie zwiazane) lub masz jakies choroby chroniczne, lu przechodziles jakies powazne chotoby w zyciu wymagajace hospitalizacji? To tyle na poczatek.

Gość stara lekara
czy bol gdzies promienuje czy jest wyraznie ograniczony do okreslanego miejsca. jak bys opisal bol: klujacy, tepy, pulsujacy, ostry, pieczacy itp?

Gość moge ja tez o pomoc poprosic
mam bol od ponad roku w kregoslupie !! bylam kiedys u lekarza. powiedzial ze kregoslup jest prosty i wszystko ok. a ja mam taki bol czasami jakby mnie cos ugryzlo.mrowienie i klocie. strasznie to boli. 4 cm od karku. zawsze ten sam pkt . i martwie sie , bo dla mnie to dziwne ze zawsze w tym samym miejscu.... prosze lekarzy o wypowiedz. zostawic to tak czy isc do innego lekarza? czasami to na prawde bardzo boli. ps tez mieszkam za granica

Gość ciezka sprawa
No to tak : Podczas snu boli mnie tylko w momecie kiedy przekrecam cialo na 2 strone i podnosze przy tym reke. Jest to bol przypominajacy uklucie bardzo bolesne. Ciekawe jest to ze gdy dotykam wiekszy obszar w miejscu gdzie mnie boli to nic nie czuje w momecie gdy dokladnie dotkne tego miejsca palcem , boli jak cholera.

Gość ciezka sprawa
zaczelo mnie to bolec jakies 4 tyg temu ,gdy siedzialem na sofie i gwaltownie wstalem . Przez jakies 3 godz po tym incydecie nie moglem chodzic. Po jakims czasie bol ustal ,ale kilka dni pozniej gdy jechalem samochodem , kichnalem podczas jazdy i wtedy myslalem ze sparalizuje mnie ten bol i musialem sie zatrzymac samochodem na poboczu bo nie moglem prowadzic z bolu. Jeszcze ktos zapytal o wiek mam 28 lat i nie mialem w zyciu problemow ze zdrowiem ,ani zadnych urazow.

Gość stara lekara
do moge ja tez o pomoc poprosic: podaj dokladniejszy opis przypadku: spojrz na liste pytan, ktore zadalam koledze z bolem plecow i postaraj sie odpowiedziec na nie jak najdokladniej.

Gość stara lekara
do ciezka sprawa: piszesz, ze bol 18 cm od miednicy ale nie widze jak jestes zbudowany: spojrz no na jakas fotke e szkieletem i na tej podstawie powiedz czy to czesc ledzwiowa czy krzyzowa (lumbar vs sacral) i powiedz dokladnie ile cm w linii prostopadlej od kregoslupa. Aha te objawy w nodze zaraz jak poczules ten bol w kregosupie miesiac temu: czy to byl taki 'shooting pain' jakby w dol nogi? Jezeli tak, ktora strona uda, kolana, palcy u stopy ? Czy raczej zamiast bolu nie mogles ruszyc noga bo po prostu tak jakbys nie mial sily nia ruszyc. Dretwienie nogi, plecow? Opisz jeszcze bol przy tym jak kichnales: co bolalo? noga czy plecy i jaki rodzaj bolu? Czy w tej chwili na co dzien odczuwasz, ze bol w jakis sposob cie ogranicza np: nie mozesz sie przychylac, skrecac tulowia na jedna strone? czy tak jak pisales zupelnie tego nie odczuwasz na codzien, nie masz zadnych ograniczen ruchowych w ciagu dnia? Napisz czy odczuwasz pogorszenie tej dolegliwosci odkad to sie stalo, nie widzisz zadnej zmiany, lub jest chociaz miala zmiana na lepsze jesli chodzi o bol? Ile jeszcze bedziesz za granica - chodzi o to za ile wracasz do POlski zeby ciebie mogl obejrzec lekarz?

Gość stara lekara
do do moge ja tez o pomoc poprosic: opisz jakie badania juz mialas robione: przeswietlenie, MRI?