Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Mija

kiedy drugie dziecko?

Polecane posty

Gość Mama Mija

Witam was wszystkie. Jestem mamą dwu letniej dziewczynki. Pół roku temu wróciłam do pracy bo postanowiłam pierwszy rok życiam mojej córy spędzić z nia w domu. Od pewnego czasu mąż jak i rodzina zaczynają mi napomykać, że przydałoby się drugie dziecko. Mówią, że najlepiej jak dzieci wychowują się razem i nie ma między nimi zbyt duzej różnicy wieku. ja owszem rozumiem wszystkie wysuwane argumenty, nawet sama powoli zaczynam myśleć o dziecku bo brakuje mi niemowlaka, moja córa to już w końcu duża panienka.tylko nie wiem czy to nie za wcześnie, czy starać się już czy poczekac jeszcze rok. Nie wiem czy wszystkie mamy mają taki dylemat przed powtórną ciążą, czy tylko ja jestem jakaś dziwna. Pamiętam, że decyzja o zajściu w pierwszą ciążę nie sprawiała mi aż takiego problemu, i co ja mam zrobić :(

rozważyć dokładnie wszystkie za i przeciw...ja tak zrobiłam i niedługo zaczynamy staranka o drugiego bobaska (mała ma 10 miesięcy), bo w naszym przypadku przeważyły argumenty na tak:)

Gość ale number.............
My mielismy plany ze trojka dzieci co 2 lata. Teraz jest wlasnie maj i powinnismy zaczac staranka o drugiego bobasa (synka poczelismy wlasnie w maju 2 lata temu). No i ja jak najbardziej bym chciala, bylabym gotowa na to nawet wczesniej, gdyby... nie fakt, ze nasz 15-miesieczny brzdac nadal budzi nas w nocy, je itd... Jestem wciaz zmeczona i niewyspana.... Dlatego kilka miesiecy chcemy poczekac...

Gość ja tez mam zamiar zrobić
tak ze 2 dzieci będzie rok po roku (o ile bozia da) a 3 będzie 3-4 lata później

przed ciążą też planowaliśmy 2 po urodzeniu Synka była zmiana mieszkania, wakacje, zmiana auta i takie podobne "ważne" sprawy.. i tak nam zleciało, Syn niebawem kończy dwa latka i przyznam że jak patrze jaki Synek jest samodzielny, ładnie w nocy śpi sam w swoim pokoju; do tego teraz zaczynamy poznawać świat - basen, zoo, place zabaw, bawalnie, stadnina koni, staw itp - zupełnie inne bardziej "dorosłe sprawy" - to przyznam że normalnie mi się nie chce.. dlatego podziwiam Cię :)

a ja mam 6 letnią córke jak narazie jedynaczkę :) i tez niebawem zaczynam staranka o drugie dziecko :) powiem wam ze nie załuje ze bede miała taką róznice wieku , córka jest juz duza i umie sie sama sobą zająć , ma juz swoje kolezanki , nie wymaga juz tyle uwagi \' a jak sie pojawi drugie dziecko to bede miała tyle czasu do pswiecenia co córce :) córa jest na tyle juz duza ze bedzie mi napewno pomagała :) ja np nie chciałam miec jedno przy drugim ,

Włąśnie tym się martwię, że mając drugie maleńkie dziecko nie będe mogła poświęcić córce tyle czasu co teraz. wiadomo, że starsze dzieci nie wymagają tak dużo uwagi ale moja Julka jest całkowicie córunią mamusi i cokolwiek robię jest przy mnie. A teraz kiedy wróciłam do pracy to się jeszcze nasiliło kiedy wracam do domu to nawet jak obiad gotuję to przy mnie siedzi. Nie wiem czy drugie dziecko nie wywoła u niej zazdrości o mame

Włąśnie tym się martwię, że mając drugie maleńkie dziecko nie będe mogła poświęcić córce tyle czasu co teraz. wiadomo, że starsze dzieci nie wymagają tak dużo uwagi ale moja Julka jest całkowicie córunią mamusi i cokolwiek robię jest przy mnie. A teraz kiedy wróciłam do pracy to się jeszcze nasiliło kiedy wracam do domu to nawet jak obiad gotuję to przy mnie siedzi. Nie wiem czy drugie dziecko nie wywoła u niej zazdrości o mame

Gość tak to już jest
hej powiem ci że jo mom 6 miesięcznego bobaska i myślę juz o następnym, tak do pół roku już chce być w ciąży. ja nie pracuje .

my chcielismy miec roznice 3 lata a bedzie 2,5 :) nie zaluje, moj syn skonczyl juz 2 lata i nie jest typowym synkiem mamusi, nie siedzi przy mnie non-stop, potrafi zajac sie sam na podworku przed domem, albo we wlasnym pokoju pobawic sie nawet jak przychodza do mnie kolezanki z malymi dziecmi nie jest zazdrosny ze ktores z nich trzymam czy bawie sie z nim, potrafi nawet przyniesc swoje zabawki a mlodszym zawsze podaje usilnie smoczki :-P jak Twoja corcia bedzie starsza to zacznie sie przedszkole, szkola i inne dylematy, jak pogodzic malutkie dziecko ze starszym itp jezeli chcesz zeby dzieci chowaly sie razem i mialy jakis kontakt ze soba to duzo czasu Wam nie zostalo :)

Gość
tylko nie czekaj ze swoja decyzja 11 lat , tak jak ja to zrobilam teraz bede miala dwie skrajnosci w domu , zobaczymy jak to bedzie

zawsze chciałam mieć dzieci jedno po drugim ale musiałam odczekać po cesarskim cięciu .zaczeliśmy się starać rok temu robiłam badania i ciąża się nie pojawiała .w tym miesiącu okres mi się spóżnił i zrobiłam test pozytywny.nie radzę czekać bo jak w moim przypadku niebyło to łatwe i długo trwało .(w pierwszą ciążę zaszłam poi 3 mies prób.)musisz działać instynktownie ja czułam że to niebędzie takie proste.

My z mężem napewno chcemy mieć 2 dziecki. Nasz synek ma teraz 3,5 roczku, od września idzie do przedszkola (jak narazie ja z nim siedze w domku) a ja bym chciała isc do pracy. No i też nie wiemy jak to z 2 dzieckiem... bardzo chcielibyśmy już no ale potrzebne są pieniądze. Może za 2 lata się zdecydujemy...a może wcześniej :-)

Gość Mama styczniowa 2007
Mam ten sam dylemat, córcia ma 15 miesięcy, jest pieszczochem i wymaga uwagi, w domu jest ciągle przy kims z nas, częściej przy mnie. Nie chcę dużej róznicy wieku, ale i nie chcę, by któreś z dzieci odczuło zmniejszenie uwagi dla niego z mojej strony (no wiadomo, ze mowa o starszej córci), rozsądek nakazuje już pomyśleć, zwłaszcza, ze o córe starałam sie 9 miesięcy, ale rozum zaprzecza, zwłaszcza, ze będą zmiany u nas w pracy, zmiana własciciela ... no i dylemat, co robić ... chcę i się boję, ze ta decyzja wpłynie na sytuację materialną rodziny (a nie zarabiamy kokosów,owszem, nie biedujemy, ale do powiedzenia "mogę sobie na wszystko pozwolić" mi daleko).