Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzialenaaa

czy ktos zna sie na prowadzeniu ksiegi przychodow i rozchodow?

Polecane posty

Gość madzialenaaa

bardzo bym prosila osoby ktore znaja sie na ksiegowosci oraz podatkach o pomoc... a mianowicie mam pytanie jaka jest kwota wolna od podatku 586,85 zl ??? czy ona pozostaje bez zmian? w kazdym miesiacu ta kwote mozna odliczyc? chcialabym pomoc wujkowi ktory zalozyl firme

Gość madzialenaaa
dziekuje :) pozwolisz ze Cie pomecze jeszcze troszke?;) tzn ze ta kwote skoro w marcu odliczyl tzn ze za kwiecien juz nie mozna??? suma przychodu za marzec i kwiecien musi byc... od niej odjac koszty i to wychodzi dochod? z tego wyliczamy 19% i co dalej z tym podatkiem? nie ma juz zadnej ulgi? z kazdym kolejnym miesiacem sumuje sie wszystkie dochody? czyli wychodzi na to za co miesiac bedzie wiecej tego podatku? pewnie pogmatwałam wszystko :/ ale ja rowniez chcialabym pomoc...

Załóżmy, że przychód co miesiąc wynosi 5.000 zł, koszty 1.000 zł, składka ZUS społeczna 500 zł, zdrowotna 200 zł. styczeń a) przychód: 5.000 zł b) koszty: 1.000 zł c) dochód (a-b): 4.000 zł obliczenie podatku: 4.000 zł - 500 zł (ZUS społ.) = 3.500 zł (podstawa opodatkowania) 3.500 zł x 19 % - 586,85 zł (kwota wolna) - 200 zł (ZUS składka zdrowotna) = mniej niż zero, więc podatku nie płacisz . luty a) przychód: 10.000 zł (suma styczeń + luty) b) koszty: 2.000 zł (suma styczeń + luty) c) dochód (a-b): 8.000 (suma styczeń + luty) obliczenie podatku: 8.000 zł - 1.000 zł (ZUS społ. suma styczeń + luty) = 7.000 zł (podstawa) 7.000 zł x 19 % - 586,85 zł (kwota wolna) - 400 zł (ZUS zdrow. suma styczeń + luty) = 343 zł (podatek zaokrąglony do pełnych zł) Od tego należy jeszcze odjąć cały podatek już zapłacony od początku roku, a że w przykładowym styczniu podatku nie było, więc nic się nie odejmuje. Marzec i następne m-ce: zawsze wszystko się sumuje od początku roku, poza kwotą wolną od podatku, która jest jedna na cały rok :)