Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmanipulowana

NLP, czy te metody są fair??? jak myślicie????... hhhmmm

Polecane posty

Gość zmanipulowana

NeuroLingwistyczne Programowanie Powstało na początku lat 70-tych w Stanach Zjednoczonych. Jest zestawem technik skutecznej komunikacji słownej i pozawerbalnej, osobistej zmiany człowieka, oraz kontroli stanów emocjonalnych. Sposobem doskonalenia własnych zdolności, podnoszenia motywacji, wpływania na siebie i innych. Bardzo użyteczną, nastawioną na praktyczne zastosowania metodą, łącząca w sobie elementy psychologii, lingwistyki i zarządzania. http://uwodzenie.com/ http://www.nls.pl/ http://www.uwodzenie.up.pl/

Gość ---Gosia---
Kamil, to Ty???:>:P

Gość to bujda na resorach
nie dziala i tyle, bo znam ludzi którzy próbowali. Pierdoly majace na celu zasilic konto trenerów od psychomanipulacji :o

Gość to bujda na resorach
a tu cytat z tej stronki: "Czesc! Jestem Yebi, ja tu tylko sprzątam :-) Niedawno olałem swoja robotę i parę innych spraw aby w pełni poświecić się temu co mnie pasjonuje czyli wyrywaniu lasek! " :o

Gość mie są fair gdyż ich założenie
to pozbawienie kogoś wolnej woli, wolnego wyboru, suwerennej decyzji... Działają tylko na słabeuszy i tych, którym wszystko jedno jakiej jakości będzie ich życie Krótko i węzłowato: tfu :classic_cool:

Gość
Haha, mitologia. Do NLP trzeba ciszy, spokoju i woli podmiotu terapi. A tak to co najwyżej mozna słówka składać, że wywarły większy efekt :D Ot, "kup nasz wspaniały podręcznik, a wsztkie/cy będą twoi/je"

"Niekiedy uważa się, że takie słabe bodźce nie powodując świadomej refleksji, czynią nas bezbronnymi, gdyż nie możemy się obronić przed zawartą w przekazie sugestią. W efekcie sugestia ta mogłaby być traktowana jako własna myśl lub zalążek pomysłu bądź pragnienia, podobnie jak w przypadku sugestii hipnotycznej." Ja myślę ze może trzeba włożyć w to troche wysiłku ale można się nauczuć manipulacji, niestety.

Gość
baranki na mojej głowie => za przeproszeniem co ty pierdolisz? Weź poczytaj trochę fachowej literatury na ten temat i nie ośmieszaj się. :o Znaczy że co facet Cię sadza na fotelu i wyświetla film z wkomponowanymi wcześniej obrazkami wyświetlanymi przez 0,07 sekundy? Litości...

Podajesz jeden z najczęściej przytaczanych przykładów działalności podprogowej :P a takowych jest wiele.... to nie tylko wyświetlana przez ułamki sekund reklama ale też zapachy słowa gesty.... Czytam dużo bo akurat ten temat mnie interesuje :))

Gość
Kobieto piszesz o działaniach fizycznie niemożliwych. Podaj autora, jego macierzystą uczelnię i inne jego publikacje, bo sam bym rad poczytać te mądrości :o

Gość
Poza tym - Neuro LINGWISTYCZNE Programowanie. Ehhh. Eksperci... :o

Gość mie są fair gdyż ich założenie
Apostoł Nienawiści (apostol_nienawisci@o2.pl) Haha, mitologia. Do NLP trzeba ciszy, spokoju i woli podmiotu terapi. Pięknie ujęte :D, :D, :D W tym kontekście jednak użyłabym słowa PRZEDMIOTU terapii. Same założenia NLP pozbawiają go podmiotowości

Gość
Częściowo racja - ale nie każdy sam się terapeutyzuje. Są tez terapeuci pracujacy z klientem :P

Gość
A sorka za szybko przeczytałem. Racja. Mea maxima culpa.

Gość ja też słyszałam
O badaniach które miały na celu sprawdzenie jak na facetów działają zapach i okazało się ze większą sympatią darzyli te kobiety które miały w nucie zapachowej coś co kojarzy się z jedzeniem :)) Słyszałam tez o jakichś taśmach które były puszczane od tyłu... :O ale nie specjalnie załapałam o co chodziło :P

Gość
Już sobie wyobrażam te linie zapachowe: maślanka, jajecznica na boczku (choć czasem chyba wystarczy sama jajecznica - boczek sam się znajdzie :P ), schabowy + setka :P

Dr Iwona Werner Instytut Psychologii Akademia Bydgoska O pewnym (u)ważnym aspekcie percepcji podprogowej Nie każdy bodziec powodujący wzbudzenie neuronalnej aktywności kory mózgowej może być świadomie postrzegany, tym niemniej może on powodować adekwatną reakcję ruchową. Gdy ekspozycja bodźca takiego jak słowo czy obraz (tzw. bodźca poprzedzającego) powoduje, że przetwarzanie następnego bodźca jest ułatwione lub utrudnione, mówi się o efekcie prymowania (priming effect). Zjawisko prymowania występuje również wówczas, gdy bodziec poprzedzający zostaje zamaskowany i nie osiąga poziomu świadomości. Jakkolwiek zjawisko to znane jest od bardzo dawna, to wciąż niepoznana została jego natura. Przede wszystkim nie wiadomo, jakie informacje dostarczone wraz z bodźcem poprzedzającym są wystarczające do uruchomienia procesu prymowania. Celem przeprowadzonych badań było określenie części warunków, w których bodźce podprogowe mogą wywierać wpływ na reakcje motoryczne. W tym celu zastosowano specyficzną metodę maskowania bodźców, a mianowicie maskowanie przez stłoczenie. Zjawisko stłoczenia (crowding effect) definiuje się jako niemożność rozpoznania cech peryferyjnie położonego, otoczonego przez dystraktory bodźca, przy zachowanej zdolności do detekcji tegoż bodźca. Sprawdzano zatem czy bodziec, który ze względu na efekt stłoczenia nie może zostać wyodrębniony przez uwagę, ale który jest przetwarzany co najmniej do poziomu pierwszorzędowej kory wzrokowej (He, Cavanagh & Intriligator, 1996) może wywierać wpływ na system ruchowy. Wyniki siedmiu doświadczeń z pomiarem czasów reakcji pokazały, że w warunkach stłoczenia bodźców nie jest możliwe prymowanie reakcji ruchowej. Natomiast silny efekt prymowania był obecny, gdy usunięto dystraktory - gdy bodziec poprzedzający nie był maskowany oraz gdy zastosowano maskowanie wsteczne. Uzyskane rezultaty zinterpretowane zostały w ramach koncepcji przestrzennej rozdzielczości uwagi (Intriligator & Cavanagh, 2001): aby cechy bodźca mogły zostać efektywnie przetworzone (nawet poza świadomością) muszą najpierw zostać wyodrębnione przez uwagę. Jeżeli struktura bodźca nie może zostać wyodrębniona przez uwagę (np. ze względu na obecność dystraktorów), nie jest możliwa dalsza analiza bodźca prowadząca do zainicjowania adekwatnej reakcji. Wyniki sugerują zatem, że warunkiem wystąpienia prymowania reakcji ruchowej jest wyodrębnienie cech bodźca poprzedzającego przez uwagę. Wyniki przeprowadzonych badań można także potraktować jako głos w toczącej się obecnie dyskusji nad naturą procesów automatycznych (por. np. Ohme, Jarymowicz & Reykowski, 2001; Ohme & Jarymowicz, 2002). Za jedno z podstawowych kryteriów odróżnienia przetwarzania automatycznego od kontrolowanego uznaje się stopień zaangażowania uwagi. Chociaż początkowo zakładano, iż procesy automatyczne nie wymagają udziału uwagi (Posner & Snyder, 1975; Shiffrin & Schneider, 1977), to współcześnie ten pogląd został zmodyfikowany i zazwyczaj przyjmuje się, że procesy automatyczne charakteryzują się jednak pewnym zapotrzebowaniem na zasoby uwagi (por. np. Di Lollo et al., 2001; Maruszewski, 2001), które w zależności od stopnia automatyzacji może być mniejsze lub większe. Stopień automatyzacji efektu prymowania wydaje się bardzo wysoki. Zgodnie bowiem z przyjętą przez Shiffrina i Schneidera (1977) charakterystyką automatycznego przetwarzania informacji, proces prymowania przebiega szybko, bez poznawczego wysiłku, nie podlega intencjonalnej kontroli i nie angażuje świadomości. Rezultaty moich badań wskazują, że aby nawet proste cechy bodźca mogły zostać efektywnie przetworzone (tutaj: aby mogły przygotować system motoryczny) muszą najpierw zostać wyodrębnione przez uwagę. Jeżeli struktura bodźca nie może zostać wyselekcjonowana przez uwagę, nie jest możliwe dalsze efektywne przetwarzanie bodźca. Tak więc do uruchomienia procesu silnie automatycznego konieczne są odpowiednie zasoby uwagi (tutaj: odpowiednia przestrzenna rozdzielczość uwagi). Współcześni badacze coraz częściej podkreślają znaczenie uwagi dla świadomej percepcji. Nieliczne są natomiast przesłanki dotyczące roli uwagi dla percepcji podprogowej. Z badań He et al. (1996) wynika, że aktywacja kory V1 nie jest wystarczającym warunkiem dla powstania świadomego perceptu. Rezultaty przeprowadzonych badań uzupełniają ten wniosek o stwierdzenie, iż aktywacja pierwotnej kory wzrokowej jest niewystarczająca także dla rozpoczęcia procesu przygotowania reakcji ruchowej, gdyż bodziec poprzedzający może prymować tylko wtedy, gdy zostanie wyodrębniony przez uwagę. Podsumowując, uwaga jest konieczna nie tylko dla \"świadomej\" percepcji, ale także dla przebiegającego poza świadomością procesu prymowania. Nota o autorze: 1993-98: studia psychologiczne Uniwersytet Śląski w Katowicach 1998-: asystent w Instytucie Psychologii Akademii Bydgoskiej 2005: doktorat pt. \"Prymowanie w warunkach stłoczenia bodźców\", promotor: Prof. dr hab. Piotr Jaśkowski, recenzeci: Prof. dr hab. Anna Grabowska, Prof. dr hab. Tadeusz Marek.

Gość
A teraz znajdź mi w tym tekście, co wspólnego ma percepcja podprogowa z NLP?

Wydawnictwo Naukowe PWN percepcja podprogowa (ang. subliminal perception), zjawisko polegające na tym, że ludzie zachowują się tak, jak gdyby coś spostrzegli, podczas gdy test detekcji świadczy o tym, że bodziec nie przekracza progu wrażliwości zmysłowej.

NLP jest dobre jako UZUPEŁNIENIE pracy nad sobą, pogłębiania relacji z innymi, poznawania samego siebi. Uzupełnienie pracy nad sobą. Jeśli NLP zastępuje to wszystko - to jest jawny samogwałt na własnej psychice. To tak, jakby sportowcowi wmawiac, że zamiast cięzkiego treningu sportowego wystarczy się dobrze przed startem zmotywować i nie przejmować się, że inni sa lepsi, bo długo trenowali.:)

Gość
Przeczytaj też co poprawiająca mnie pomarańczka napisała. Pieprzysz, żeby pieprzyć. :o

Marketing perswazyjny. 25 niezmiennych praw skutecznej perswazji w tekstach marketingowych Piotr Łabuz, Marcin Urbański jak napisać skuteczną ofertę handlową w mailingu i na stronach WWW, jak zbudować przekonujące hasło reklamowe z wykorzystaniem najnowszych technik wywierania wpływu i perswazji (NLP i YAN System), jak ofiara perswazji reaguje na różne techniki manipulacji stosowane w tekstach marketingowych, jak stworzyć komunikat, który odbiorca zaszufladkuje w głowie tak, jak tego chcesz, jak kształtować opinię innych ludzi za pomocą słowa pisanego, jak podsuwać innym motywy do działania, jak mówić jedno, by przekazywać drugie, jakie słowa wzbudzają czujność. ____________________________________________________ SZTUKA PERSWAZJI, czyli język wpływu i manipulacji Andrzej Batko "Sztuka perswazji, czyli język wpływu i manipulacji" to unikatowy podręcznik, odsłaniający kulisy manipulacji, której jesteśmy poddawani przez polityków, prawników i speców od marketingu. Retoryka to sztuka znana i stosowana od dawna, ale dopiero teraz, w dobie ogromnej konkurencji na rynku, jej atuty są coraz częściej wykorzystywane w roli narzędzia służącego do wpływania na opinie innych. _____________________________________________________ Perswazja i NLP. Wideowarsztaty Andrzej Batko Perswazja to sztuka, którą możesz opanować! Wczuj się w atmosferę szkoleń i warsztatów NLP Poznaj sekrety manipulacji Opanuj techniki perswazji Naucz się wpływać na ludzi NLP (neurolingwistyczne programowanie) jest dziedziną, która dzięki wykorzystaniu najnowszej wiedzy z zakresu psychologii, komunikacji i neurologii pozwala: kontrolować własne stany emocjonalne (pozbywanie się lęku, stresu, fobii), wpływać na myśli i zachowania innych ludzi (przekonywanie ich do swoich pomysłów, łatwiejsze nawiązywanie kontaktów). jak "zaprogramować" własny umysł; jak "zaprogramować" i kontrolować umysł drugiego człowieka; w jaki sposób możesz uzyskać wpływ na swoją przyszłość; co zrobić, by zmienić własne reakcje emocjonalne; dlaczego niektórzy ludzie z łatwością odnoszą sukcesy i osiągają to, czego pragną; jak skuteczniej się komunikować, aby być rozumianym i rozumieć innych; czy naprawdę można trwale pozbyć się fobii w ciągu 15 minut; co to są osławione "kotwice". _______________________________________ NLP. Wpływ na siebie i innych Andrew Bradbury Programowanie neurolingwistyczne (NLP) jest jednym z najpotężniejszych narzędzi w sztuce komunikacji. Dostarcza technik i strategii perswazji, wywierania wpływu na siebie i innych. Aby skutecznie je stosować, konieczne jest dogłębne zrozumienie rzeczywistych procesów zachodzących podczas porozumiewania się. Dzięki NLP można maksymalnie zwiększyć korzyści płynące z kontaktów interpersonalnych, i to nie tylko na gruncie zawodowym. Każdy, kto zrozumie założenia NLP, opanuje podstawowe techniki i nauczy się wykorzystywać te informacje w sposób efektywny, może oczekiwać znaczącej poprawy zarówno w relacjach zawodowych, jak i prywatnych. Ta książka, zawierająca wiele praktycznych przykładów i ćwiczeń, pomoże Ci osiągać lepsze rezultaty w pracy. Nauczysz się: definiowania właściwych celów i kierunków działań; budowania korzystnych relacji ze współpracownikami i partnerami w interesach, modelowania sposobu myślenia w taki sposób, aby osiągnąć większą samokontrolę i kierować własnymi zachowaniami. Jeżeli dążysz do doskonałości w procesie komunikacji, sięgnij po tę książkę. Znajdziesz w niej omówienie technik NLP, które pomogą Ci w budowaniu relacji międzyludzkich. Andrew Bradbury jest wysoko wykwalifikowanym psychologiem społecznym i członkiem Association for NLP. Jest autorem książki Jak zorganizować prezentację, opublikowanej w Polsce przez Onepress.

może i pieprzę :P a może nie :P Mądarala się znalazł :)) Przynajmniej nie twierdzę że moje poglądy są jedyne i słuszne :P Ja mam takie a Ty możesz mieć inne :)) Ja uważam że można wpływać na świadomość ludzi przez bodźce wzrokowe, słuchowe itd.. bez ich wiedzy i woli a Ty możesz mieć inne zdanie :))

Gość Luckym
Według mnie mogą być fair, jednak wszystko zależy od zamiaru. Czytam wasze komentarze i większości NLP kojarzy się z psychomanipulacją i wywieraniem wpływu na innych. Jednak nie musi tak być, wiedz o NLP może pomóc nam samym, przede wszystkim na poziomie walki ze stresem, czy fobiami. To dobry sposób na nawiązanie nowych kontaktów, a przede wszystkim na przełamanie bariery, jeśli ktoś takową posiada. Zmniejsza lęk przed komfrontacją i dyskusją. Oczywiście zgodzę się z faktem, że można wykorzystywać go do swoich niecnych celów... Jednak każdy medal ma dwie strony.

Gość devil reject
Dlaczego te metody miałyby nie być fair ? To po prostu metody kontroli rozmowy, wpływania na opinie i zdanie innych, ot co. Myślę, że nie jest to niemoralne, choć - jak widać po opiniach na forach - wielu uważa, że to jednak amoralna "sztuka". Wszystko zależy od efektu, nie od zamiaru ;) "ważny efekt, nie intencje".

Gość to bzduuury
oglądałam miasto kobiet, w którym zaproszonymi gośćmi byli podrywacze od NLP i ich "trenerzy". no, banda frajerów, która żadnej dupy nie wyrwie. :D

Ech-czytałem sobie materuały z NLP, jakieś tam notatki z wykładów i ksiązkę jakiegos tam profesorka czy doktorka-niewiem czy to działa, a to czego tam uczą jest niczym odkrywczym. Ogólnie pusty smiech mnie ogarnął bo te ich \"metody\"... heh bez uczenia się NLP kązdy potrafi rozmawiac tak jak oni.

Gość papc
odkurzony >>>> nie chcialbym tu pomylic pojec, NLS czyli sztuki podrywania nie mam zamiaru komentowac bo wg mnie jest malo interesujące natomiast NLP, NLP jak ktos wspomnial zostalo opracowane jakies cwierc wieku temu, jako metody terapii, i do tego pierwotnie bylo wykorzystywane, teraz NLP to zebrane metody, techniki i sztuki najwazniejsze czy najbardzieprzydatene w codziennosci, to taki tool kit, nie trzeba sie uczyc calej psychologii , tylko przez Nlp dostaje sie taki zestaw skutecznych technik, oszczedzajac przy tym np czas i tak, uwaza NLP za etyczne, a w zasadzie nieuwazam zeby bylo nieetyczne