Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nin27

BADANIA PRENATALNE

Polecane posty

Gość nin27

Mam pytanie-czy przy kazdej ciazy lekarz pyta o chec wykonania badan prenatalnych czy to w zwiazku z moim krwiakiem i nieregularna budowa cialka zoltego..? Ponadto czy wiecie ile kosztuja takie badania i w ogole na czym polagaja? Bede bardzo wdzieczna za Wasze odpowiedzi! Milego dnia zycze!;)

Gość kitra
Badania prenatalne – badanie płodu przeprowadzone w okresie rozwoju wewnątrzmacicznego (w czasie ciąży), przed urodzeniem. Zadaniem badań prenatalnych jest wykrycie chorób wrodzonych i genetycznych. Badanie prenatalne (inwazyjne) zaleca się głównie kobietom po 35 roku życia, które są pierwszy raz w ciąży albo nie rodziły w okresie 2-5 lat.

Gość kitra
Badania prenatalne można podzielić na nieinwazyjne i inwazyjne. Pierwsze polegają najczęściej na pobraniu krwi matki i oznaczeniu w niej stężenia rozmaitych substancji, których poziomy odpowiadają poszczególnym wadom. Są całkowicie bezpieczne dla dziecka, ale nie dają stuprocentowej pewności (określają jedynie ryzyko wystąpienia wady u płodu). Do nieinwazyjnych badań prenatalnych zalicza się też USG wykonywane kilkakrotnie u niemal każdej kobiety w ciąży. W badaniach inwazyjnych nakłuwa się powłoki brzuszne, by dostać się do pęcherza płodowego. Pobrany w ten sposób materiał genetyczny można dokładnie ocenić i ostatecznie wykluczyć lub potwierdzić wadę. Badania te niosą jednak za sobą pewne ryzyko utraty ciąży. Nie należy ich więc robić, gdy prawdopodobieństwo wystąpienia wady jest minimalne

Gość nin27
wow!ale wyczerpujaca odpowiedz:) dzieki wielkie!:) ..a nie wiesz co z ta moja ciaza-czy lekarz wspomnial o badaniach prenat. ze wzgledu na ze jest zagrozona (krwiaki)? czy przez to mam duze ryzyko urodzenia dziecka z jakas wada rozwojowa? czy tez to ze wspomnial o takich badaniach jest normalnie w zakresie jego obowiazkow...? ..To mnie tez troche "gryzie".. Dzieki wielkie!:)

Gość nawiejka
te badania wykonuje się jeżeli jest jakieś ryzyko a nie w każdym przypadku

Gość nin27
aha:(

Gość nawiejka
ale spokojnie kobieto :D masz świetnego lekarza bo sam to zaproponował - większość zbywa temat lub olewa on chce wiedzieć czy wszystko ok czy jest powód do zmartwienia i co można z tym zrobić

Gość nawiejka
tzn - jak (odpukać) coś się okaże to można działać już w okresie płodowym a nie czekać do narodzin

Gość nin27
ok:)