Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buśka

szparagi

Polecane posty

Gość buśka

jak sprawdzić dokąd są zdrewniałe końce.? Czy obcinacie także po ugotowaniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość faszerowane pieczarki
to widać. przed włozeniem do wrzątku przycinam, potem nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość buśka
ja tez przycinam przed gotowaniem ok 3-4cm ale może to za mało ,bo po ugotowaniu mam jeszcze ok 3m zdrewniałe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Te drewno widać i nawet czuć jak je dotniesz - jewst twarde. Ja przed gotowaniem obicnam. Im starsze szparagi tym więcej drewna i bywają też gorzkawe że jeść się odechciewa :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość buśka
Dzięki za informacje. Będę musiała lepiej się przyłożyć do obcinania przed gotowaniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
te zdrewniale konce mozna odlamywac, tak na wyczucie, szparag sam sie zlamie tam, gdzie konczy sie twarda czesc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość buśka
Dzięki konczita za podpowiedź - myślę,że to najlepszy patent dla mnie. Spróbuje odłamywać końcówki. Bardzo lubię szparagi (szczególnie zielone),ale nie lubię na talerzu tych zdrewniałych - niejadalnych części.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A swoją drogą które szparagi powinno sie skrobać z wierzchu - białe czy zielone? Nie mam jeszcze dużego doświadczenia ze szparagami, a to najwyzszy czas zacząć ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zalamana juleczka24
ostatnio Karol Okrasa w swoim programie robil dania ze szparagami i zarowno biale jak i zielone trzeba skrobac/obierac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam kilka karp szparagów, więc nie kupuję, ale ja obieraczką do ziemniaków ścinam prawie 3/4 z wierzchniej \"powłoki\", nie obcinam i tak przygotowane, gotuję.A jak chcę ugotować zupę szparagową to odcinam czubki szparagów mniej więcej 6-7 cm, grubsze części kroje i gotuje razem z włoszczyzną, a prawie na koniec gotowania wrzucam te najbardziej miękkie części , bo króciutko się gotują.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki :) Na pewno spróbuję, ale narazie nie mam swoich, to muszę kupić, ale ciężko znaleźć czasem takie, które nadają się do kupienia :o jolkaza - a skąd masz roślinę? To się sieje, czy sadzi? Gdzie kupiłaś? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mella -->>> szparagi to jeszcze mój teść sadził karpy, kupione lub od kogoś dostał,to mogę ustalić, natomiast ja spróbowałam sama wyhodować karpy i udało się, ale jest to proces dosyć \"upierdliwy\" aczkolwiek możliwy.Hodowałam od nasion, które posiałam wczesną wiosną do doniczek, przez lato do późnej jesieni były w doniczkach, następnie przed zimą, te doniczki zadołowałam w ziemi, żeby nie przemarzły, a wiosną jak ruszyły ,wyrosły pędy zielone i pozwoliłam im rosnąć w wiecheć, później na następny sezon były jeszcze w doniczkach( zima itd..), z tym,że ich łęty jesienią ścięłam, tak samo jak stare szparagi. A już na następny sezon, wiosną, wykopałam spore dołki, zaprawiłam je obornikiem, przykryłam ziemią , robiąc w środku tego dołka kopczyk, wyjęłam , je z doniczek i \"korzenie \" rozłożyłam na tych kopcach i przysypałam ziemią. Ponadto szparagi sadzi się w rzędach, ale nad nimi musi być zrobiony nasyp z ziemi wymieszanej z piachem, lub jest możliwość prowadzenia ich na zielono tzn. nie robi się nasypów nad nimi i wyrastając od razu są całe zielone, a białe uzyskuje się z tzw. nasypów. Jeśli ten temat Cię interesuje służę dalszymi informacjami. Szparagi prawdopodobnie uprawiane są na pomorzu, ale generalnie u nas nie jest to jarzynka powszechna. Na pewno tego roku też będę miała nasiona, ale jak ktoś chce to uprawiać, to ja jednak proponuję kupić dorodne karpy .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chyba pora , zebym odezwała sieja - mieszkanka tzw. Zagłębia Szparagowego, czyli okolic Poznania :D Szparagów w sezonie jest tu mnóstwo i dlatego nie są jakoś koszmarnie drogie. Ja uwielbiam szparagi, więc jak tylko się pojawiają są u mnie w domu niemal codziennie. Jesli chcesz uniknąć zdrewniałych szparagów - staraj się kupować jak najświeższe i od razu przyrządzać. Szparagi surowe, które długo leżą na straganie czy w sklepie drewnieją. Najlepsze są w dniu zerwania - ścięcia. Następnego dnia będą już zdrewniałe. Jesli musisz je przechować, to przechowuj ugotowane, a nie surowe. Jesli jednak trafiłąś na szparagi z dużą cześcią włóknistą - zrób zupę: Ugoruj obrane szparagi w lekko osolonej wodzie. Wyjmij szparagi i odetnij miękkie czubki. Odłóż je. Dolne części szparagów rozdrobnij w blenderze, połącz z wodą po gotujących się szparagach i zaciągnij śmietanką. Wrzuć odcięte czubki. Podawaj z gorącym pasztecikiem (mięsnym lub grzybowym), krokietem lub paluszkami z francuskiego ciasta. Zupa jest bardzo łagodna, więc paszteciki mogą być pikantne. UWAGA - szparagi gotowane, podane w całości jemy rękoma, nigdy widelcem i nożem. Taka jest zasada, obowiązująca nawet w restauracjach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
biale szparagi sie obiera, zielone nie - i to wlasnie z zielonych mozna odlamac koncowke, z bialych trzeba odkroic, obieramy je obierakiem do np. ziemniakow (sa tez specjalne do szparagow) uwielbiam 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość buśka
Do Nyateneri - mieszkanki zagłębia szparagowego. Czy jest jakiś sposób aby poznać czy szparagi są świeże? Ja kupuję w supermarkecie lub na bazarku. Zazwyczaj stoją w jakimś naczyniu z wodą na dnie i są zabanderolowane. Jak mam rozpoznać czy są świeże, czy nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Świeży szparag jest gładki i jędrny. Jesli nie stoi w wodzie - sprawdź jego koncówkę, nie powinna być bardzo zasuszona. Jesli szparagi stoją w wodzie, też dokładnie obejrzyj końcówkę - przy zbyt długim staniu w wodzie nieco rozmięka. Poza tym pomacaj dolną część - często daje się wyczuć, ze zaczęła drewnieć. Najbezpieczniej jednak znaleźć sobie zaufanego sprzedawcę, o którym wiesz, że nie będzie wystawiał szparagów z poprzedniego dnia. Tak więc pytać zawsze, kiedy były ścinane i liczyc, ze powiedzą Ci prawdę. Z czasem nabierzesz wprawy w ocenie świeżości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aha - nigdy nie licz, że nabędziesz szparagi zupełnie bez zdrewnień. Takie szczęście miewa się rzadko. Dlatego kiedyś podawano zaledwie odcięte czubki, które są zawsze miękkie. Wyszło by Cię to jednak strasznie drogo. Tak więc staraj się kupic jak najświeższe, odcinać wyczuwalne zdrewnienie na końcach i opanowac sztukę "wysysania" szparaga ze zdrewniałej koncówki. Włókna , które zostaną w ręce odkładamy na bok i sięgamy po następnego szparaga. Przypominam - szparagi w całości jemy palcami. Widelcem można się posłużyć, jeśli podano nam same czubeczki, albo w ogóle małe kawałki (to drugie jest mniej prawdopodobne - chyba że w sałatce, bo szparagów się raczej nie kroi)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nyateneri - to może zdradzisz nam jeszcze, jak najbardziej lubisz jesć szparagi? Bo ja raz jadłam takie ugotowane i posypane bułką, ale chyba za długo czekały po ugotowaniu, bo jakies takie zwiędnięte troche były... :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jesli były zwiędnięte to raczej zbyt długo czekały na ugotowanie - wspomniałam wyżej o tym. Ja najbardziej lubię po prostu ugotowane w lekko osolonej wodzie i polane bułką tartą z masełkiem. Czasami robię też zupę wg przepisu , który podałam wyżej. Szparagi można też zapiekać pod beszamelem, układać na pizzy itd, ale i tak ja najbardziej lubię takie same z wody i z bułeczką. Albo nawet bez bułeczki (kiedy wyżeram z garnka :D) Aha, jesli zamierzasz przechowywać długo szparagi po ugotowaniu to wyjmij z wody - bo rozmiękną. Lepiej tę wodę przechować osobno i potem wrzucić szparagi drugi raz i odgrzać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moj ulubiony przepis to szparagi z wody podane z jajkiem na twardo, plastrami bardzo chudej wedliny (szynka lub kurczak), badz wedzonym lososiem, i ziemniakami z wody; wyglada to tak: na talerzu mamy szparagi, kilka kawalkow ziemniakow, jajko kazdy sobie sam rozgniata widelcem na pure, doprawia sola, pieprzem i galka muszk., na koniec polewa roztopionym maslem; jemy gryzac szparaga, biorac kawalek ziemniaka, zagryzajac wedlina i pure z jajka; niebo w gebie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość buśka
do Nyateneri - strasznie trudny ten Twój nic. Chciałam ci podziękować za wyczerpujące informacje nt. jak sprawdzać szparagi przed ich kupnem i kiedy są zdrewniałe bardziej. Ja bardzo lubię takie z wody - tylko ja dodaję od gotowania oprócz soli także trochę cukru. Po ugotowaniu wystudzam i podaję z majonezowym dipem i oczywiście jadam palcami - bardzo polecam. A tak na marginesie to zawsze wyjadam ze środka te zdrewniałe końce.Pychotka. Następnym razem spróbuję zupy z Twojego przepisu -pozdrowwionka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GlorianaAdukin
Często brakuje pomysłów jak je wykorzystac na szczęście pojawiła się pomoc czyli http://whatsup-gniezno.pl to właśnie tutaj ostatnio trafiłam na fajny artykuł o tym jak dobrze przygotować szparagi aby zjeśc je ze smakiem i rzeczywiście wyszło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zawsze można kupic też gotowe, w sklepie, te od frykasa sa bardzo dobre. U mnie szparagów je się naprawdę dużo! wiec bez takich ze słoika nie ma szans

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!! WON ze spamem goównasa!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×