Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nawonamonioza

Czy ktoś z Was.. miał raka odbytu?

Polecane posty

Gość nawonamonioza

Jeśli tak, to proszę powiedzcie czy udało się wam całkiem wyleczyć i.. i jak to wyglądało? I czy życie nie skróci się Wam.. o wiele lat?..

Gość nawonamonioza
Pytam ponieważ ja sama znalazłam się w takiej sytuacji i bardzo się boję..

Gość nawonamonioza
Mimo wszystko jeśli ktoś kto znalazł się w podobnej sytuacji odpowie, będę bardzo bardzo wdzięczna.... Później najwyżej moderatorzy wykasują:)

Brzechwa, rak to nie żarty. Mój ojciec też tak żartował, przestał, kiedy dogorywał w szpitalu na raka wielonarządowego. Do autorki. Pytanie - jak zaawansowany to rak i czy będziesz miała stomię, czy operację oszczędzającą? Ile masz lat? Jaki jest twój oólny stan zdrowia? Czy sa przerzuty? Nic nie piszesz, to jak ktoś ma ci coś sensownie odpowiedzieć ?

Gość nawonamonioza
To jest nowotwór odbytnicy

Gość nawonamonioza
Bo ja po prostu chciałam poznać wasze sytuacje Byłam dopiero u lekarza Stwierdził tylko tyle na razie, wiele nie powiedział. Mam 18lat.

Mój Tato miał zupełnie niedawno nowotwór jelita grubego i odbytnicy. Zdiagnozowany w momencie, kiedy pojawiła się krew w kale, czyli już nie tak wcześnie. Bardzo szybko poszedł po nóż, operacja wykazała korzystną lokalizację guza i obyło się bez stomii. Stosunkowo szybko doszedł po tej operacji do siebie. Szybko po niej rozpoczął cykl chemii (12 trzydniowych cykli, co dwa tygodnie), z przerwą sześciotygodniową na radioterapię. I chemię i radio zniósł stosunkowo dobrze, ale też jest człowiekiem silnym, o dobrej kondycji, pozytywnie myślącym, myślę, że to mu bardzo pomogło. Chemię zakończył całkiem niedawno, bo na początku kwietnia. Właśnie kilka dni temu miał kontrolną tomografię, która nie wykazała żadnych przerzutów, więc na dzień dzisiejszy można powiedzieć, że jest dobrze. Jutro wybiera się... połazić po górach:-) Oczywiście teraz co najmniej przez najbliższe 5 lat czeka go wzmożona czujność i badania, ale wszyscy wierzymy, że będzie dobrze i "przygoda" z rakiem jest zakończona. Powodzenia!!!

Gość ... miminka ...
powiedz mi proszę jakie miałaś objawy? i do jakiego lekarza się udałas? martwię się ostatnio bo przez ostatnie dwa miesiące b. często wypróżniam się z krwią tzn krew na papierze toaletowym i martwi mnie to bardzo. zwłaszcza że choruje na celiakię i mam podwyższone ryzyko zachorowania na raka jelit czy odbytu. mam nadzieję że wszystko będzie dobrze u Ciebie. jeśli to jest wczesnie wykryty rak to prawie nie ma powodów do obaw, trzymaj się cieplutko.

Miminko, krew w kale (świeża) to niepokojący objaw. Przez to mój tato trafił do lekarza i diagnoza była właśnie taka, nie inna. Uważam, że powinnaś się prędko skonsultować z lekarzem. Ostrożności nigdy za wiele.

Możesz zacząć od lekarza pierwszego kontaktu, który na pewno skieruje Cię do gastrologa. I nie martw się za bardzo, gdyż krew nie musi oznaczać od razu nowotworu. Może tylko masz podrażnioną śluzówkę jelit (w celiakii to chyba się zdarza?) lub jakies niegroźne polipy...

Dziewczyno, jestes młoda,masz silny organizm, dasz sobie radę. I myśl pozytywnie, to super ważne. Czy mogłabyś napisać, jak sie odżywiałaś?? Jak jelita grubego i odbytnicy jest dietozależny, choć ma też i podłoże genetyczne, ale u osoby tak młodej jak ty, to za wcześnie na działanie czynnika genetycznego. Jak jadłaś? Mięso, fast-foody, cola, żywnośc wysoko przetworzona?

Gość ... miminka ...
na początku myślałam że może jakaś żyłka pękła czy coś tam, i stwierdziłam że poczekam i nie bedę panikować. ale od dwóch miesięcy to się powtarza :/ pójdę do lekarza na pewno. jutro się zapisze. tylko powiedzcie mi proszę do jakiego? do ogólnego najpierw, czy już do specjalisty? i czy trzeba mieć skierowanie?

Gość klaaaaaaaaaankaaaa
Dziękuję Wam za te odpowiedzi. Tak, ja też miałam i mam nadal krew w kale, też na papierze(ogólnie tylko przy wypróżnianiu). -miminka- to mogą być też ew. hemoroidy ale na ewno wiesz że nie możesz tego na pewno założyć i musisz prędnko udać się do lekarza

Gość ... miminka ...
kreteczka - dziękuje :) u gastrologa byłam ostatnio w związku z celiakią ale o tym nie powiedziałam bo myslałam że akurat tym się nie zajmuje :/ głupia jestem ehh. następną wizytę mam za miesiąc :/

Miminko, idź do lekarza pierwszego kontaktu i poproś o skierowanie do onkologa. Jeśli w twoim mieście jest proktolog, to do niego, ale mało jest lekarzy proktologów. Będziesz miała kolonoskopię, to jedyne badanie, które da odpowiedź na twoje wątpliwości. Badanie nie jest miłe, ale jak gra toczy się o życie, to trudno, trzeba wytrzymać. Zresztą dostaniesz znieczulenie. Nie czekaj.

Gość moze miedługo dołączę do
tematu. Krew w kale mam jakieś 5 miesięcy, ból przy wypróżnianiu, a niedawno prawie tydzień czasu bolał mnie brzuch, ale przeszło. Zobaczymy, niedługo idę na morfologię, jak coś wyjdzie nie tak, to może się podzielę z lekarzem informacjami. Bo tak to ciężko, zwłaszcza facetowi :(

Gość zaleta mycia
... miminka ... straszą Cię! Krew na papierze toaletowym to wynik pękniętego czyraka (hemoroidu). Polecam abyś zamiast wycierania papierem się podmywała po opróżnianiu.

Gość klaaaaaaaaaankaaaa
-ostry nóż- tak.. To racja że nie odżywiałam się zdrowo, tzn. przez dość długi czas to zamiast jeść jakiekolwiek normalne dania to zajadałam się słodyczami chipsami. Więc to raczej ja doprowadziłam się do takiego stanu.. Ale ja myślę pozytywnie:) Bo wiem ile jeszcze muszę zrobić w życiu, ile osobom chciałabym pomóc i nie mogłabym tak po prostu sobie... umrzeć.

Do poprzednika. Możesz mieć raka i idealne wyniki krwi. Mój ojciec tak miał. Idź do lekarza, bo możesz się obudzić dnia któregoś z przysłowiową ręką w nocniku - jak będzie za późno.

Gość bo to był
na jakiej podstawie masz diagnoze ? u tak młodej osoby ten nowotwór raczej nie występuje, coś mi tu nie gra.

Gość ... miminka ...
zaleta mycia - wiem ze to też może być powód. czytałam o tym dużo ostatnio. ale wiesz ... wolę być pewna. zwłaszcza będąc w podwyższonej grupie ryzyka i przy tym że nie do końca przestrzegałam diety (wynikało to z mojej niewiedzy). jednak jakby miało to być coś poważniejszego to lepiej wcześnie iść do lekarza. nawonamonioza - a Ty miałaś jakieś inne objawy czy tylko krew? jutro pójdę do przychodni rodzinnej i powiem co i jak. proktologów jest kilku w mieście, tylko pytanie ile się czeka na wizytę.

Gość do zaleta mycia
Ważnym objawem sygnalizującym początek choroby jest pojawienie się krwi po normalnym wypróżnieniu. Chociaż może też być wywołane nowotworem odbytu lub jelita grubego, szczeliną odbytu, itp. - stąd należy się bezwzględnie skonsultować z lekarzem. ... Z różnorodności objawów (hemoroidów-przyp.) najgroźniejsza jest krew w stolcu, na papierze toaletowym lub krwawienie z odbytu. Związane z tym podejrzenie raka odbytnicy powinno być poddane dokładnej diagnozie onkologicznej, pomimo, że w 90% tego typu objaw jest wywoływany przez tzw. guzy krwawnicze, czyli krwawienia towarzyszące hemoroidom. Potrzebna jest więc lekarska diagnostyka odbytnicy.

Gość zapamietajcie to na zawsze
do wszystkich.... każdy problem z odbytem to skutek złego odzywiania się! Gdy przewód pokarmowy dostaje zdrowe i dobre odzywianie to NIGDY nie będzie tam patologii - zmian nowotworowych.

Gość klaaaaaaaaaankaaaa
Byłam u onkologa. Niedługo następna wizyta i dowiem się więcej. ale nie sądzę żeby się pomylił

Gość klaaaaaaaaaankaaaa
Acha! I do karteczki: życzę Twojemu tacie i Wam żęby rzeczywiście już wszystko było dobrze! Na pewno wygraliście tę walkę:) Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam..

Powodzenia dziewczyno. A co do wieku, o który ktos zapytał,bo mu nie pasowało,że tak młoda... Rak przewodu pokarmowego dotyka coraz młodsze osoby. W Stanach nie jest super rzadkością 20 latek z tym typem raka. To się zdarza, może nie bardzo często, ale zdarza. Powód - odżywianie, chemia w jedzeniu, produkty przypiekania (np. chipsy, mięso z gilla itp.). Siedzę w tym temacie juz od roku, czytam mnóstwo, również stron obcojęzycznych. Sama jestem zagrożona, mam zmutowany gen. Na razie jest w porządku, ale ja stosuję rygorystyczną dietę.

Gość rafix123
Wiam ... Czy możesz powiedzieć jakie miałś odjawy. Boję się że mam podobny problem .bardzo mi zależy...

Wiem że to może być przydatne na innym etapie choroby lub jako profilaktyka , ale polecam odsłuchać na You Tube ---- --Świat bez raka . Opowieść o witaminie B17 1/6 . Jest też sporo innych tytułów...