Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasieńka123

czy podczas ciąży można chodzic na saune i solarium?

Polecane posty

Gość Kasieńka123

jestem baardzo poczatkijaca i nie wiem. ale gdzes czytalam ze to nieoficjalny srodek czy tez sposob na poronienie:/

Gość Kasieńka123
pomooozcie bo nie wiem czy moge

Gość budziolka2
czemu nikt nie pomoze? ;(

Gość nie możesz
jest ładnie, więc wygrzewaj się na słoneczku

do sauny nie wolno na solarium w ramach rozsadku tak- aczkolwiek lepiej unikac ...

Gość nie możesz
może powaznie zaszkodzić i tobie i dziecku

Gość kasienka123
no niby wystarczy.. ale szybciej i ladniej w solarium a z ta sauna to prawda ze miona poronic??

sauna , solarium , gorace kąpiele , czy tez wygrzewanie sie zbyt dlugie na słońcu powodują przegrzanie organizmu a to niebezpieczne dla płodu ...

Gość __jasinka__
zdecydowanie NIE!! od tego nagrzewa sie cały organizm a wiec także wody płodowe. jeśli nie chcesz żeby cos się stało twojemu maluszkowi to zrezygnuj z tego na czas ciąży!!

Gość tak to już jest
wiesz co opalanie na słońcu ma zalety i wady. uvc dochodzom przez dzióry ozonowe i mogom zmieniać kod genetyczny i powstajom mutanty. tak pisało w książce.

Gość kasienka123
no wlasnie wiec tak zle i tak niedobrze:/ a w tubce to nie polecam bo to nieladnie wyglada... a;e no z solarium chyba zrezygnuje. a z ta sauna... aj troche jestem uzalezniona od tego. tzn. uwielbiam tam chodzic.. i jakos nie moge sie oprzec

co do tego solarium to jeszcze, oprócz przegrzania, dochodzi aspekt przenikania tego światła przez skórę. płód reaguje strachem (jak każdego zwierzęcia zresztą, badania takie były robione - przykładano do brzuchów róznych samic ssaków - przepraszam że tak to ujmuję :) - i obserwowano reakcje płodów na usg - zawsze zaczynały nerwowo się kręcić i takie tam - no ogólnie naukowcy orzelki, że się bały, mimo że płód nie zna uczuć itp, ale instynt samozachowawczy kieruje itd.) co do sauny i innych miejsc mocno dusznych/gorących to chyba jasne

Gość kasienka123
no wlasnie na tej stronce wcale tego nie neguja.. aj i teraz to juz nie wiedomo bo te badania raz takie a raz takie. a czego nie mozna zdecydowanie robic podczas ciazy?? po czym najwieksze ryzyko poronienia wysteouje??

Gość tak to już jest
a co się tak pytasz ? może chcesz celowo poronić ?

Gość kasienka123
jakbym hciala to bym o aborcje pytala:/;/ poprostu baardzo sie boje poronic, serio budze sie rano i mysle czy w nocy sie nic nie stalo itp.

kasienka kąpiele zdecydowanie szkodza ale wiesz jak to jest lepiej dmuchac na zimne i unikac pewnych rzeczy niz potem żałować

no, jak dla mnie te rzucane mimochodem ostrzeżenia o podwyższeniu tętna dziecka, czy zwiększonym ryzyku poronienia w pierwszym trymestrze lub wad płodu, lekko wplecione w ten tekst, byłyby niepokojące jednak.. ale.. są kobiety, które jarają jak smoki w ciaży i rodzą zdrowe dzieci. nie ma reguły

Gość kasienka123
to fakt.. tak samo z intensywnym sportem. mam taki trening na silowni i duzy nacisk jest tam na miesnie brzucha.. wiec chyba tez powinnam z niego zrezygnowac..

no pewnie ze powinnas zrezygnowac- ruch to zdrowie owszem ale w ciązy intensywnych treningów nie powinno sie wykonywac

Gość kasienka123
a co z jedzeniem? czy jest cos czego nie powinnam jesc lub pic? plotki chodza o ostrych potrawach.. ze szkodza powaznie

co do jedzenia to slyszalam ze powinno sie unikac niepasteryzowanego mleka, serów plesniowych , ryb wedzonych, surowego i niedogotowanego miesa (ze wzgledu na pasożyty ) no i oczywiscie alkoholu

Gość tak to już jest
mini ma racje. mleko pić te z woreczka trzy dniowe, surowego miensa nie wolno, zresztom i tak bym się nie tykła a ryby jak najbardziej tylko że jak MINI napisała to nie wolno wendzonych

Gość kasienka123
taaak? dobrze ze o tych rybach mi powiedzialas :) tak a z tym lkoholem to gdzies czytalam ze wino dobrze dziala. tak jedna lamka dziennie