Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mariazzz

Kochanowski fraszki

Polecane posty

Gość Mariazzz

część wam mam problem czy może mi ktoś dac przyklad fraszki Kochanowskiego w której jest na wiązanie do chrześcijaństwa będę naprawdę bardzo wdzieczna

Gość przeczytaj fraszki
to prosteee

Gość Mariazzzzzz
jesli tak to dasz jakis przyklad

Gość Mariazzzzzz
no dajmy przyklad wlasnie " Do gór i lasów" ja tam widze nawiązanie do epikureizmu i mitologii ale gdzie chrześcijaństwa moze dasz jakis fragment prosze

Gość Mariazzzzzz
prosze pomózcie musze to miec na jutro

A co do chrześcijaństwa to hmm... Fraszki najczęściej nawiązują d różnych filozofii oraz mitologii...Natomiast pieśni (np."Czego chcesz od nas Panie")czy wszystkie treny mają duży związek z chrześcijaństwem i Bogiem. A wszystko dlatego, że Kochanowski przechodzi pewną przemianę w swoim zyciu, ale o tym nie będę się rozpisywać , bo Ci to nie potrzebne. Proponuję Ci poczytać fraszki i w którejś napewno coś znajdziesz.

\"Jesli nie grzeszysz, jako mi powiadasz, Czego się, miła, tak często spowiadasz?\" tylko tyle pamiętam :)

a o "wojcie, ksiedzu i plebanie" cos takiego pamietam bylo :) 19. O kapelanie Królowa do mszej chciała, ale kapelana Dorna nie naleziono, bo pilnował dzbana. Przyjdzie potym nierychło w czerwonym ornacie. A królowa: „Ksze miły, długo to sypiacie!” A mój dobry kapelan na ono łajanie: „Jeszczem ci się dziś nie kładł, co za długie spanie?” 20. O drugim Co się wam widzi ten drugi? „Księże, nie bądź ze mszą długi!” „Ba, to łacno odniesiecie, Nie będzie jej, jeśli chcecie.” 25. O kaznodziei Pytano kaznodzieje: „Czemu to, prałacie, Nie tak sami żywiecie, jako nauczacie?” (A miał doma kucharkę.) I rzecze: „Mój panie, Kazaniu się nie dziwuj, bo mam pięćset na nie; A nie wziąłbych tysiąca, mogę to rzec śmiele, Bych tak miał czynić, jako nauczam w kościele.” 54. O księdzu Z wieczora na cześć księdza zaproszono, Ale mu na noc małpę przywiedziono. Trwała tam chwilę ta miła biesiada, Aż ksiądz zamieszkał i mszej, i obiada!