Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dqwd

dlaczego nie można jeśc truskawek jak sie karmi piersią?

Polecane posty

Gość dqwd

Gość tośka24
bo są silnymi alergenami i mogą wywołać uczulenie u dziecka

mozna jesc tylko trzeba je ostroznie wprowadzac - i obserwowac czy dziecko nie ma uczulenia ...

Gość tak to już jest
nie prawda że nie wolno jeść. można ale powoli wprowadzać jak napisała mimi ( ileś tam ) ja jadłam duzo truskawek w ciąży gdybym nie jadła to pewnie moje dziecko było by uczulone

to,że jadłaś truskawki w ciąży nie ma żadnego wpływu na to ,że dziecko nie będzie później uczulone.Jak ma by uczulone to będzie.To go wcale nie uodparnia na alergeny.Ja będąc w ciąży zjadałam pomarańcze kilogramami, a moje dziecko jest uczulone na cytrusy.

Gość tak to już jest
to dobrze że dbałaś o kwas foliowy

Gość nie zaczernie sie
Po jakim czasie od zjedzenia występują objawy u dziecka?

Ja też unikałam truskawek z powodu alergenów, ale kiedyś skusiłam i zjadłam nektarynę-dziecko mialo 2 tyg. biegunkę.... lepiej sobie darować i uchronić dziecko przed cierpieniem...

Gość ja jadlam wszystko
jakby dziecko mialo jakas alergie to bym przestala. Ale po co mam sobie odmawiac w imie jakichs irracjonalnych wyzszych idei ;)

Gość pediatrician uk
to tylko w Polsce takie bez sensu rady- najlepiej jesc jalowizne mozna jesc wszystko i obserwowac dziecko - jesli ma reakcje alergiczna czy biegunke to wtedy wyeliminowac 'podejrzana' przyczyne z wlasnej diety ja karmie swoja juz 9 miesiecy, jem wszystko i nic sie nie dzialo nigdy teraz to i ona je truskawki:))) zanim zaczniecie jednak sie wyklocac to dodam jeszcze ze jestem lekarzem pediatra z duzym doswiadczeniem a pracuje w UK tutaj nie ma zadnych restrykcji w okresie karmienia, je sie wszystko i jakos nie ma az tak duzo przypadkow alergii. to nie pokarmy powoduja alregie, jak twierdza pseudo 'naukowcy' ale predyspozycje dziedziczne. dziecko rodzi sie wiec juz alergikiem stad reakcja. pozdrawiam:)

Gość ech baby no
nie chodzi tylko o same zjadanie truskawek ... tak samo nie je sie kapuchy i innych wzdymajacych rzeczy... juz bys darowala ta truskawke .. zjedz jogurt truskawkowy :P :P ale to tez zalezy ile dziecko ma miesiecy , ja jadlam truskawki jak dziecko skonczylo 6 miesiecy i jak zaczelam wprowadzac inne potrawy

Gość kupa rzeczy moze uczulac
chocby konserwanty, ktore sa we wszytkim prawie, lepiej jesc wszystko po trochu( chyba,ze sie zaobserwowało,ze cos zdecydowanie uczulA)

Gość ech baby no
twojej sie nie dzialo a innym moze sie dziac , zakladam 1 truskawke i obserwacje O to tak jak z chodzikiem wszyscy odradzaja a inni mowia a co kazdy chodzi itp...

Gość pediatrician uk
do ale durne myslenie alergia dziedzina moze ujawnic sie w pozniejszym wieku i czesto tak wlasnie jest- doczytaj bo z daleka ignorancja wieje ale wymadrzasz sie

Gość pediatrician uk
kapuche i wzdymajace tez mozna jesc - to nastepny mit bez pokrycia naukowego

Gość ech baby no no
no jasne ze mozna ja zjadlam kapuchy to dzieciak mi cala noc wiszczal :O :O same jestescie posrane moze nakarmcie bigosem 4 miesieczne dziecko co?? bo tak jest w UK FR i innych krajach co???

Gość pediatrician uk
nikt nie mowi o karmieniu dziecka kapucha czy bigosem czytaj ze zrozumieniem a to ze dziecko ci plakalo po zjedzeniu przez ciebie kapusty to pewnie zbieg okolicznosci , zjadlas kapuste, dziecko plakalo i juz wysnuwasz teorie. poczytaj literature fachowa a potem sie wymadrzaj. 21 wiek a ty teorie babc glosisz, ciemnota i tyle

Gość wez ty babo
jakich babc?? a ty czyja teorie glosisz ksiazki?? na wlasnym dziecku ie przekonalam i nie raz wiec nie byl to zbieg mam 2 dzieci i chyba wiem na co zle reagowaly tymbardziej chlopiec jeszcze nie mam 30 wiec od staruch mnie nei wyzywaj nie lubie jak ktos wpierdziela cos na sile chyba wiem jak bylo i uchyle sie do 1 odpowiedzi kogos i tyle :) z ksiazek to sie mozna naczytac tylko ciekawe czy zawsze sie w zyciu przydaje ... np harlekiny bueehhehehehheehhehhe

Gość ja jadlam wszystko
ech baby no ---> Jadlas truskawki po 6 m-cach, bo akurat byl sezon :P Moje dziecko akurat alergikiem nie jest. Wiec zadna z potraw zjadanych przeze mnie mu nie zaszkodzila. Wbre temu co sie sugeruje jadlam kapuste, fasole, truskawki, ser, pilam mleko. I inne karygodne potrawy :P

Gość Wszystko mozna zabobony sio
MOZNA, jak wszystko,jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz czy akurat dziecko Twoje uczulaja czy nie!!!!! jak uczula,odstawisz,podasz wapno i bedzie git:jak nie zjesz,nie bedziesz wiedziala :P

Gość ważne żeby je dokładnie myć

do pediatrician uk - jesli faktycznie jestes lekarzem to dobrze ci radze daruj sobie tutaj porady z zakresu medycyny, nikt ci nie uwierzy a jeszcze zwyzywa... ja tez probowalam czasem cos radzic, dowiedzialam sie ze jestem tepym niedoukiem :D :D a propos truskawek - moj pediatra ( tez nie mieszkam w Polsce ) powiedzial ze nie sa tak silnym alergenem jak sie powszechnie uwaza, moga powodowac reakcje anafilaktoidalna - najczesciej- poprzez bezposrednia degranulacje mastocytow i uwalnianie histaminy a nie wlasciwa reakcje anafilaktyczna z udzialem IgE; w kazdym razie moje dziecko je truskawki i nic sie nie dzieje...

Gość tak zabrzmialo madrze ze teraz
to Ci nikt juz nie podskoczy :D

Gość Wbrew pozorommm
Wbrew pozorom jabłka też są bardzo silnym aleregenem. Ale prawda taka, że tu sami lekarze nauk medycznych siedzą i wiedzą najlepiej. Nie ma sensu się wysilać bo cię jeszcze zjadą i dodadzą swoją teorię. Na dotatek niestety na kafeterii jak i w całej polsce szaleje wtórny analfabetyzm. Szkoda czasu i nerwów.

Gość annamak
JA JEM WSZYSTKO, DIETE MIAŁĄM PRZEZ PIERWSZY MIESIĄC BO TAK MI MÓWIONO ZE TRZEBA JESC, A RACZEJ NIE JESC PRZWIE NIC. PO MIESIACU ZACZELAM JESC WSZYSTKO, DOSŁOWNIE WSZYSTKO I DZIECKU NIC NIE BYLO. TRZEBA JESC WSZYSTKI O PATRZREC NA REAKCJE DZIECKA JAK MU NIC NIE JEST TO PO CO SOBIE ODMAWIAC A I DZIECKO MA BARDZIEJ WARTOSCIOWY POKARM. ZRESZTĄ TYLKO W POLSCE ISTNIEJE TAKIE COS JAK DIETA KARMIĄCEJ

tak to już jest SPECJALISTKA SIĘ ZNALAZŁA A TAK NA TEMAT TO MOŻNA JEŚĆ ALE BEZ PRZESADY,NIE WPIEPRZAC 1KG ODRAZU ;) jedne dzieci dostają uczulenia po tym jak mama zje a inne nie,to oczywiste ŻE REKACJA KAŻDEGO DZIECKA NIE MUSI BYĆ IDENTYCZNA ja wprowadzilam truskawki jak syn miał 6-7 miesięcy,stopniowo wprowadziłam,najpierw pił kompot z truskawek,potem koktaju dałam trochę a w tym roku jadł całe truskawki i reakcji nie ma ...

ja właśnie kilka dni temu zjadłam kilka truskawek, mała dostała uczulenia na brzuszku ma krosteczki, no to się najadłam ;)

Gość me here now
No nie wiem... ja jadlam i raczej jestem zdania ze jak organizm bedzie mial do czynienia z niewielka ilescia alergenu to potem z wieksza sobie tez poradzi.

Gość me here now
pediatrician uk Masz racje. W Polsce to kiebiete by najchetniej glodzili. Ja jadlam wszystko. Jedyny raz kiedy moje dziecko mialo bole to bylo po tym jak sie najadlam Coleslaw (surowka z surowej bialej kapusty). Poza tym zadnych problemow.