Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość michał 000

geometria analityncza. pomózcie mi

Polecane posty

Gość michał 000

jak mam napisac równanie kierunkowe mając podane dwa punkty??? moze mi ktos wytłumaczyc na przykładzie??? byłbym bardzo wdzzieczny:/ punkty to np. A(-3,5) B(1,-5). byłbym bardzo wdzieczny. jak ktos nie wytłumaczy mi na tych toprosiłbym nawet na innych. bo tu nie chodzi o odwalenie pracy domowej. tylko poprostu chce sie tego nauczyc:/

a po co sie tego uczyc TY jeleniobójco w rąbek chowany!!! Mój stryjeczny brat pojechał do Anglii (kraj za morzem jakbyś nie wiedział) i pracuje i zarabia a nie równania mu były w głowie i Ty tez lepiej ucz sie zawodu jak prawdziwi ludzie a nie głupot, równaniami rodziny nie wyżywisz ... :(

Gość michał 000
prosze. bede bardzo wdzieczny

Gość michał 000
oranzadka..... bez komentarza:P

Gość EEwaIwonka
y=ax+b - to równanie kier.W miejsce x i y wstawiasz współrzędne p A. czyli 5=-3a +b oraz p.B czyli -5 =a+b I rozwiazujesz ukł równań , obliczasz a i b . Powinno wyjść równanie y =2,5 x -7,5 jeśli się nie pomyliłam :)

Gość kabłąk
narysuj sobie układ współrzednych i te 2 punkty w poziomie te punkty sa od siebie oddalone o tyle a tyle i w pionie tak samo można narysowac sobie trojkat prostokątny - polączyć te 2 punkty, a potem od jednego pociagnąć krechę w poziomie, a od drugiego w pionie we wzorze y=ax+b a jest tangensem kąta miedzy prosta a osią OX; tangens wyliczasz tu jak w kazdym innym trójkacie prostokątnym - dlugosć przyprostokątnej "pionowej" podzielic przez dlugosć przyprostokątnej "|poziomej" cała filozofia

To jest dość proste. Równie kierunkowe, o ile się nie mylę, to inaczej wzór funkcji liniowej: f(x)=ax+b Mając dane dwa punkty, wystarczy podstawić je do tego wzoru i obliczyć za pomocą układu równań. Czyli jeśli masz punkt A(-3,5), to pierwsze równanie: 5=(-3)a+b. A dla punktu B (1,-5), to: -5=a+b Układ równań: 5=(-3)a+b -5=a+b Z drugiego równania wyznaczasz np. a, czyli: a=(-5)-b. Podstawiasz do pierwszego: 5=(-3)+b, 5=15+4b 20=4b b=5 Podstawiasz do a=(-5)-b i wychodzi a=-10. Równianie kierunkowe wygląda tak: y=(-10)x+5

O nie, znowu pomyliłam się w obliczeniach :O 4b=10, czyli b=10/4, a wtedy a=(-5)-10/4 I to podstaw pod y=ax+b

Gość michał 000
dzieki wielkie juz wiem o co kaman:)