Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaMani

Jak nauczyć dziecko pić z niekapka/kapka?

Polecane posty

Mamusie chwalilyście się ze nauczylyscie swoje pociechy pic z niekapków. Jak to zrobilyscie? Pokazuje mojej kubek, daje jej do raczek, wkladam do buzi ale ona nie chce i koniec. Mysli ze to zabawka, rozlewa herbatke po nogach... Dodam ze napewno chce jej sie pic bo zjadla kanapkę... Jak to zrobic w praktyce zeby nauczyc dziecko z tego pić? Kupilam jej teraz kubeczek kapek bo z niekapka nie chciala pić. Myslalam ze moze to cos da ale nic nie daje...

Gość kurczaczek77
..no wlasnie:jak nauczyc dziecko pic z niekapka?? ja tez nie wiem chcialabym zeby juz przestal z butla ale on rowniez mysli ze to zabawka, ile ma twoja coreczka??pozdrawiam

qurka ciezko stwierdzic na opakowaniu tego kubeczka napisano że od 4 miesiąca jest...

mój mały też nie chiał zabardzo pić z niekapka. Najpierw miałam Avent - to wyciągnełam tą uszczelke ale to też mało dało, prędzej się oblał jak napił, musiałam zmienić ustnik na miękki, załapał i potem już pił z nakłądką ale niezbyt chętnie. Potem kupiłam mu niekapek z Nuby ze słomką i z tego to Jaś od razu pił - bardzo polubił Nuby\'ego , ja troszkę mniej...

hejka,moja zuzia ma pol roczku skonczone...kupilam jej maly niekapek z Aventu z miekkim ustnikiem i probuje:)poki co mysli ze to zabawka,ale nie chce jej pospieszac....czasem chwyci ladnie,przechyli i cos tam lyknie...poki co traktuje to jako zabawe,ale ma jeszcze czas przeciez... Mysle sobie ze na kazde dziecko przyjdzie pora...znajomej coreczka nauczyla sie pic ze szklanki na urodzinach u prababci jak bylo duzo ludzi i bala sie zeby nie wylac:)

Gość jajko od kury
nie zmuszaj dziecka , nie chodz za nia z kubkiem. Daj go dziecku do zabawy ,niech go pozna ,polubi w koncu zacznie z niego pic :) mozesz sobie kupic podobny i przy sniadaniu razem z nia pic z kubka bedzie myslala ze jest juz duza jak mamusia i pije z dorosłego kubka :)

Gość kurczaczek77
moze wiec to jest wyjscie bo moja siostra cioteczna ma dziewczynke 12 miesieczna i pije wlasnie z kubka ze slomka, poza tym mysle ze 4 miesiace to naprawde przesadzone, muj jeszcze teraz pije ze smoczka z 3 malutkimi dziurkami bo jak mu dam z 1 duza to sie dlawi a ja slysze gluk, gluk,,

jajko od kury ten kubek jest z plastiku a ona nim rzuca o podloge z duzą silą i go poprostu rozwali :( jak dam jej go do zabawy to juz sie nie nauczy z niego pic bo go zepsuje w ciągu 10 minut... wczoraj zaczela go kopac jak pilke po trawniku :-/ ja jej pokazuje jak sie pije z tego kubeczka i ona sie wtedy strasznie smieje... i tyle poxniej sama nie chce pic. Jak probuje ją napoic z niego to zaciska zabki i nie da sobie wlozyc go do buzi...

a co do bidonu ze slomką to w sklepie mi odradzili. Pani stwierdzila ze to dla starszych dzieci i to sie napewno nie sprawdzi...

Gość moj syn nie lubił
niekapka, przeszedł po prostu w swoim czasie na zwykła szklanke :)

ja mysle ze nie ma sensu zmuszac dziecka...nie chce to i tak nie wypije...a probowalas zwyklego kubka albo jakiejs szklanki?moze chce byc juz bardzo dorosła??:)no nie wiem...nic innego mi nie przychodzi do glowy,moze odczekaj kilka dni i sprobuj znowu:)

Próbowalam z kupka i sie dlawi. Kupilam wode mineralną w butelce z dziubkiem to z tego chetnie pije... tzn pije z tego na silę nawet jak jej sie nie chce pic bo tak fajnie leci i sie cala oblewa :D:D Ma radoche :P

zamiast kupować odrazu bidon ze słomką to kup jej zwykły soczek jabłkowy ze złomką, tylko najpierw troszkę jej upij bo będzie próbować ściskać kartonik i się cała obleje. i możesz jej dać słomkę do buzi i delikatnie nacisnąć na kartonik, raz jej poleci samo a raz może pociągnie.. Ja tak uczyłam Jasia jak nie miałam Nubyego

Hej Mój mały ma 7,5 miesiąca i od miesiąca uczymy się pić z niekapak aventowego z miękkim ustnikiem. Na razie nie jest różowo bo sam nie pije ale powoli do tego dojdziemy, jak brdzo mu się chce pić to znajduje sposób żeby się napić. Myślę że ze starszym dzieckiem to już jest większy problem, bo jednak ma już swoje przyzwyczajenia. Na pewno cierpliwość.

blondyna dzieki za rade :) nabedę dzis soczek w kartoniku :D

kupilam soczek w kartoniku ze slomka. Mala odrazu zalapala o co chodzi. Bardzo jej sie podobalo takie picie :) Blondyna wielkie dzieki :) Myśle ze ten bidon ze slomką sie u nas sprawdzi :)

moja ma 5 m-cy i tez powoli ucze ja pic z niekapka kubek trzyma ladnie tylko jeszcze do ustnika nie moze sie przyzwyczaic:)

Moj mały jak mial 10 m-cy to dawalam mu codziennie kubeczek,nie wiedział co ma z tym robić i gryzl ustnik, trwało to kilka dni, ale się nie poddawalam,któregoś dni sama wziełam kubek i pokazalam mu jak ma pić i jakimś cudem zalapal...pije do dziś, a teraz jestem na etapie uczenia picia z kubka z rurką, bo mały nie będzie musial przechylać kubka...bedzie mu latwiej sie napić...tak myślę

a karmiłaś butelką? może to przez butelkę?:O- przyzwyczajenie.

Ja podobny problem rozwiązałam kupując butelkę z wodą smakowa, która ma fajny niekapek, dodatkowo jest kolorowa z postaciami z kreskówek , które mój synek uwielbia i ładnie nauczył się pić wodę prosto z butelki. Herbatki też czasem wlewam do tej buteleczki.

mojego próbowałam el mu nie pasował żaden ale od razu nauczył sie pic z normalnego kubka

Zaczelam dawac malemu picie w niekapku kiedy skonczyl mniej wiecej 6 m-cy. Przez trzy miesiace tylko sie nim bawil a potem jakos zaczail, ze z tego mozna rowniez pic :). Oczywiscie kubek juz wtedy nadawal sie do wymiany bo byl tak pogrzyziony,ze bokami z niego lecialo :). Mysle,ze to musi troche potrwac, nic na hop-siup. Ale tak swoja droga to chyba zadna tragedia by sie nie stala jezeli nadal nie umialby pic z kubka. Ostatnio (synek ma 16 m-cy) kubek poszedl w odstawke a uwielbiane sa butelki z dziobkami wiec uzbieralam kolekcje po napojach kupionych w sklepie :). Pozdrawiam.

Moja mała miała pół roczku jak kupiłam jej nie kapek z canpola z serii balonik odrazu załapała o co chodzi teraz ma osiem i herbatki przez smoczek nie wypije musi mieć ustnik.

Gość M@DZI@
Ja też mam problem z pojeniem mojego 8 miesięcznego brzdąca. Od początku jest tylko na piersi, nie chce wcale widzieć butelki. Kupiłam niekapek jak miał 4 miesiące ale też nie pije z niego. Daję mu pić strzykawką taką od Nurofenu. Wiem że to jest chore ale nie wiem co mam robić. jak mu nie dam pić to ma problem z kupką.Gdyby chciał butelkę lub niekapek to powoli odstawiałabym go od cyca. POMOCY!

Gość olga.w
ja pierwszy kubek kupiłam jak mały miał troszkę ponad 4 mies ,bardzo szybko skumał o co chodzi i chętnie pił ,niestety kiedy zaczęły wychodzic zęby ustnik mu służył do gryzienia i przestał pic i wróciliśmy na butlę aż do niedawna kupiłam nowy kubek od 12 mies na początku zaczynał gryśc ale po jakiejś godz zaczął pic,a parę dni wcześniej mąż dawał mu soczek ze słomką na początku naciskał mu na kartonik potem mały też skumał i ciągnął myślę że jak dzieciak nie jest gotowy to nic na siłę bo się zniechęci ,trzeba dac kubek do rączki nie się oswaja przez zabawę .

Gość a ja.....
mój syn z niekapka nie piła, a jak miał 8miesięcy nauczył się z bidonu

Gość anita1978
a moja nauczyła się w ciągu min z bidonu :) z niekapka uczyłam ją dni i nic z tego

Gość Taka jedna Ola :)
mój mały miał około 5 miesięcy jak nauczył się pić z niekapka tomme tippe. Chociaż też na początku traktował go jako zabawkę, ale codziennie mu go dawałam (oczywiście po chwili musiałam zmienić nakrętke niekapka na smoczek żeby się w końcu napił). I po kilku dniach takich prób jakoś załapał i pije :) A kupiłam mu też taki z takim dziubkiem: http://allegro.pl/ustnik-niekapek-silikonowy-balonik-canpol-56-600-i1977484613.html- nie mogę znaleźć butelki z takim ustnikiem. Nie kapie z niego a pije mu się łatwiej niż z plastikowego ustnika