Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość triplasza

Co powinnam wiedzieć o cukrzycy?

Polecane posty

Gość triplasza

Nie, ja nie choruję. Za to choruje człowiek, z którym spotykam się od niedawna. Jest dziedziczna? Na co powinnam być przygotowana? Wiem że cukrzyca nie jest uleczalna, ale nie jest też śmiertlena - czy człowiek który ją ma, żyje normalnie do swojego "biologicznego" czasu (on dba o siebie, regularnie bierze zastrzyki, robi pomiary itd). Sami rozumiecie że o takie rzeczy nie mogę go pytać teraz, gdy znamy się krótko (np o to czy dzieci dziedziczą cukrzycę) :) Wiem że mogę poszukac informacji w np. encyklopedii, ale wolę uslyszeć opinie od ludzi którzy żyją z cukrzykiem lub sami mają cukrzycę.

Gość jest to choroba uciążliwa
bo wymaga stałych pór posiłków, zastrzyków itd, więc potrafi utrudnić życie, ale można z nią "normalnie" żyć. Wasze dzieci mogą mieć cukrzycę ale nie koniecznie muszą. Najlepiej wpisz w google cukrzyca i poczytaj, stron dla diabetyków jest mnóstwo, możesz zacząć chociażby od wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukrzyca

Gość nicola76
sa rozne rodzaje cukrzycy..rozne etapyi zaawansowania..z wiekiem jest gorzej.Moja mama choruje juz ponad 20 lat.Na poczatku prawie sie nie zauwazalo..teraz coraz czesciej ma nagle spadki cukru i wtedy nie wie co sie z nia dzieje, a wystarczy tylko kostka cukru i juz organizm wraca do normy.Cukrzyca niszczy stopniowo ogranizm..ale tez oczywiscie mozna z tym zyc baaaardzo dlugo..