Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie powiem -OK- bo nie

metoda Veroniki Sherborne-kto zna??????

Polecane posty

Gość nie powiem -OK- bo nie

Metoda Ruchu Rozwijającego, opracowana przez Veronikę Sherborne, wykorzystuje dotyk, ruch oraz wzajemne relacje fizyczne, emocjonalne i społeczne do rozszerzania świadomości samego siebie i pogłębiania kontaktu z innymi ludźmi. Ze względu na swoją naturalność i prostotę jest metodą uniwersalną. Można ją stosować zarówno w pracy z dziećmi , jak i dorosłymi, z osobami o różnych zaburzeniach rozwojowych, nawet z głębokimi i sprzężonymi zaburzeniami psychomotorycznymi. wedlug mnie przynosi wiecej szkody niz pozytku...Moje dziecko stosowalo w pierwszej, drugiej i trzeciej klasie podstawowki i jest teraz agresywne bardziej niz wtedy, a ma juz 15 lat.

ja sie spotkałam z tą metoda ale tylko w teorii, ale jak nam mówiono to podobno super metoda na takie schorzenia jak piszesz, natomiaast nic nie było mowy o skutkach ubocznych w postaci agresji... w terapii brały udział małe dzieci w wielku ok 3-5 lat... Nie mam pojęcia skąd może pochodzić taka agrasja, mysle jednak ze przyczyna nie tkwi jednak w tej metodzie tylko w czyms innym... może śrdowisko... pomyśl... bo z tego co wiem to dzieci stawały sie bardziej ufne, miłe i spkojne...

My mieliśmy dużo na temat tej metody na studiach. Oczywiście samą teorię. Ale pierwsze słysze żeby powodowała agresję. No bo w sumie co miałoby ją powodować? Może ty ją lepiej znasz... jestem ciekawa. Napisz dlaczego masz takie przypuszczenia.

Gość Znow to samo.......
ja bo...pracuje nia w pracy

Hmm, Ale ta metoda jest tylko elementem terapii, żaden terapeuta nie pracuje wykorzystując tylko tę metodę. Mimo że jest wykorzystywana w różnego rodzaju niepełnosprawnościach, wiem, że w szkołach masowych w początkowych klasach niektórzy nauczyciele też ją wykorzystują. Przecież jednym z celów wykorzytywania tej metody jest poprawa kontaktów między dziećmi i samo już otworzenie się dziecka na świat i dotyk. Dlaczego zatem agresja? Wytłumacz proszę.

wykorzystujemy to powsechnie przy wielu okazjach na zajeciach w przedszkolu w kazdej gr wiekowej, dzieciaki to uwielbiaja, nazajeciach integracyjnych z rodzicami tez, :)

Gość dzieciaki male owszem
a nie ma to zwiazku z pozniejszym zyciem..