Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wydanie specjalne

Dlaczego niektóre kobiety po porodzie wariują?

Polecane posty

Gość jesli jest obowiązek zostać
na dyżurze a ona uporczywie odmawia, to chyba jest tylko jedno wyjście-podziękować za współpracę.

wiesz nie wiem dl mnie normalnie- zależy jak się coś odbiera- my ustalając grafik też nie kłanialiśmy się sobie w pas i nie padaliśmy przed innymi na kolana- oh eh czy możesz , proszę ablablabla- tylko normalnie- ja nie mogę tk , ktoś nie może inaczej i ok

Gość do ike
tu chyba nie chodzi o to, czy ona moze zostawać czy nie tylko o jej postawę typu roszczeniowego! Co innego dogadac się ze współpracownikami a co innego zachowywać sie tak jak ona!

zastanówcie się o co chodzi- czy nprawdę o dyżur czy o to że przed wami się nie płaszczy bo jakby poprosiła to może nie dyżurować tak? a jak dla niej jest normalne że zostawać nie może i poprostu o tym mówi - to juz źle bo jak ktoś ma klopoty to musi tak zadziałac żeby inni czuli że robią mu łaskę ;) wtedy jest super

Gość Ike tez bys sie wkurzyła
gdybys musiała pracować za kogoś za taką samą pensję. Praca to praca a nie przedszkole: ciągłe "nie mogę" oznacza, że komus nie zależy , kolezanka jak chce byc tylko matka, to niech zrezygnuje z pracy.

Gość wydanie specjalne
Nie ike, nie chodzi o to,zeby sie przed nami plaszczyla. Chodzi o to,zeby tez uwzgledniala nasze potrzeby, tak jak my uwzgledniamy jej. Wytlumacz mi, dlaczego ona ma byc zwolniona na stale z dyzurow? Nie ona jedna w tej firmie ma klopoty.

pracowalm za koleżankę która była w ciąży- nie brała zwonieni ale wiecznie xle się czuła- nie umarłam od tego- nie byłam wściekła- poprostu wiedziałam że to do cholery nie jej wina że raz na jkiś czas spóxni się ze 2, 3 godziny z powodu porannych mdłosci i się kurrna nie wyrobi

Gość też mam taką w pracy
tylko, że jej córka ma już 10 lat. mieszkanie - 3 pokoje: w dużym śpią rodzice, w jednym z małych śpi dziadek a w drugim małym śpi babcia z wnuczką. mieszkają tam mimo, że mają jeszcze jedno mieszkanie w centrum miasta, dwa w innym mieście (dużym) i dom na peryferiach. ale mniejsza z tym. ich sprawa. kobieta ta 10 razy w czasie pracy dzwoni do córki i pyta co słychać i jak się mała czuje. oczywiście ta pani ciągle narzeka, że musi siedzieć w pracy, bo ona ma przecież dziecko. mimo, że ma telefon służbowy, to nie wolno do niej dzwonić po pracy, bo ona ma dziecko. ciągle słyszę, że ona ma największe problemy i najwięcej obowiązków, choć wiem, że gotowanie, sprzątanie i opieka nad wnuczką to działka babci. oczywiście dowiaduję się przy okazji, że ja to nie mam żadnych zmartwień i życie jak w Madrycie. ciągle im brak pieniędzy (ona zarabia 4000 na rękę, jej mąż 7000, dziadek z babką mają wysokie emerytury, bo za PRL-u byli pracownikami milicji, mieszkania wynajmują) a ja mam 1400 netto i mnie się świetnie powodzi wg niej, bo nie mam dzieci. skąd się tacy ludzie biorą?

Autork- twoja koleżanka pewnie zna swoje prawa i dlatego nie zostaje w pracy.Pracodawca nie może zlecać matce nadgodzin bez jej zgody do czwartego roku życia dziecka, ani wymagać pracy w porze nocnej lub wysyłać na delegację poza stałe miejsce pracy.

Gość wydanie specjalne
wiesz, ike Twoja sytuacja byla troszke inna. Twoja kolezanka nie byla w stanie pracowac, ze wzgledu na dolegliowsci. Moja jest w stanie pracowac, tylko po prostu wygodniej jej sie migac.

ike 🖐️ - wiesz naprawde jest dużo takich kobiet którym sie wydaje ze są świete bo mają dziecko. U mnie w pracy tez tak było. Kiedyś pracowałam w sklepie i był system 3 zmianowy już mialam dziecko 8 mc i troche problemów z opieką nad nim w czasie kiedy ja byłam w pracy, ze mną pracowala własnie gwiazda z rocznym dzieckiem które było w żłobku 10 godz dziennie a po poludniu mąż spokojni8e mógł zostawac z tym małym i niestety ale gwiazda zawsze robiła problemy, że ona nie moze bo ma dziecko ze drugie zmiany odpadaja itd a przeciez nie była jedyną pracującą mamuśką wiekszość z nas tam była matkami ale jej to nie obchodziło, co chwile wymyślala jakies wizyty lekarskie itd byle by tylko po poludniu nie pracowac a przez to ja i inne musialysmy caly czas miec drugie zmiany - wkońcu sie wkurzyłyśmy i była ostra rozmowa z dyrekcją na zasadzie albo my albo ona. Bo ile mozna wytrzymac!

Gość też mam taką w pracy
a! dodam jeszcze, że w pracy też nic nie robi tylko zwala wszystkie obowiązki na swoich podwładnych. dobrze, że nie pracuję u niej w dziale, bo miałabym naprawdę ciężkie życie.;]

Gość pogadajcie z szefem
Niech jej wytłumaczy, że w pracy sie pracują. Alez mnie wkurzają tacy ludzie.

Gość pogadajcie z szefem
A jak sobie nie radzi, to niech odda dziecko. Sa ludzie, którzy na pewno je dobrze wychowają, bez narzekań.

przybywam- a może ktoś poprostu czegoś nie wie??? ja mialam w domu malutkie dziecko i męża alkocholika- pocalonocnej awanturze potrafiłam padać na pysk - tez wielu rzeczy zrobić nie mogłam i nikt nie byl na mnie jkoś specjalnie zly mimo że nik o mojej sytuacji nie wiedział owszem a osoby i nawet bezdzietne któórym się wydaje że znaeźli w pracy jeleni- miałm też taką kierowniczkę od siedmiu boleści która powoli powoli poprzenosiła na mnie wszystkie obowiązki- szefowa nawet nie wiedziaa że to za co ona dostawala kasę robiłam ja- i juz jk wybuchnelam to tego samego dnia i powiedzialam szefowej co o tym myslę i zlożyłam wymówienie ale podejrzewam że w większości sytuacjito bardziej ludzka zawiśc że ktos ma lepiej w pracy bo gorzej ma w domu - osoba która nie ma dzieci nie wie ile energii potrzebuje kobieta żeby jako tako wszystko ze sobą pogodzić

pogadajcie z szefem- czekaj jeszcze i ciebie przerośnie niejedn sytucja i zobaczysz jak to jest zrzt jk się inym nie podoba to niech tez porodzą dzieci i nie zostają na dyżurach skoro parwo im to gwarantuje

Gość pogadajcie z szefem
Ike może po prostu Ci bezdzietni tez mają swoje problemy i nie muszą ciągle pracować za dzieciatą koleżankę. Też miałam taką sytuację, na szczęście szef sam zauważył, że panna się wysługuje pozostałymi pracownikami i obciął jej pensję. W pracy sie pracuje a nie zajmuje innymi rzeczami.

Gość pogadajcie z szefem
Ciągłe żądania, powoływanie sie na to, że 'mi się należy to i to' mogą zniechęcić nawet najbardziej wyrozumiałych.

kochana owszem ale ja tez mialam male dziecko byłam wtedy samotna matką i musialam sobie radzic a gwiazda miala wszystko co chciala i mąż w domu po 16 codziennie takze spokojnie mogła zostawac na drugie i trzecie zmiany a tu prosze wiecznie problem.Pracowały tam różne babki i jakoś nigdy nie było wiekszych problemow. Zawsze tylko ona migala sie od pracy. I to niestety było ewidentnie widac. Nie tylko ona była matką i jakos inne w gorszych sytuacjach musialy sobie radzic. Dziecko nie oznacza zwolnienia z obowiązkow jesli nie jestes w stanie pracowac to siedz w domu. Bo niby dlaczego ja mialam naginac za nią ?

Gość pogadajcie z szefem
zresztą o czym my tu mówmy- dyzur do 16! To nie jest ani praca w nocy, ani niesamowite poświecenie. Od razu widać, że koleżance sie nie chce.

uważam że jeśli dziewczyna wcześniej była inna to poprostu rzeczywiście teraz coś nie tak się u niej dzieje- może wartoby było się tym zainteresowac- skoro wcześniej autorka ja lubiła a nie puszczać focha- dobra spadam zuza szaleje

Gość pogadajcie z szefem
Tak jak Ike-najlepiej sie tłumaczyć dzieckiem.

dziecko nie zwalnia z obowiązków w pracy,ale zwalnia z zostawania po godzinach i pracy na trzeciej zmianie.Po to mamy kodeks pracy.

rusałka nikt nie kazał jej zostawac po godz a praca w sklepie spozywczym wygląda tak 1 zmiana od 6 do 14 2 zmiana od 10 do 18 3 od 14 do 22 nie sa to prace po nocach. A jak ktos decyduje sie na taką prtace to musi sprostac zadaniu a jesli nie jest w stanie to niech szuka sobie pracy w banku od 9 do 17 i spokój.

przybywam- każdy ma inn sytuacje- jednej pomaga mama mocno, drugiej matka strzela fochy, jedn ma zoteg meza, druga gnojka, jedn może oddć do żłobka - inna nie zobacz u mnie nie miaam zdnej pomocy w rodzinie- dziecka nie mogłam oddać bo nie mialm zameldowania w białymstoku a szanowna tesciowa nie wyraziła chęci żeby tymczasowo zameldować małego, o pomocy z jej strony mogłam zapomnieć. niepracujacy mąż ijak z dzieckiem - sam w domu- pracowałam na zmiany i nie wykręcałam sięae siedziałam jak na szpilach- no i c przychodzę raz do domu, męza nie ma dziecka nie ma- dzwonię mąż pijaniutki mówi że jedzie z dzieckiem 8 miesięcznym w góry- stalam w tej budce piepszonej i wyłam " oddaj mi dziecko"- znalazłam męża z policją jak ciął się na cmentarzu a mały zmarźnięty wył w niebogłosy i co gdyby szefostwo się o tym dowiedziało, że mam takie problemy poprostu bym wyleciała- musiałam zostać w domu a ktoś za mnie wziąśc zmianę na drugi dzień i nikt nie wnikałdlaczego- bo jak ktoś zapytał czy mogę pracować w sobotę za niego też łaski nie robiłam

i też uważm że po to jest kodeks żeby matki odciążyc i powinny z tego prawa skorzystać- prędzej czy później większość zostanie matkami i też jak zechcą to na tym pipeprzonym dyżuże do 16 nie będ zostawać

ike kochana ale jest róznica pomiędzy nagłymi wypadkami a ciagłym uchylaniem sie od obowiązków. Ja tez kilka razy z dnia na dzien nie moglam isc do pracy i nikt mi nie wypominał ale to sie dzialo raz na jakis czas a nie codziennie.

a może ona naprawdę nie ma jk zostać do tej 16stej może ma zapowiedziane przez babcię że nie będzie tak długo pinować a meża ma "lepszego" niz ten były mój?