Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciekawska ania

cholestaza w ciązy

Polecane posty

ja byłam dwukrotnie w ciąży i miałam w jednej i w drugiej, w obu ciążach leżałam w szpitalu na patologii, w drugiej miałam tygodniowe przerwy. miałam dietę wątrobową i leki: hepatil, wit. b kompleks, ursofalk i jeszcze coś ale nie pamiętam nazwy. pierwsza ciąża zakończyła się w 41 tyg, urodziłam sn, a w drugiej miałam cięcie po 38 tyg bo mały leżał miednicowo.

o diecie o ktorej piszesz nawet nei slyszlaam, pierwsze zalecenie bylo duzo pic, potem nie jesc rzeczy ciezkostrawnych i mocno smazonych ktore szkodza na watrobe i obciazaja jej prace :/ ale pzrede wszystkim to lekarstwa ursopol i essentiale forte 3 razy dziennie, essentiale po 2 tabl, cholestaza pzreszla po ok 1,5 mca i urodzilam juz bez cholestazy

Gość ewehjrjfjfffff
po przebytej cholestazie nie można brać tabletek antykoncepcyjnych, a jak jest z wkładką?

kto ci powiedzial ze nie mzona brac tabletek antykonc?? ja biore i nic mi sie enid zieje, poza tym pytalam lekarza czy cos musze po ciazy naprawiac po cholestazie - odp : NIE organizm sam regeneruje watrobe

czy przy cholestazie wystepują jakies krostki na ciele? Czy skóra jest gladka normalna tylko ze swedzi?

ja na poczatku mialam tylko swiad skory, potem plamy takie suche placki a w szczytowej fazie od drapania porobily mis ie krostki ktore sie nei goily, dzis jakies 5 mcy po mam pelno blizn po tych krostach, ale to byla moja wina, normalnie to tylkos wedzi tylkoz e kto wytrzyma bez drapania :/ wiec robia sie slady, krosty, rany itd..

no to pieknie :( ja mam same strupy od 3 miesiecy sie drapie jak glupia :( a moj lekarz twierdzi ze alergia. bylam u lekarza dostalam odczulajace leki i masci nic nie dają... wieczorem posciel cala we krwi maz na mnie krzyczy a ja siedze i sie drapie... juz nie mam cialą tylko rany... mój gin powiedzial ze mi nie da skierowania na te badania bo to napewno alergia na proszek :(:( a ja juz 5 razy proszek zmienialam i jest coraz gorzej... Jak poszlam pobierac krew to kobieta az krzyknela jak to zobaczyla co sobie zrobilam :(:( mam takie male krostki rozdrapane do granic a jak znikają gdzies to sie zmaieniaja w wielkie brazowe suche plamy :( potem zno sie pojawiają :(:( jakie badanie musze zrobic? moze mi lekarz rodzinny dac skierowanie czy musze prywatnie? Gin mi nie da buc jeden :(:(:(

MaMani nie wiem czy wogole musisz miec skierowanie jesli prywatnie ale rodzinny pewnie ci przepisze jak poprosisz ASPAT, ALAT i bilirubina calkowita przynajmniej na poczatek, potem to juz robi sie specjalist chemie krwi

a moge z tym czekac do poniedzialku skoro i tak juz 3 miesiace czekam? Bo dzis wsjo nieczynne i nie mam nawet gdzie tego zrobić. Musialbym jechac do szpitala i sie prosić.

jak 3mce sie drapiesz to do pon nic ci sie nie stanie:)

myszsza- z twojej wypowiedzi wynika,że bierzesz tabletki antykoncepcyjne po przebytej cholestazie.Nie wiem dlaczego mój lekarz powiedział,że w żadnym wypadku nie można ich już brać.Bo to niby przebyta choroba wątroby i są ogólne przeciwskazania.

przeszłam tę chorobę w ciąży i każdy lekarz ginekolog u którego byłam twierdzi,że cholestaza ciężarnych jest przeciwwskazaniem do stosowania hormonalnej antykoncepcji.

Gość irtoroeopterot
to jak jest z tymi tabletkami?

Gość jijgerjgierjgij
?

Witam ja przechodziłam cholestazę w ciązy... a po ciąży dostałam tabsy, nikt mnie nie poinformował o tym, że nie mogę - a chodziłam do 2ch lekarzy. Dopiero 3ci zrobił mi próby wątrobowe i zamiast tabsów zalecił plastry. Jeżeli jesteście po cholestazie to koniecznie zróbcie sobie próby wątrobowe jak bieżecie tabsy! Boję się teraz, że jak zajdę w drugą ciążę to ta wątpliwa przyjemność mnie nie ominie i znów będę się drapać...

Gość lubliniankaaaaaa
nie wolno po cholestazie prac tabletek antykoncepcyjnych i już .Każdy mądry ginekolog to powie.Tabletki mogą wywoływać podobne objawy co cholestaza.A próby wątrobowe powinno robić sie przed przepisaniem tabletek.

Gość lubliniankaaaaaa
a lekarze przepisują tabletki, bo tak naprawdę większość z nich nie zdaje sobie sprawy, co to jest za choroba.

ja wyczytałam,że nie wolno stosować tabletek dwuskładnikowych.I parametry wydolności wątroby muszą być prawidłowe.

ja biore juz 3 mce cerazette i nic mi nie jest ;0 nikt nie mowil mi ze nie wolno a bylam u 2 ginekologow nie wiem dlaczego mialoby byc nie wolno bo tabsy nie maja nic wspolnego z praca watroby poza szkodzeniem watrobie w takim samym stopniu jak kazda inna tabletka